حین بارداری و قبل از زایمان و تولد فرزند دلبندتان شما مسئول ایجاد محیطی امن برای رشد سالم او هستید. لیستی در ادامه این مطلب درمانکده آمده که نکات بارداری و باید و نبایدهایی را که باید به آن ها توجه داشته باشید، ارائه میدهد.
نکات بارداری
1. مصرف مولتی ویتامین
یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی بهترین راه برای تأمین تمام مواد مغذی سالم مورد نیاز بدن برای حمایت از یک کودک در حال رشد است. ممکن است رژیم غذایی سالم به تنهایی برای بارداری کافی نباشد و نیاز به مولتی ویتامین داشته باشید.
ویتامینهای دوران بارداری حاوی مقادیر بیشتری از برخی مواد مغذی مورد نیاز مادران در دوزهای بالاتر هستند، مانند:
- اسید فولیک
- کلسیم
- آهن
این ویتامینها به رشد جنین کمک کرده و از نقایص مادرزادی جلوگیری میکنند. پزشک متخصص زنان و زایمان میتواند در انتخاب مولتی ویتامین مناسب به شما کمک کند.
یک مولتی ویتامین معمولاً شامل DHA ، EPA یا هر دو خواهد بود. اینها چربیهای امگا 3 هستند که برای رشد مناسب مغز کودک بسیار مهم است.
با این حال بیش از یک دوز مولتی ویتامین مصرف نکنید؛ زیرا زیادهروی در مصرف برخی ویتامینها میتواند برای کودک مضر باشد.
2. ترک سیگار
نوزادان متولد شده از زنانی که در دوران بارداری سیگار میکشند، به احتمال زیاد هنگام تولد وزن کمتری دارند و نسبت به کودکان دیگر بیشتر در معرض خطر اختلالات مادرزادی قرار دارند.
علاوه بر این به دلیل اعتیاد فیزیولوژیک به نیکوتین، کودکان متولد شده از زنان سیگاری، به احتمال زیاد در سن پایینتری سیگاری میشوند.
3. خواب کافی
تغییر سطح هورمونها، انتظار برای تولد بچه و اضطراب میتواند خواب را در طی 9 ماه بارداری مختل کند. بارداری به خصوص در سه ماهه آخر طاقتفرسا است و شما به خواب کافی احتیاج خواهید داشت.
در صورت احساس خستگی بلافاصله استراحت کنید. ساعتهای خواب را تنظیم کرده و طبق برنامه پیش بروید.
هر شب 7-9 ساعت خواب را هدف قرار دهید. خستگی نشانه آن است که بدن شما به استراحت بیشتری نیاز دارد، بنابراین در حد امکان به خود استراحت بدهید.
4- اجتناب از مصرف الکل
الکل حین حاملگی میتواند رشد کودک را بسیار تحت تأثیر قرار دهد. امکان تولد نوزادی مبتلا به سندرم جنینی الکل (FAS) در افراد بارداری که الکل مصرف میکنند، بیشتر است.
علائم FAS شامل:
- وزن کم هنگام تولد
- ناتوانی های یادگیری
- مشکلات رفتاری
- الگوهای عقب ماندگی رشدی و تکاملی
حتی مقدار کم الکل نیز مشکلزاست. به نظر میرسد هیچ سطح ایمنی از مصرف الکل در بارداری وجود ندارد.
اگر در حین بارداری به قطع مصرف مشروبات الکلی نیاز دارید، در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید. هرچه زودتر اقدام کنید، احتمال سلامتی کودک شما بیشتر است.
مشاهده بیشتر : لیست بهترین پزشک متخصص زنان
5- ورزش
آن روزهایی که زنان باردار از انجام دادن کوچکترین کارها اجتناب میکردند گذشته است: ما اکنون میدانیم که ورزش حین بارداری برای مادر و نوزاد مفید است.
در حقیقت ورزش منظم ممکن است به مقابله با مشکلات شایع دوران بارداری کمک کند، از جمله:
- بیخوابی
- درد عضلانی
- افزایش بیش از حد وزن
- مشکلات خلقی
اگر قبل از بارداری مرتباً ورزش میکردید، این کار را ادامه دهید. با دکتر زنان و زایمان راجع به تغیرات در برنامه روزانه خود، به خصوص در سه ماهه دوم و سوم، مشورت کنید.
اگر از قبل ورزش نمی کردید، از پزشک خود بخواهید که تمرینات تناسب اندام را در برنامه روزانه شما بگنجاند. برنامهای که برای شما و کودک در حال رشد ایمن و راحت باشد.
