بارداری دوره حساسی است و به همین خاطر سلامت مادر و کودک باید توسط آزمایشات بارداری بررسی شود. در این مطلب از درمانکده با مهمترین آزمایش های سه ماهه اول بارداری آشنا خواهید شد.
در نظر داشته باشید برای انجام آزمایشات سه ماهه اول بارداری میتوانید از خدمات آزمایش در محل درمانکده استفاده کنید. همچنین برای بررسی نتایج این آزمایش های بارداری میتوانید از بهترین متخصصان زنان و زایمان تهران، مشاوره آنلاین یا ویزیت حضوری دریافت کنید.
[
آزمایش های سه ماهه اول بارداری چیست؟
همانطور که گفتیم، برای بررسی سلامت مادر و جنین، انجام آزمایشات سه ماهه اول بارداری ضروری است. این آزمایش های بارداری روند بارداری و رشد کودک را به شما نشان میدهند.
در اینجا چند مورد از مهمترین آزمایش های دوران بارداری ذکر شده که ممکن است در سه ماهه اول بارداری انجام دهید:
آزمایش خون یکی از آزمایشات سه ماهه اول بارداری
در طی یکی از معاینات اولیه، پزشک یا ماما گروه خون و فاکتور آر اچ ، کم خونی، ایمنی در برابر سرخچه (سرخک آلمانی) و آزمایش هپاتیت B ، سیفلیس، HIV و سایر بیماریهای مقاربتی را بررسی خواهد کرد.
بسته به پیشینه نژادی، قومی یا خانوادگی، ممکن است آزمایشات بارداری و مشاوره ژنتیکی برای ارزیابی خطرات بیماریهایی مانند تی ساکس، فیبروز کیستیک و کم خونی سلول داسی شکل (اگر این موارد در یکی از مراجعه های قبلی انجام نشده باشد) پیشنهاد شود.
آزمایش های دوران بارداری از جمله آزمایش خون برای بررسی بیماریهایی مانند توکسوپلاسموز و واریسلا (ویروسی که باعث آبله مرغان میشود) نیز ممکن است در صورت نیاز انجام شود. همچنین امکان دارد پزشک میزان hCG، هورمون مترشحه از جفت و یا پروژسترون، هورمون موثر در حفظ حاملگی، را نیز بررسی کند.
آزمایش ادرار یکی از آزمایش های دوران بارداری
همچنین برای جستجوی علائم عفونت کلیه و یا در صورت لزوم تاکید بارداری با اندازه گیری سطح hCG، ممکن است آزمایش ادرار نیز به عنوان یکی از آزمایش های سه ماهه اول بارداری درخواست شود. (به جای آن از آزمایش hCG خون نیز می توان استفاده کرد.)
سپس نمونه ادرار برای بررسی وجود گلوکز (نشانه ای از دیابت) و پروتئین به طور منظم جمع آوری میشود که میتواند وجود پره اکلامپسی را نیز نشان دهد ؛ یک بیماری ناشی از بارداری که با فشار خون بالا همراه است.
آزمایش ژنتیک یکی از آزمایش های بارداری
در قسمت بعدی برای آزمایشات سه ماهه اول بارداری، آزمایش ژنتیک پیشنهاد میشود. ابتدا باید تصمیم بگیرید که آیا آزمایش ژنتیکی میخواهید یا خیر.
برخی از افراد معتقدند كه این آزمایشات بارداری فقط موجب استرس بیمورد شده و ترجیح میدهند پس از تولد كودك از سلامت ژنتیكی او مطمئن شوند. برخی از افراد میخواهند زودتر دست به کار شوند و تمام آزمایش های دوران بارداری را، با آگاهی از اینکه 100 درصد قابل اطمینان نیستند، انجام دهند.
قبل از اقدام با پزشک خود در مورد نکات مثبت و منفی صحبت کنید تا ببینید آیا آزمایش ژنتیک برای شما و بارداریتان مناسب است یا خیر.
گزینههای مختلف آزمایش ژنتیکی وجود دارد که شامل آزمایش خون به تنهایی یا همراه با سونوگرافی است و هیچ خطری برای جنین ندارد. اگر نتیجه این آزمایشات سه ماهه اول بارداری غیرتهاجمی طبیعی نباشد، آزمایشات بارداری بعدی توصیه میشود. پس از آن، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید دیگر آزمایش های دوران بارداری را انجام دهید یا خیر.
