اسهال کودکان یکی از بیماریهای رایج دوران کودکی است که به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد و راههای درمان مختلفی دارد. در این مطلب قصد داریم درباره علتهای ایجاد اسهال در کودکان و راههای درمان آن بیشتر صحبت کنیم و ببینیم چه موقع نیاز است که با متخصص اطفال تماس بگیریم.
اسهال چیست؟
اسهال یکی از راههای بدن برای رهایی از میکروب ها بوده و بیشتر وقت ها ممکن است چند روز تا یک هفته طول بکشد. اسهال همراه با تب، حالت تهوع، استفراغ، خستگی، کم آبی و حتی بثورات پوستی ایجاد می شود.
برخی از شایع ترین دلایل اسهال کودکان عبارتاند از:
عفونت حاصل از ویروس هایی مانند روتاویروس، باکتری هایی مانند سالمونلا و به ندرت انگل هایی مانند ژیاردیا.
ویروس ها شایع ترین علت اسهال کودکان محسوب میشوند. علائم عفونت گاستروانتریت ویروسی اغلب شامل استفراغ، درد معده، سردرد و تب همراه با مدفوع شل یا آبکی است.
به هنگام درمان گاستروانتریت ویروسی که می تواند بین ۵ تا ۱۴ روز بیانجامد از دست دادن آب بسیار مهم است. به نوزادان و کودکان کم سن شیر مادر بیشتر یا محلول ORS بدهید. آب به تنهایی سدیم، پتاسیم و سایر مواد مغذی کافی برای با اطمینان محافظت کردن از کودکان کم سن را ندارد. حتما با پزشک کودک خود در مورد میزان مایعاتی که کودک شما نیاز دارد، چگونگی اطمینان از اینکه کودک این مایعات را دریافت می کند، چگونه باید مایعات را به او داد و چگونه مراقب کم آبی بود صحبت کنید.
کودکان بزرگتری که اسهال دچار اسهال میشوند، می توانند برای حفظ آب بدن هر چیزی از جمله ORS یا محصولات با نام های تجاری (نام آنها معمولاً به lyte ختم می شود) بخورند. بستنی یخی نیز می تواند راه خوبی برای دادن مایعات به کودکی که استفراغ داشته و باید آرام آرام آب بدنش افزایش یابد، باشد. اگر اخیراً به خارج از کشور سفر کرده اید و علائم بیش از دو هفته طول کشید، حتما با پزشک مشورت کنید؛ ممکن است نیاز باشد که مدفوع کودک شما آزمایش شود.
داروهایی مانند مسهل ها و آنتی بیوتیک ها میتوانند در کودکان نیز مانند بزرگسالان ایجاد اسهال کنند. برای اسهال خفیف ناشی از دارو، بدن کودک خود را برای اطمینان آبرسانی کنید. اگر دوره ای از آنتی بیوتیک ها باعث اسهال کودک شما شده است، حتما دارو را ادامه دهید و با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است توصیه کند برای درمان اسهال آبکی زرد دوز آنتیبیوتیک را کاهش داده، رژیم غذایی را تغییر داده، یک پروبیوتیک به وی داده یا نوع آنتی بیوتیک را عوض کند.
مطالعات نشان میدهد که ماست با کشت زنده یا پروبیوتیک میتواند به کاهش اسهال ناشی از آنتی بیوتیک ها کمک کند. کشت باکتری و پروبیوتیک ها به تقویت باکتری های سودمند روده که با آنتی بیوتیک ها کشته شده اند کمک می کند. اگر کنجکاو شدهاید در مورد درمان اسهال بیشتر بدانید، میتوانید مقاله «برای درمان اسهال چه بخوریم» را در درمانکده مطالعه کنید.
مسمومیت غذایی نیز می تواند در کودکان اسهال ایجاد نماید. علائم معمولاً به سرعت بروز می کند، ممکن است شامل استفراغ بوده و در طی ۲۴ ساعت برطرف می شوند.
درمان اسهال با مسمومیت غذایی همانند اسهال ناشی از عفونت است: آب بدن کودک خود را تأمین کرده و هر سوالی که دارید از پزشک وی بپرسید.
از دیگر دلایل اسهال می توان به بیماری روده تحریک پذیر، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، آلرژی غذایی و سلیاک اشاره کرد. اگر مطمئن نیستید که چه عواملی باعث ایجاد اسهال کودک شما شده و همچنین برای درمان قطعی دل پیچه کودکان حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
شناخت کم آبی بدن در زمان اسهال کودکان
کم آبی یکی از نگران کننده ترین عوارض اسهال در کودکان است. اسهال خفیف معمولاً باعث از دست دادن قابل توجه مایعات نمی شود، اما اسهال متوسط یا شدید می تواند.
