پیلینگ یا لایهبرداری پوست، روشی است که برای پاکسازی پوست از لک، جای جوش و یکدست و جوانتر به نظر رسیدن پوست صورت انجام میشود. این روش درست مثل اسکراب صورت، لایههای اضافه سطح پوست را پاکسازی میکند و از این راه موجب بازسازی سلولهای پوستی و از بین بردن چین و چروکهای سطحی میشود. برای لایهبرداری پوست راهکارهای متعددی وجود دارد و در هر یک از این روشها از ترکیبات و تجهیزات متفاوتی استفاده میشود. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به روشهای پیلینگ صورت در منزل، کلینیک و فواید و عوارض آنها اشاره میکنیم.
فهرست محتوا
پیلینگ صورت چیست؟
اگر به دنبال درمان قطعی کک ومک در خانه هستید و دوست دارید در کمترین زمان ممکن، ظاهری یکدست و درخشان به پوست صورت خود ببخشید، بهتر است روش پیلینگ یا لایهبرداری را امتحان کنید. اگر نگاهی به عکسهای پیلینگ صورت قبل و بعد از انجام دادن این روش بیندازید، متوجه میشوید که این راهکار بیشتر از روشهای دیگر در یکدست شدن پوست صورت موثر است.
لایهبرداری یک روش مطمئن برای بازسازی پوست به کمک ابزارها و محلولهای خاص است که با برداشتن لایههای سطحی، ظاهری یکدست و بدون جای جوش و لک به پوست صورت میبخشد.
پیلینگ صورت چگونه انجام میشود؟
برای لایهبرداری صورت، پزشک متخصص ابتدا وضعیت پوست و سلامت شما را بررسی میکند و سپس با در نظر گرفتن مشکل پوستی، ضخامت پوست و انتظارات شما، از روشی مطمئن برای پیلینگ استفاده میکند. برای لایهبرداری پوست معمولا پزشک مواد مخصوص را روی سطح پوست قرار میدهد یا از ابزارهای خاصی مثل لیزر برای برداشتن لایههای پوست استفاده میکند. بعد از تمام شدن لایهبرداری، معمولا از کمپرسهای خنککننده روی پوست استفاده میشود.
برای لایهبرداری پوست در خانه نیز میتوانید از مواد لایهبردار روی سطح پوست استفاده کنید و بعد پوست خود را بشویید. احساس سوزش، قرمزی و کمی تورم پس از انواع روشهای لایهبرداری پوست کاملا طبیعی است و معمولا پس از مدتی برطرف میشوند.

خواص پیلینگ صورت
پیلینگ، یک درمان موثر برای از بین بردن سلولهای مرده پوست و کمک به تولید سلولهای جدید پوستی است که فواید زیادی برای پوست صورت دارد. استفاده از پیلینگ به از بین بردن جوشهای پوستی و کمرنگ شدن جای جوش کمک میکند. پیلینگ صورت برای کک و مک نیز بسیار مفید است و موجب میشود تا پوست شما ظاهری یکدست و بدون لک داشته باشد. در ادامه این بخش به مهمترین خواص پیلینگ صورت اشاره شده است.
- نرم شدن بافت پوست
- افزایش خاصیت ارتجاعی پوست
- بهبود آسیبهای پوستی
- کاهش خطوط و چین و چروکهای سطحی پوست
- از بین بردن جای زخم و آکنههای پوستی
- کمرنگ شدن لکههای پوستی
- کمک به افزایش کلاژن سازی پوست
- بهبود آسیبهای ناشی از پیری
انواع پیلینگ صورت
لایهبرداری صورت انواع مختلفی دارد. برای انجام این کار هم از روشهای فیزیکی و مکانیکی و هم لایهبردارهای شیمیایی استفاده میشود. برخی از روشها در خانه انجام میشوند و برای انجام برخی دیگر باید از یک پزشک متخصص پوست کمک بگیرید. در ادامه به انواع روشهای لایهبرداری پوست اشاره شده است.

۱- پیلینگ صورت با لیزر
در این روش برای لایهبرداری پوست از لیزر استفاده میشود. لیزر به لایههای مختلف پوست صورت نفوذ میکند و برای از بین بردن چین و چروک، جای جوش و لکههای پوستی بسیار موثر است. دوره نقاهت این روش معمولا چند روز تا چند هفته است.
۲- پیلینگ صورت با تیغ
در این روش از تیغ برای برداشتن لایههای سطحی پوست استفاده میکنند. این کار موجب روشنتر و شادابتر شدن پوست میشود و به حذف سلولهای مرده پوست و همچنین موهای صورت کمک میکند.
