پزشک متخصص داخلی

متخصص داخلی کیست؟ چه زمانی باید به او مراجعه کنیم؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

برای تشخیص و درمان بیماری های داخلی باید به متخصص داخلی مراجعه نمود اما همان گونه که می دانید معاینه هر سیستم درونی بدن نیاز به تخصص خاص خود را دارد لذا اکنون این سوال مطرح می شود که تخصص داخلی دقیقا چه مواردی را شامل می شود. به طور کلی پزشک داخلی به کسی گفته می شود که وظیفه تشخیص و درمان پزشکی به غیر از جراحی را در بزرگسالان برعهده دارد. چه در مواردی که شما به بیماری های عمومی مبتلا شده اید و چه زمانی که بیماری شما پیچیده است، باید معاینات اولیه را تحت نظر یک دکتر داخلی انجام دهید. بنابراین این گونه می توان بیان نمود که یک متخصص داخلی، پزشکی است که مراقبت های اولیه بیمار را بر عهده داشته و از طرفی به عنوان مشاوری برای متخصصین دیگر عمل می کند. به این معنا که اگر متخصص داخلی در حین معاینات خود متوجه نوع خاصی از بیماری گردد که درمان آن نیاز به تخصص دارد، اطلاعات و آزمایش های اولیه را در اختیار پزشک متخصص قرار داده و او را در امر درمان راهنمایی می کند. شما هم برای مراجعه به پزشکان متخصص داخلی می‌توانید از نوبت‌دهی مطب آنلاین درمانکده استفاده کنید.

آناتومی بدن
آناتومی بدن

ویژگی های متخصص داخلی

متخصص داخلی در مطب های خصوصی، درمانگاه ها و بیمارستان ها فعالیت می کنند. این افراد اجازه عمل جراحی را ندارند بلکه تنها می توانند متخصصین دیگر را در امر تشخیص دقیق بیماری و درمان، یاری کنند. اگر بخواهیم ویژگی های یک دکتر داخلی را به صورت اجمالی بررسی نماییم می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • متخصص داخلی وظیفه مراقبت طولانی مدت از بیمار را برعهده دارد به این معنا که باید یک برنامه درمانی برای بیمار تدوین کرده و براساس آن، روش های درمانی مختلف را اعمال نماید تا بهبودی کامل به دست آید.
  • همان گونه که بیان کردیم، پزشک داخلی باید در هر مرحله از درمان که نیاز به متخصص دیگر را الزامی دانست، بیمار را به او ارجاع دهد. از این به بعد دکتر داخلی به عنوان یک مشاور در کنار متخصص مربوطه قرار خواهد گرفت.
  • دکتر داخلی به عنوان مشاور در تمام بیماری های داخلی می تواند حضور داشته باشد لذا زمانی که بیمار برای اولین بار به او مراجعه نمود باید تمامی آزمایش ها و تست های لازم را از او به عمل بیاورد تا پزشک متخصص مربوطه در زمان معاینه بیمار، یک گام جلو باشد. با این کار در درمان بیماری وقفه زمانی رخ نمی دهد.
  • از آنجایی که پزشک داخلی در طول روز با انواع بیماری ها مواجه می شود لذا باید صبورانه و با حوصله به معاینه افراد بپردازد. بیمار از درد و مریضی خود رنج می کشد حال اگر متخصص داخلی نیز با او بد رفتاری کرده و یا به درستی وضعیت او را بررسی نکند، شرایط روحی برای بیمار بدتر خواهد شد.
  • پیگیری وضعیت بیمار از دیگر ویژگی های کاری یک پزشک داخلی است. بیمار نباید بعد از اتمام دوره درمانی به حال خود رها شود چرا که امکان بازگشت بیماری وجود دارد لذا متخصص داخلی باید با بیمار در ارتباط بوده و شرایط او را حتی تا مدتی بعد از بهبودی، بررسی نماید.
  • به روز بودن اطلاعات پزشکی، از دیگر ویژگی های متخصص داخلی است. گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی کمک می کند تا پزشکان بتوانند بیماری های مختلف را سریع تر و راحت تر تشخیص دهند و این امر کمک می کند تا درمان با کیفیت بیشتری صورت گیرد. دکتر داخلی باید دانش علمی و عملی خود را با دانش روز جهانی مطابقت دهد.
  • یکی از مهمترین ویژگی های یک متخصص داخلی این است که با اخلاق خوب و صبورانه به صحبت های بیمار خود گوش کند. اجازه دهد بیمار تمامی شرایط و حالات خود را با دقت بیان کند. دکتر داخلی نباید برای معاینه سریع تر و بیشتر بیماران، فرصت صحبت کردن را از آن ها بگیرد.
  • یک متخصص داخلی نباید نسبت به روش های درمانی قبلی بیمار که توسط همکاران خود ارائه شده است بی تفاوت بوده و از بیمار بخواهد درمان را از نو آغاز کند. بلکه دکتر داخلی باید ابتدا وضعیت درمانی بیمار را بررسی کند تا بداند در چه مرحله ای از پیشرفت بیماری به سر می برد. سپس در صورت امکان، همان روش قبلی را ادامه دهد.
  • صداقت مهمترین اصل در رشته پزشکی است اما این بدان معنا نیست که بیمار را دچار ترس و هراس کنند. متخصص داخلی نباید فراموش کند که استرس، بزرگترین سم برای بیمار است لذا اگر در مواردی از تشخیص شک دارد باید حتما با یک فوق تخصص در زمینه مورد نظر مشورت کرده و سپس شرایط را برای بیمار توصیف نماید.