کم آبی شدید خطرناک است؛ چون می تواند باعث تشنج، آسیب به مغز و یا حتی مرگ شود. علائم کم آبی را بشناسید. اگر کودکتان این علائم را دارد با پزشکتان تماس بگیرید:
- سرگیجه و احساس سبکی در سر
- دهان خشک و چسبنده
- ادرار زرد تیره یا ادرار بسیار کم یا عدم ادرار
- اشک کم یا عدم وجود اشک به هنگام گریه کردن
- پوست سرد و خشک
- کمبود انرژی
چه موقع با پزشک در مورد اسهال کودکتان تماس بگیرید؟
اسهال در کودکان معمولاً طی چند روز از بین می رود، اما می تواند منجر به عوارض شود. اگر فرزند شما هر یک از این علائم را دارد یا درگیر اسهال چرب شده، منتظر نمانید و از پزشک کمک بگیرید. همچنین، اگر کنجکاو شدهاید بدانید اسهال چرب نشانه چیست، میتوانید مقاله مرتبط با آن را در درمانکده مطالعه کنید.
اگر کودکتان این علائم را دارد با پزشک تماس بگیرید:
- آنقدر ضعیف است که نمی تواند بایستد
- دچار گیجی شده
اگر کودکتان این علائم را دارد بلافاصله با پزشک تماس بیرید:
- بسیار بیمار به نظر می رسد
- بیش از سه روز اسهال داشته است
- سنش کمتر از ۶ ماه است
- استفراغ سبز یا زرد خونی دارد
- نمی تواند مایعات را در معده خود حفظ کرده یا بیش از دو بار استفراغ کرده است
- تب دائمی دارد یا زیر ۶ ماه سن داشته و تبی بالای ۳۸ درجه سانتیگراد (تعیین شده توسط دماسنج مقعدی) دارد
- کم آب به نظر می رسد
- اسهال خونی دارد
- سنش زیر یک ماه بوده و سه بار یا بیشتر اسهال داشته
- در هشت ساعت بیش از چهار مدفوع اسهالی داشته و به اندازه کافی مایعات نمی نوشد
- سیستم ایمنی ضعیفی دارد
- بثورات پوستی دارد
- بیش از دو ساعت معده درد دارد
- اگر نوزاد است ظرف ۶ ساعت و اگر کودک است ظرف ۱۲ ساعت ادرار نداشته است
با توجه به حساس بودن بدن نوزادان و کودکان خردسال، کم آبی در اثر اسهال میتواند اثرات منفی روی سلامت کودک دلبند شما بگذارد، بنابراین توصیه میکنیم در صورت هرگونه مشکل غیرطبیعی از جمله مدفوع خونی، استفراغ و بثورات پوستی حتما با متخصص اطفال مشورت کنید. در صورت نیاز میتوانید از خدمات درمانکده استفاده کنید. همچنین، میتوانید سایر مقالات مرتبط با این عارضه شایع مانند اسهال در پریودی را در وبسایت درمانکده مطالعه کنید.
سلام من بچه یک ساله وهشت ماهه دارم الان ی هفته اسهال گرفته. فوق تخصص گوارش هم بردم چند تا دارو تقویتی داده هنوز اسهال بند نیومده
من دارم می ترکم
و دلم قار و قور می کنه
تر خدا کمک کنید اخ دلم اخ
طفل دوساله اسهالات شدیدودیهایدرشن داردوزنش ۱۲کیلوگرام میباشدبکدام اندازه مایعات داده میشود.به چندساعت
سلام شمااهل کجاهستی
آیا در اسهال بچه ها شیر خشک را باید رقیق کرد
سلام بچه من1سالشه اسهال واستفراغ شدیدداره کسی نمیدونه چکار کنم ک بهتربشه یاچطورباپزشک مشاوره انلاین بگیرم
سلام بچه من اسهال واستفراغ شدیدداره کسی نمیدونه چکار کنم ک بهتربشه یاچطورباپزشک مشاوره انلاین بگیرم
دخترم 2سال و3ماهش 2روزه اسهال دل درد با آرزوهای خانگی خوب میشه یابرم دکتر
سلام بچه من اسهال واستفراغ شدیدداره کسی نمیدونه چکار کنم ک بهتربشه
سلام
بچه من ۱۰ ماهشه امروز روز سومه ک تب داره تبش بالای ۳۸ هستش مسکن استامینوفن میدم بهش دکترم ک بردمش گف ویروسه نمیدونم چ کنم لطفا کسی میتونه کمک کنه