6. گوشت خام نخورید
گوشت و تخم مرغ خام و نیمپز در دوران بارداری خطر بیماریهای غذایی مانند لیستریوز و توکسوپلاسموز را به همراه دارد. احتمال مسمومیت غذایی نیز وجود دارد.
این شرایط میتواند باعث بیماریهای جدی و خطرناک شود که نقایص مادرزادی شدید و حتی سقط جنین را به دنبال دارد. اطمینان حاصل کنید که تمام تخم مرغها و گوشتهایی که در دوران بارداری میخورید خوب پخته شده باشند.
7. غذاهای دریایی بخورید
غذاهای دریایی مملو از ویتامینها و مواد معدنی مانند اسیدهای چرب امگا 3 سالم، روی و آهن هستند. غذاهای دریایی هم برای مادر و هم کودک در دوران بارداری و حاملگی مهم میباشند. اما غذاهای دریایی نیمپز یا خام مشکلاتی را ایجاد خواهند کرد.
غذاهای دریایی ممکن است حاوی باکتریها و ویروسهای مضر باشند که با پخت کامل از بین میروند. همچنین، زنان حین بارداری باید از مصرف ماهی خام و ماهی با مقادیر بالای جیوه خودداری کنند.
نمونههایی از ماهیهای با مقادیر بالای جیوه عبارتند از:
- کوسه
- اره ماهی
- کاشی ماهی
- شاه خال مخالی
برای دریافت غلظتهای مختلف مواد معدنی، انواع غذاهای دریایی را بخورید. میزان ماهی مصرفی هفتگی نباید از 12 اونس تجاوز کند.
8. غذای آماده نخورید
گوشتهای خوراکی (از جمله هاتداگ، سوسیس، ماهی قزل آلا دودی و سایر گوشتهای فرآوری شده) میتوانند موجب بیماریهای غذایی مانند لیستریوز و توکسوپلاسموز شوند.
گوشتهایی که قطعهقطعه شدهاند سطح بسیار بیشتری برای رشد باکتری دارند. برای کاهش خطر، باید از پخت کامل این پروتئینهای فرآوری شده اطمینان حاصل کرد.
همچنین خوردن شیر و پنیر پاستوریزه (نه خام) بسیار مهم است. برای از بین بردن باکتریهای مضر همیشه محصولات مصرفی را با آب کافی بشویید.
9. رابطه جنسی برقرار کنید
رابطه جنسی در دوران بارداری خوب است، به شرطی که عامل پیچیدهای مانند جفت سرراهی یا نوع دیگری از بارداری پرخطر نداشته باشید.
رابطه جنسی با همسرتان درست تا زمانی که کیسه آب شما پاره شود، امکان دارد. اگر ناراحتی دارید بهتر است موقعیتهای جدیدی را امتحان کنید. اگر در مورد ایمنی رابطه جنسی در دوران بارداری سوالی دارید با پزشک خود صحبت کنید.
10. اجتناب از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه
کلسیم برای نوزادان در حال رشد بسیار مهم است، اما مادران باید مراقب کلسیم دریافتی خود از لبنیات باشند.
شیر خام به دلیل غیر پاستوریزه بودن برای دوران بارداری توصیه نمیشود. این بدان معنی است که برای از بین بردن باکتریهای بیماریزا، گرم نشدهاند.
شیر خام ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشد. مصرف آن منجر به بیماری، سقط جنین یا حتی عواقب کشنده میشود.
11. تمرین یوگا
شما باید از بیکرام یوگا یا یوگای داغ اجتناب کنید، اما سایر روشهای یوگا خوب هستند. کلاسهای یوگای قبل از تولد با تمرینات ملایم را که برای مادران آینده طراحی شده است، دنبال کنید. مربیان کلاسهای یوگا از بایدها و نبایدهای دوران بارداری به خوبی آگاه هستند.
اگر قبل از بارداری یوگا انجام نمیدادید، قبل از ثبت نام در کلاس با پزشک خود صحبت کنید تا از خطرات و مشکلات احتمالی آگاه شوید.
12. در وان آب داغ یا سونا ننشینید
گرچه آرامشبخش است، اما محیط با گرمای بالا مانند وانهای آبگرم، جکوزیها و سونا ممکن است در دوران بارداری بسیار خطرناک باشد.
در حقیقت، تحقیقات نشان میدهد که استفاده از یکی از این موارد در سه ماهه اول ممکن است خطر سقط جنین را دو برابر کند. نشستن در آب گرم با افزایش درجه حرارت بدن خطر نقص مادرزادی کودک را بالا میبرد.