بیماری های مرتبط با متخصص داخلی

عقل سلیم حکم می کند که انسان همواره به سلامتی خود اهمیت داده و در صورتی که کوچکترین مشکلی از نظر روحی و جسمی رخ داد، سریعا شرایط را به متخصص مربوطه اطلاع دهد. در میان تخصص های رشته پزشکی، متخصص داخلی از جمله گرایش هایی است که غالبا به وجود آن ها نیاز است. اما ما باید بدانیم که چه زمان نیاز است به پزشک داخلی مراجعه کنیم.

دکتر داخلی می تواند طیف وسیعی از بیماری ها را تشخیص داده و درمان نماید که برای مثال می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ابتلا به فشار خون
  • ابتلا به چربی و قند خون
  • بروز بیماری های عفونی در بدن
  • عارضه کم خونی
  • ناهنجاری ها و بیماری های تنفسی شامل تنگی نفس و برونشیت مزمن
  • مشکلات گوارشی شامل درد شکم، سوء هاضمه و….
  • معاینه بیماری در نوجوانان و بزرگسالان
  • برنامه ریزی رژیم غذایی به منظور درمان چاقی و لاغری
  • و …

البته همان گونه که قبلا بیان کردیم، متخصص داخلی باید تا جایی که می تواند درمان را پیش ببرد اما هر زمان که وجود یک متخصص را لازم دانست باید بیمار را به وی معرفی نموده و خود راهنمای درمان باشد.

تفاوت بین متخصص داخلی و پزشک عمومی:

برخی از افراد گمان می کنند متخصص داخلی همان پزشک عمومی است و شرح وظایف این دو، یکی است. در این قسمت از مقاله ما وجه تمایز پزشک عمومی و پزشک داخلی را برای شما بیان خواهیم کرد:

  • پزشک عمومی تنها دوره مربوط به پزشکی عمومی را طی می کند اما متخصص داخلی باید بعد از اتمام دوره پزشکی عمومی، یک دوره تخصص 6-3 ساله را سپری کند تا بهتر بتواند وضعیت بیماران بزرگسال را بررسی نماید. حتی ممکن است یک دکتر داخلی تخصص خود را بیشتر ادامه داده و در یک رشته خاص، دوره های فوق تخصص را نیز سپری کند.
  • متخصص داخلی در بیمارستان ها و درمانگاه ها فعالیت می کنند که می توانند طیف وسیعی از بیماری های داخلی را تشخیص و تحت درمان خود قرار دهند. البته یک متخصص داخلی نباید جراحی انجام دهد.
  • دکتر داخلی می تواند در نقش مشاور، در کنار یک فوق تخصص قرار گرفته و درمان بیماری را تسهیل کند در حالی که پزشک عمومی این قابلیت را ندارد.