۳- پیلینگ آنزیمی
در این روش از آنزیمهای میوه و سبزیجات برای از بین بردن سلولهای مرده پوست استفاده میشود. از رایجترین آنزیمهایی که برای لایهبرداری پوست صورت مورد استفاده قرار میدهند، میتوان به آنزیمهای استخراج شده از کدو تنبل، انار، آناناس و پاپایا اشاره کرد. این روش برای افرادی که پوست حساسی دارند و به دنبال یک روش بیعارضه هستند، انتخاب مناسبی است.
در این روش رنگ پوست شما روشنتر و شادابتر میشود و در بسیاری از مواقع با استفاده از روش پیلینگ آنزیمی در کنار مصرف بهترین فوم شستشوی صورت روشن کننده میتوانید به روشنی و یکدست شدن پوست صورت کمک زیادی کند.
۴- پیلینگ صورت با قهوه
اگر در فکر پیلینگ صورت در خانه هستید و دوست دارید بدون هیچ هزینهای پوست صورتتان را لایهبرداری کنید، قهوه بهترین گزینه برای شما محسوب میشود. در این روش باید مقداری پودر قهوه را با ماست و کمی روغن زیتون ترکیب کنید و آن را روی پوست ماساژ دهید. در ادامه حدود نیم ساعت صبر کنید و بعد پوست خود را با یک شوینده ملایم و آب ولرم بشویید.
۵- پیلینگ فرچهای
در این روش از براش و فرچه برای قرار دادن انواع لایهبردار روی پوست استفاده میشود. در روش پیلینگ فرچهای معمولا از کرمهای لایهبردار سطحی برای پاکسازی پوست استفاده میکنند.
۶- پیلینگ شیمیایی پوست
در این روش از محلولهای شیمیایی و اسیدها برای لایهبرداری پوست استفاده میشود. این روش به درمان چین و چروکهای پوستی و از بین بردن جای زخم و جوش کمک میکند و در صاف و یکدست به نظر رسیدن پوست شما نیز موثر است. برای پیلینگ صورت با اسید معمولا از اسیدهای مختلفی مثل اسید آلفا هیدروکسی (AHA)، اسید بتا هیدروکسی (BHA) و رتینوئیک اسید استفاده میکنند.
۷- پیلینگ هالیوودی
پیلینگ هالیوودی به عنوان لایهبرداری کربن (Carbon Peeling) نیز شناخته میشود. در این روش از لیزر کربن برای پاکسازی و جوانسازی پوست استفاده میشود. در این روش لایهای نازک از پوست به وسیله لیزر از بین میرود و از همینرو پوست شروع به بازسازی و کلاژنسازی میکند. این روش پیلینگ مثل مزوتراپی صورت موجب جوانسازی پوست، از بین بردن لکههای پوست و جای جوش و چین و چروک میشود.
۸- پیلینگ صورت با قلم
در این روش از یک قلم مخصوص که سر حلقهای دارد، برای پاکسازی پوست و تخلیه جوشهای سرسیاه استفاده میشود. قبل از انجام این روش بهتر است از بخور استفاده شود.
۹- استفاده از ژل پیلینگ
استفاده از ژلهای لایهبردار یک روش موثر و کم عارضه برای حذف سلولهای مرده پوست است. این ژلها حاوی اسیدهای لایهبردار و دانههای ریزی برای سایش پوست هستند که هم به صورت فیزیکی و هم شیمیایی سطح پوست را لایهبرداری میکنند.
۱۰- لایهبرداری پوست در خانه
برای لایهبرداری پوست در خانه میتوانید از محصولات لایهبردار که در داروخانهها به فروش میرسند استفاده کنید. استفاده از ماسکهای خانگی مثل ماسک قهوه، شکر و سرمهای لایهبردار نیز برای پیلینگ پوست در خانه موثر هستند.
عوارض پیلینگ صورت
لایهبرداری پوست معمولا با عوارضی مثل قرمزی و تورم جزئی پوست همراه است که در اکثر مواقع بعد از مدتی برطرف میشوند. در برخی موارد نادر ممکن است لایهبرداری موجب ایجاد زخم روی پوست شود و در این شرایط بهتر است فرد زیر نظر پزشک از آنتیبیوتیک یا داروهای استروئیدی استفاده کند. در ادامه به مهمترین عوارض لایهبرداری پوست صورت اشاره شده است.