13. دریافت واکسن آنفولانزا
بهتر است زنان در زمان حاملگی واکسن آنفلوانزا بزنند به شرطی که موارد منع مصرف طبق گفته سازنده نداشته باشید.
این واکسن حاوی ویروس زنده نیست. شما از طریق این واکسن به آنفولانزا مبتلا نخواهید شد. ابتلا به این بیماری در افراد باردار نسبت به بقیه افراد هم سن و سال خطر عوارض بیشتری دارد.
این واکسن از شما و همچنین جنین در حال رشد محافظت میکند.
14. محدود کردن مصرف کافئین
کافئین میتواند از طریق جفت عبور کرده و ضربان قلب کودک را افزایش دهد.
تحقیقات فعلی نشان میدهد که زنان میتوانند با خیال راحت هر روز یک الی دو فنجان قهوه بخورند، اما در خوردن فنجان سوم دقت کنید.
15. اضافه وزن هوشمندانه
توصیه «برای دو نفر بخورید» به مادران باردار به معنای این نیست که هر چقدر دلتان میخواهد بخورید. بلکه باید در مورد نوع و میزان غذای مصرفی برنامه داشته باشید.
افزایش وزن در دوران بارداری ممکن است بیشتر از فایده، برای کودک شما ضرر داشته باشد. در طول سه ماهه اول بارداری تنها به مصرف 100 کالری اضافی در روز برای حمایت از جنین در حال رشد خود نیاز دارید.
در سه ماهه سوم بارداری، این میزان تقریبا 300 کالری در روز است. درباره رژیم غذایی دوران بارداری خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم.
مشاهده بیشتر : لیست بهترین پزشک متخصص تغذیه
16. جعبه بستر گربه را تمیز نکنید
در دوران بارداری پس از نوازش دوست پشمالوی خود دستتان را بشویید، اما جعبه بستر گربه را تمیز نکنید.
مدفوع گربه حاوی میلیونها باکتری و انگل میباشد. یکی از آنها برای مادران باردار بسیار خطرناک است.
در صورت آلودگی ممکن است تا ظهور عوارض بارداری، علائمی نداشته باشید. سقط جنین یا مردهزایی از جمله عوارض آلودگی به این باکتری است. نوزادانی که به این انگل مبتلا میشوند ممکن است دچار مشکلات جدی از جمله تشنج و ناتوانی ذهنی روبرو شوند.
17. مراجعه به دندانپزشک
دهها سال باور بر این بود که باید از مراجعه به مطب دندانپزشکی اجتناب کرد، زیرا تصور میشد پاک شدن دهان ممکن است باعث گسترش باکتری و ایجاد عفونت شود. حالا میدانیم که واقعیت چیز دیگری است.
کالج متخصصین زنان و زایمان در آمریکا توصیه میکند که مادران باردار ارزیابی معمول بهداشت دهان و دندان را حین بارداری داشته باشند. حتماً به دندانپزشک خود بگویید که باردار هستید.
سخن نهایی
با بعضی از باید و نبایدهای دوران حاملگی آشنا شدید. این دوران پر از ابهام سوال است و به احتمال زیاد سوالات بیشتری برایتان ایجاد شده است. پیشنهاد میکنیم 138 سوال رایج دوران بارداری را از دست ندهید.
در همین راستا، برای رفع هرگونه ابهام درباره بارداری و ارتباط با پزشک متخصص زنان و زایمان، یا کسب آگاهی بیشتر درباره موارد گفته شده دوران حاملگی، میتوانید از سایت درمانکده به صورت آنلاین نوبت بگیرید.
منبع: Healthline
[sibwp_form id=1]
آیا وقتی ساک حاملگی بیاد پایین وخونریزی داشته باشیم چکار باید کرد در ماه اول
سلام وقت بخیر همسرم ب اندازه ی نصفه لیوان ویسکی خورده و منم ی قولوپ خوردم در حد شاید دو قاشق فذا خوری یا حتی کمتر،اگه یک ماه دیگه اقدام ب بارداری کنم خطرناکه؟
سلام دوست عزیز.خیر مشکلی از این نظر وجود نداره.
سلام من چند تا پرنده دارم از نظر روحی خیلی بهم وابستم دوماه باردارم اطرافیان میگن که نباید نگاهشون دارم چون ممکنه رو چهر یا سلامت بچه تاثیر بذاره ایا درسته