نکات مهم در مراجعه به متخصص داخلی:

اگر شما از جمله بیمارانی هستید که قرار است به یک دکتر داخلی مراجعه کنید، قبل از اقدام توصیه می کنیم که موارد و نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

  • اگر اولین بار است که به یک پزشک داخلی مراجعه می کنید باید پرونده پزشکی قبلی خود را به همراه داشته باشید. چرا که شاید متخصص داخلی بخواهد تست ها و آزمایش هایی را بر روی شما انجام دهد حال این که همین آزمایش ها قبلا توسط پزشک قبلی انجام شده است و شما با ارائه آن ها می توانید از انجام آزمایش معاف شوید. از طرفی به همراه داشتن پرونده پزشکی کمک می کند تا دکتر داخلی بداند درمان چگونه آغاز شده و الان در چه مرحله ای است.
  • در اولین ملاقات باید داروهای مصرفی را نیز با خود به همراه داشته باشید تا دکتر متخصص از تجویز داروهای تکراری خودداری کند. همچنین اگر مصرف یک دارو منجر به عوارض منفی برای شما شده است باید به پزشک اطلاع دهید.
  • توصیه ما به شما این است که اگر دوره درمانی را نزد یک متخصص داخلی آغاز نمودید، سعی کنید که این دوره را تا پایان ادامه دهید مگر این که بعد از چند جلسه متوجه شوید که این برنامه درمانی نه تنها موثر نبوده بلکه تاثیرات منفی را با خود به همراه داشته است.
  • بیمار باید در مراجعه به متخصص داخلی جدید و یا قبلی، وضعیت روحی و جسمی خود را در روزهای گذشته درمان بیان کند. لازم است دکتر بداند که این روش درمانی و داروها چه عوارضی را برای بیمار به همراه داشته اند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای‌ها 120

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

14 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
رها
رها
8 ماه قبل

برای بوی دهان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

مهدی
مهدی
7 ماه قبل
پاسخ به  رها

دندان پزشک یا دکتر عمومی

زرین
زرین
9 ماه قبل

سلام برای بیماری کهیر به چه دکتری مراجعه کنم؟

شهر
تهران
مهدی
مهدی
7 ماه قبل
پاسخ به  زرین

متخصص پوست و مو

تقی حسنی
تقی حسنی
9 ماه قبل

سلام من مشکل شدید تغذیه دارم وچندین ساله غذا خیلی خیلی کم مصرف میکنم واشتهام به شدت پایینه برای همین درروزیک وعده غذابیشترنمیخورم ‌خیلی ضعیف ولاغرهستم.
برای رفع مشکلم پیش دکترگوارش برم یا دکترداخلی کدوم بخش میتونه بهم کمک کنه ممنون میشم منو راهنمایی کنید

مهدی
مهدی
7 ماه قبل
پاسخ به  تقی حسنی

هردو اما اول به دکتر داخلی مراجعه کنید

ساجد
ساجد
10 ماه قبل

سلام
برای باد کردن زانو پا به کدام دکتر باید مراجعه کرد.

شهر
تهران
الهام
الهام
1 سال قبل

برای خارش مقعد و همرويد چه دکتری باید رفت

شهر
اصفهان
بهنام
بهنام
1 سال قبل
پاسخ به  الهام

من رفتم دکتر داخلی دارو برام تجویز کرد

ممد
ممد
1 سال قبل

برای بیماری های الت باید پیش کدوم دکتر رفت؟

شهر
تهران
Nana
Nana
1 سال قبل
پاسخ به  ممد

اورولوژی

محیا
محیا
1 سال قبل

سلام برای بیماری ھمانژییوم باید پیشکشوں دکتر رفت؟

شهر
شیراز
ehsan
ehsan
1 سال قبل

من استخوان سینم درد میکنه به متخصص داخلی مراجعه کنم یا متخصصان دیگری، ممنون میشم بگید

دکتر آینده
دکتر آینده
1 سال قبل
پاسخ به  ehsan

سلام
به دکتر ارتوپد بروید بهتره