وضعیت مادر و کودک در هفته بیست و دوم بارداری

هفته 22 بارداری: علائم، نکات و مراقبت های لازم

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

الان هفته بیست و دوم بارداری است و احتمالاً دیگر احساس افسردگی ندارید؛ در سه ماهه دوم بارداری خود هستید، به سه ماهه سوم خود نزدیک نشده‌اید و احتمالا هم اکنون احساس خوبی دارید. آیا تا الان اولین تکان‌های حرکات کودک خود را حس کرده‌اید؟ اگر اینطور بوده، احتمالاً روحیه شما هم بهتر هست.

علیرغم اینکه اکنون ممکن است ناراحتی‌های ضمن بارداری در شما کاهش پیدا کرده باشد، رحم همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد و متناسب با کودک در حال رشد بزرگ می‌شود. رحم تا الان تا حدود 2 سانتی‌متر بالاتر از ناف گسترش یافته است.

کودک در هفته بیست و دوم بارداری

در هفته بیست و دوم بارداری وزن کودک شما اکنون حدود 0.5 کیلو است و نزدیک به 27 سانتی‌متر طول دارد. این اندازه تقریباً مشابه اندازه یک کدو اسپاگتی یا پاپایا است. کودک شما نه ‌تنها بزرگتر می‌شود، بلکه آنقدر رشد کرده است که اکنون شبیه یک نوزاد است.

اگرچه کودک شما هنوز باید بیشتر رشد کند و با گذشت هر هفته وزن بیشتری پیدا می‌کند، اما این عکس‌های سونوگرافی باید بیشتر شبیه تصوری شوند که از کودک دارید. چشمان کودک شما نیز در این هفته تکوین می‌یابند. عنبیه هنوز هیچ رنگدانه‌ای ندارد، اما سایر بخش‌های بینایی مانند پلک‌ها و ابروها وجود دارد.

کودک در هفته بیست و دوم بارداری

تکوین دوقلوها در هفته بیست و دوم

در هفته بیست و دوم بارداری، اندازه سر تا نشیمنگاه کودکان شما تقریباً 19 سانتی‌متر است؛ و وزن هر کدام 0.5 کیلوگرم است. در این هفته دو تحول مهم دیده می‌شود. آن ها اکنون می‌توانند عمل بلع را انجام دهند و موهای ظریفی به نام لانوگو دارند که عمده بدن آن ها را می پوشاند. لانوگو به حفظ ورنیکس کازئوزا بر روی پوست نوزادان کمک می‌کند. ورنیکس کازئوزا به محافظت از پوست نوزادان در زمان جنینی کمک می‌کند.

علائم مادر در هفته بیست و دوم بارداری

امیدوارم که این هفته، برایتان هفته خوبی از نظر علائم بارداری باشد! بسیاری از خانم‌ها در اواسط سه ماهه دوم بهتر هستند، اما هنوز موارد آزار دهنده‌ای وجود دارد که می تواند ظاهر شود. علائمی که ممکن است در هفته 22 تجربه کنید شامل موارد زیر است:

  • وریدهای واریسی
  • بواسیر
  • درد شکم
  • کمر درد
  • فشار لگن
  • تغییر ترشحات واژینال

وریدهای واریسی

افزایش جریان خون در دوران بارداری می‌تواند در واریسی شدن وریدها نقش داشته باشد. این وریدها عموماً در ساق پا دیده می‌شوند، اما می‌توانند در بخش‌های دیگر بدن مانند بازوها و تنه نیز ظاهر شوند. برای کمک به رویارویی با آن ها، هر زمان که می توانید پاهای خود را بالا نگه دارید. بالا نگه داشتن پا می‌تواند کمک کننده باشد. می توانید از جوراب واریس نیز استفاده کنید.

هموروئید

هموروئیدها، که وریدهای دردناک و متورم اطراف مقعد هستند، از جمله شکایات شایع دوران بارداری به‌شمار می‌آیند. فشار بیش از حد رحم در حال رشد روی مقعد می‌تواند در ایجاد هموروئید نقش داشته باشد. هورمون‌های بارداری و تنش‌ها نیز می‌تواند منجر به هموروئید شود.

نوشیدن مایعات زیاد و خوردن غذاهای سرشار از فیبر می‌تواند از بروز هموروئید یا بواسیر در هفته بیست و دوم بارداری به بعد جلوگیری کند. حداقل 8 تا 10 لیوان آب و 20 تا 25 گرم فیبر غذایی در روز مصرف کنید. ورزش نیز می تواند کمک کننده باشد.

در صورتی که پزشک محدودیت‌های فعالیتی برای شما وضع نکرده است، سعی کنید روزانه 30 دقیقه ورزش کنید. ورزش در بارداری نه تنها می‌تواند در جلوگیری از بواسیر کمک کند بلکه می‌تواند در حفظ بارداری سالم نیز مؤثر باشد.

از بروز یبوست جلوگیری کنید. غذاهای حاوی فیبر بالا مصرف کنید و با داشتن احساس اجابت مزاج نسبت به آن اقدام کنید. به تعویق انداختن دفع می‌تواند هموروئید سخت و دردناک‌تری را در پی داشته باشد.

در صورتی که به هموروئید مبتلا شوید، معمولاً این مشکل خود به خود برطرف می شود. برای کمک به کنترل درد ناشی از هموروئید، چندین بار در روز در آب گرم بنشینید و از نشستن طولانی مدت خودداری کنید. همچنین می‌توانید با پزشک خود در مورد کِرم‌ها یا پدهای حاوی دارو بدون نسخه مربوط به هموروئید مشورت کنید.