آزمایش ژنتیکی دوره اول ترکیبی از آزمایش خون و سونوگرافی برای غربالگری سندرم داون ممکن است در هفته های 11 تا 14 بارداری انجام شود.
نتایج آزمایش خون که hCG و یا PAPP-A (پروتئین پلاسمای A مرتبط با بارداری) را در خون مادر میسنجد، با اندازهگیری پوست در پشت گردن جنین (به نام شفافیت نوچال) از طریق سونوگرافی انجام میشود. این روش ممکن است بخش قابل توجهی از موارد سندرم داون و سایر مشکلات ژنتیکی را تشخیص دهد. با این حال، مانند همه روشهای غربالگری، در صورت مثبت بودن نتایج از روش تشخیصی تهاجمیتری مانند CVS استفاده میشود.
غربالگری آزمایشگاهی غیر تهاجمی (NIPT) یکی از آزمایشات بارداری در سه ماهه اول
این آزمایش DNA جنین بدون سلول را میتوان پس از هفته 10 بارداری انجام داد. در این آزمایش از نمونه خون برای اندازهگیری مقدار نسبی DNA آزاد جنین در خون مادر استفاده میشود. تصور میشود که این آزمایش میتواند 99٪ از کل بارداریهای سندرم داون را تشخیص دهد. همچنین برخی دیگر از ناهنجاریهای کروموزومی را آزمایش میکند.
بیشتر بخوانیم: بهترین زمان انجام آزمایش بتا بارداری
نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS) یکی از مهمترین آزمایش های سه ماهه اول بارداری
در صورت سن 35 سال یا بالاتر، وجود سابقه خانوادگی بیماری های خاص یا نتیجه مثبت در آزمایشات ژنتیکی غیرتهاجمی، این تست اختیاری و تهاجمی معمولاً بین هفته 10 تا 12 بارداری پیشنهاد میشود.
CVS می تواند بسیاری از نقایص ژنتیکی مانند سندرم داون، کمخونی داسی شکل، فیبروز کیستیک، هموفیلی و دیستروفی عضلانی دوشن را تشخیص دهد.
این روش شامل وارد کردن یک کاتتر کوچک از طریق دهانه رحم یا ورود یک سوزن به شکم جهت نمونه گیری از بافت جفت است. این روش 1٪ خطر سقط جنین را به همراه داشته و در رد نقایص کروموزومی خاص هنگام تولد حدود 98٪ دقیق است. اما بر خلاف آمنیوسنتز در تشخیص اختلالات لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا و آنانسفالی یا نقص دیواره شکم کمک نمیکند.
سخن نهایی درباره آزمایش های دوران بارداری
انجام برخی از این آزمایشات بارداری به انتخاب شما انجام میشود. با این حال توصیه میشود برای حاملگی کمخطر و داشتن کودک سالم، حتما تمام آژمایشات سه ماهه اول بارداری و تمامی آژمایش های بارداری را انجام دهید.
حتماً تمام آزمایشات موجود را با پزشک زنان در میان بگذارید تا با هم بتوانید در مورد گزینههای مناسب تصمیم بگیرید. شما از طریق درمانکده میتوانید با بهترین متخصصان زنان و زایمان تهران در ارتباط باشید و از آنها نوبت حضوری یا مشاوره آنلاین بگیرید.
منبع:webmd
[sibwp_form id=7]
با سلام و احترام
من هفته 13 و 6 روز آزمایش غربالگری انجام دادم و سونو سلامت
که عدد nt من در سونو و تست غربالگری 1/47 و crl:70mm بود. در آزمایش غربالگری برای سندروم داون نوشته بود: screen pozitive. سنم 34 سال هست و بچه دومم هست.اولی هم از طریق سزارین به دنیا اومده و 7 سالشه
خیلی نگرانم
آیا خطری داره و ممکنه جنین سندروم داون داشته باشه. آزمایش nitp هم انجام دادم که جوابش هم نیومده.
ضمنا : nb: present نوشته که نمیدونم یعنی نرمال یا نه؟
ممنون