- عفونت پوست
- خارش پوست
- تورم و تاول
- تغییر رنگ پوست
- واکنشهای آلرژیک
- باقی ماندن جای زخم
- پوستهپوسته شدن
- تغییر در بافت پوست
- کبود شدن پوست صورت
چه کسانی نباید از روش پیلینگ استفاده کنند؟
در ادامه به لیست افرادی که نباید از لایهبرداری استفاده کنند، اشاره شده است.
- افرادی که در ۶ ماه گذشته از داروهای خوراکی برای درمان آکنه استفاده کردهاند.
- افرادی که در خانواده آنها سابقه ابتلا به کلوئید یا رشد بیش از حد بافتهای پوستی وجود دارد.
- خانمهایی که در دوران شیردهی و بارداری هستند.
- افرادی که به بیماریهای پوستی یا اگزمای شدید مبتلا هستند.
- افرادی که به درماتوزهای التهابی مثل پسوریازیس مبتلا هستند.
- افرادی که به عفونت فعال باکتریایی، ویروسی و قارچی مبتلا هستند.
- افرادی که از داروی آکوتان استفاده میکنند.
نکاتی که باید قبل و بعد از لایهبرداری صورت بدانید
- بهتر است از چند هفته قبل از لایهبرداری پوست از کرم رتینوئید استفاده کنید تا خطر عوارض جانبی کاهش پیدا کند.
- قبل از انتخاب روش لایهبرداری ابتدا با یک متخصص پوست مشورت کنید.
- به هیچ عنوان از مواد شیمیایی قوی برای لایهبرداری پوست در خانه استفاده نکنید.
- اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید یا از داروی شیمیایی استفاده میکنید، قبل از لایهبرداری پوست این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
- بین جلسات لایهبرداری، حتما بیشتر از یک هفته زمان در نظر بگیرید و به هیچ عنوان چند بار در هفته از روشهای لایهبرداری استفاده نکنید.
- برای جلوگیری از خشکی پوست بعد از لایهبرداری حتما از آب به مقدار زیاد استفاده کنید.
- بعد از لایهبرداری پوست از رفتن به سونا و ورزش سنگین اجتناب کنید.
- بعد از لایهبرداری بهتر است تا مدتی از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید.
- در برخی از روشهای لایهبرداری پوست باید تا مدتی از برداشتن موهای صورت اجتناب کنید.
- بعد از لایهبرداری بهتر است از ماساژ صورت و تحریک پوست اجتناب کنید.
- از یک هفته قبل از لایهبرداری پوست، نباید از تکنیکهای لیزر پوست یا الکترولیز استفاده شود.
- به هیچ عنوان به لایهبرداری پوست به چشم قاتل جوش صورت نگاه نکنید، زیرا این روش تنها در از بین بردن جوشهای سرسیاه موثر است و نباید روی پوستهایی که دارای جوشهای ملتهب و قرمز هستند، استفاده شود.
- بعد از لایهبرداری بهتر است تا ترمیم کامل پوست از مواد آرایشی استفاده نکنید.
- بعد از لایهبرداری پوست نباید از انواع ماسک و اسکراب صورت استفاده کنید.
آیا پیلینگ در جوانسازی پوست موثر است؟
پاکسازی پوست و حذف سلولهای مرده موجب تحریک کلاژنسازی در پوست میشود و این موضوع برای از بین بردن چین چروکهای پوستی تا حد زیادی موثر است. برای اثربخشی بیشتر پیشنهاد میشود از این روش در کنار روشهای موثر دیگر مثل پی آر پی استفاده کنید.

اگر به عکس قبل و بعد از پی آر پی صورت نگاهی بیندازید، متوجه میشود که پی آر پی یا تزریق سلولهای بنیادین به پوست، چقدر در رفع چین و چروک و جای لک و جوش موثر است. کمک گرفتن از این روش در کنار پیلینگ میتوانید به شما کمک کند تا پوستی جوانتر و شادابتر داشته باشید.
سخن نهایی
پیلینگ یک روش موثر برای داشتن پوستی شفاف، بدون لک و درخشان است. اگر در مورد لایهبرداری پوست سوال دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
لایهبرداری پوست یک راهکار مناسب برای تخلیه جوشهای سرسیاه و سفید و همچنین از بین بردن جای جوش است. اگر روی پوست شما جوشهای قرمز و ملتهب وجود دارد، نباید از این روش استفاده کنید.
به طور کلی بهتر است لایهبرداری پوست یک یا ۲ بار در هفته و پس از پاکسازی پوست انجام شود.
منابع: mesoestetic، mayoclinic، comfortzoneskin