از هفته بیست و دوم بارداری به بعد، در صورتی که هموروئید شدید و متورم خارجی دارید که با خونریزی همراه است، ممکن است به هموروئید ترومبوز مبتلا شده باشید. در چنین مواردی به پزشک خود مراجعه کنید، زیرا ممکن است برای رهایی از آن ها به یک عمل جراحی جزئی نیاز داشته باشید.

هموروئید در هفته بیست و دوم بارداری

کارهایی که باید در این هفته برای داشتن بارداری سالم انجام دهید

در کلاس های زایمان شرکت کنید

اگر این اولین بارداری شما است، کلاس زایمان می‌تواند برخی آموزش‌های لازم درباره وقایع مورد انتظار در زایمان و حتی پس از آن را به شما ارائه دهد. زایمان چگونه است؟ معمولاً چه مدت طول می کشد؟ و آیا من قادر به تحمل درد آن هستم؟ وقتی کودکم را به‌خانه آوردم با او چه کار کنم؟ همه این مباحث و موارد دیگر در کلاس زایمان مطرح خواهد شد.

این کلاس‌ها تنها برای مادران آینده نیستند. همسر خود را با خود بیاورید؛ آن‌ها نه‌تنها اصول آنچه که با آن روبه‌رو هستید را فرا خواهند گرفت، بلکه ممکن است برخی از تکنیک‌های آرام‌سازی را برای کمک به حفظ اعتماد به نفس و استقامت شما در طول زایمان و روزهای اول پدر و مادر شدن را یاد بگیرند.

ممکن است کلاس‌ها به سرعت پر شوند، بنابراین شاید بخواهید از هم‌اکنون برای آن‌ها برنامه ریزی کنید. بسیاری از بیمارستان ها، کلاس‌های عمومی مربوط به زایمان و همچنین کلاس‌های تخصصی‌تری مانند کلاس‌های مربوط به CPR نوزادان، اصول تغذیه با شیر مادر، یا حتی فلسفه‌های خاص زایمان مانند روش طبیعی بردلی را ارائه می‌دهند.

همچنین ممکن است بیمارستان‌ها گشت و گذار در واحد مادر و نوزاد خود را به عنوان بخشی از کلاس های زایمان خود ارائه دهند، که می تواند به شما کمک کند در مورد اقامت آینده خود خیال راحت تری داشته باشید.

اگر به دنبال کلاس هایی خارج از بیمارستان محلی خود هستید، ممکن است انجمن بین المللی آموزش زایمان در این زمینه به شما کمک کنند. فارغ از اینکه کجا هستید، برای هر کلاسی تا قبل از سی و پنج هفتگی برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید در صورت وقوع زایمان زودرس، زمان دارید.

مراقبت های هفته بیست و دوم بارداری به بعد

با همسر خود برای یک سفر برنامه ریزی کنید

از هفته بیست و دوم بارداری به بعد، احتمالاً حال خیلی خوبی دارید و برجستگی شکم شما دلپذیرتر است، اما با این حال هنوز هم رفت و آمد سخت نیست. با این حال، احتمالاً خستگی شما در سه ماهه سوم مجدداً باز خواهد گشت و برجستگی شکمتان به زودی به اندازه‌ای بزرگ می‌شود که تنها تصور گردش در اطراف هم ممکن است در شما احساس خستگی ایجاد کند. قبل از اینکه شکمتان انجام کارهای روزمره را نیز دشوار کند (مانند پوشیدن جوراب) و تنها کاری که مایل به انجام آن باشید، چرت زدن باشد، شاید دوست داشته باشید برای یک سفر کوتاه با همسر خود برنامه‌ریزی کنید.

ریلکس کردن (استراحت کردن) با همسرتان قبل از تغییر زندگی برای ایجاد فضایی برای عضو جدید خانواده می‌تواند راهی عالی برای تقویت پیوند مشترک شما باشد. اگر این اولین فرزند شما نیست، یک سفر خانوادگی را در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید نوزاد جدید روابطی که شما یا همسرتان با یکدیگر یا کودک دیگر خود دارید، تغییر نخواهد داد.

در صورت داشتن بارداری سالم و امکان پرواز، عموماً سفرهای هوایی تجاری، ایمن در نظر گرفته می‌شوند. با این‌حال پیش از سوار شدن در هواپیما هنوز باید با پزشک خود مشورت کنید. برخی از شرکت‌های هواپیمایی نیز سیاست‌هایی در حوزه سفرهای هوایی حین بارداری دارند. با شرکت هواپیمایی نیز در این خصوص مشورت کنید.

در حالی که داخل هواپیما هستید، همواره نوشیدنی بنوشید و برای تقویت گردش خون در اطراف حرکت کنید. ممکن است بخواهید برای راحت بلند شدن در صورت لزوم، یک صندلی کنار راهرو را در نظر داشته باشید.

در صورت مشاهده خونریزی واژینال یا نشت مایع، تب، درد شدید شکم یا سردرد یا تاری دید، با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت شروع دردی که احساس می‌کنید درد زایمان است و مطمئن نیستید که ممکن است انقباضات برکستون هیکس یا چیز دیگری باشد، برای دریافت نظر تخصصی با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر باردار هستید یا در شرف بارداری هستید، می‌توانید از طریق وب سایت درمانکده از متخصص زنان و زایمان خوب وقت ویزیت بگیرید یا به صورت آنلاین با آن ها مشاوره کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای‌ها 77

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
میم
میم
1 سال قبل

اگر در حالت دراز کشیده از پهلوی چپ بچرخیم به پهلوی سمت راست، بند ناف دور جنین می چرخه یا نه؟؟