بسیاری از افراد به دنبال روشهای جایگزین برای مصرف دارو جهت تسکین درد هستند. درمان کایروپراکتیک (Chiropractic) یکی از گزینههای مناسب برای کنترل درد بهخصوص در ناحیه گردن و کمر است.
این روش درمانی میتواند درد گردن و کمر را تسکین دهد و پوسچر بدن را بهبود بخشد. علاوه بر این، مزایای دیگری هم دارد و بعضی از مشکلات آزاردهنده مثل سردردهای تنشی را برطرف میکند.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده در مورد مزایا و معایب درمان با کایروپراکتیک صحبت میکنیم تا با جنبههای مختلف آن آشنا شوید. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
فهرست محتوا
کایروپراکتیک چیست؟
کایروپراکتیک یک روش درمانی مکمل محسوب میشود و بر این ایده استوار است که بدن میتواند به کمک تکنیکهای دستی که توسط یک متخصص آموزشدیده انجام میشوند، خود را درمان کند. این تکنیکها به تنظیم مجدد مفاصل کمک میکنند و درد استخوان، غضروف، بافت همبند، مفصل یا عضله را کاهش میدهند.
به کایروپراکتیک درمان تنظیمی یا درمان دستی ستون فقرات هم میگویند. گاهیاوقات هم از آن به عنوان درمان دستی استخوانها و مفاصل یاد میکنند. این روش درمانی معمولا روی ستون فقرات متمرکز است؛ اما بسته به مشکل خاصی که با آن روبهرو هستید، ممکن است برای سایر قسمتهای بدن هم توصیه شود.
تفاوت کایروپراکتیک با فیزیوتراپی
این روش شباهتهای زیادی به فیزیوتراپی دارد و گاهیاوقات برای رفع بعضی از مشکلات از ترکیب هر 2 روش استفاده میشود. با این حال، کایروپراکتورها بیشتر روی تکنیکهای دستی برای کاهش علائم تمرکز دارند؛ در حالی که فیزیوتراپیستها سعی میکنند از طریق حرکات کششی و تمرینات ورزشی به بهبود بیماریها کمک کنند.
کایروپراکتیک برای چیست؟
درمان تنظیمی ستون فقرات با مزایای زیادی همراه است که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. بهبود درد گردن
گردن درد یک مشکل شایع است که اغلب به دلیل نشستن طولانیمدت، خم کردن گردن برای استفاده از تلفن همراه یا پوسچر نامناسب رخ میدهد. گاهیاوقات هم این مشکل از دیسک گردن ناشی میشود.
کایروپراکتیک برای دیسک گردن مفید است و به کاهش درد ناشی از آن کمک میکند. در یک مطالعه مشاهده شد که درمان دستی ستون فقرات گردنی با تغییر سطح نوروپپتیدها در خون باعث کاهش گردندرد میشود. نوروپپتیدها پروتئینهایی هستند که در سیستم عصبی تولید میشوند و به عنوان نوروترنسمیتر (انتقالدهنده عصبی) یا هورمون عمل میکنند.

۲. تسکین کمردرد
از معجزه کایروپراکتیک برای درمان دیسک کمر و تسکین کمردرد کوتاهمدت یا مزمن هم استفاده میشود. چرا که این روش میتواند جایگزین مناسبی برای درمانهای تهاجمیتر مانند جراحی یا تزریق دارو باشد.
کالج پزشکان آمریکا توصیه میکند که پزشکان از افراد مبتلا به کمردرد مزمن بخواهند پیش از مصرف دارو ابتدا روشهای غیر دارویی را امتحان کنند. گزینههای درمانی پیشنهادی شامل موارد زیر هستند:
تحقیقات در مورد فواید کایروپراکتیک برای دیسک کمر نشان میدهد که این روش در مقایسه با پلاسبو (دارونما) تاثیر بیشتری روی تسکین کمردرد و بهبود عملکرد دارد.
۳. درمان زانودرد
کایروپراکتیک برای زانو درد و بهبود عملکرد مفصل زانو مفید است؛ بهویژه زمانی که روشهای درمانی معمول نتیجهبخش نبودهاند. اگر زانودرد باعث محدودیت در فعالیتهای روزانه یا ورزشی شده است، مراجعه به کایروپراکتور میتواند به تنظیم مفاصل و بهبود دامنه حرکتی کمک کند. همچنین در صورتی که مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب تاثیر چندانی در کاهش درد نداشته است، درمان دستی ممکن است تسکین درد را تسریع کند.
۴. درمان سیاتیک
از فواید کایروپراکتیک برای درمان سیاتیک هم نباید غافل نشد. این روش میتواند تاثیر قابلتوجهی در کاهش درد سیاتیک داشته باشد. چرا که با تنظیم و اصلاح وضعیت مهرههای ستون فقرات، فشار واردشده بر عصب سیاتیک را کاهش میدهد و به بهبود حرکت کمک میکند.
۵. کاهش درد ناشی از تنگی کانال نخاعی
کایروپراکتیک برای تنگی کانال نخاعی و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این بیماری کاربرد دارد. یکی از مهمترین مزایای این روش، تسکین درد است. کایروپراکتیک فشار وارده بر اعصاب نخاعی را کاهش میدهد و به مرور زمان درد را برطرف میکند. علاوه بر این، به کاهش اسپاسم عضلانی و افزایش دامنه حرکتی کمک میکند.
۶. کاهش سردرد
درمان تنظیمی ستون فقرات برای تسکین سردردهای تنشی و سردردهایی که از ناحیه گردن شروع میشوند، مفید است. یک مطالعه نشان داد که ۶ تا هشت جلسه درمان دستی ستون فقرات توراسیک (سینهای) و گردنی در مقایسه با ورزش تاثیر بیشتری روی سردرد مزمن دارد.

۷. کنترل علائم آرتروز
درد استئوآرتریت (آرتروز) از تحلیل غضروف مفاصل و ساییده شدن استخوانها به یکدیگر ناشی میشود. بعضی از روشهای توصیهشده در کایروپراکتیک به تنظیم مفاصل کمک میکنند و میزان ساییدگی استخوانها را کاهش میدهند.
اگرچه تحقیقات زیادی در مورد این موضوع انجام نشده است، اما در یک مطالعه حیوانی مشاهده شد که درمان دستی استخوانها و مفاصل میتواند از پیشرفت بیماری آرتریت جلوگیری کند.
۸. کاهش علائم اسکولیوز
اسکولیوز یک نوع ناهنجاری است که باعث انحراف ستون فقرات میشود. بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که کایروپراکتیک میتواند از شدت این بیماری بکاهد.
۹. کاهش وابستگی به مسکنهای اپیوئیدی
افرادی که از دردهای مزمن رنج میبرند، معمولا برای کاهش ناراحتی خود از داروهای مسکن تجویزی استفاده میکنند. اگر از کایروپراکتیک برای پارگی دیسک و سایر مشکلاتی استخوانی و مفصلی استفاده شود، نیاز به مصرف داروهای مسکن کاهش پیدا میکند.
محققان در یک مطالعه میزان نسخههای تجویزشده برای داروهای مسکن اپیوئیدی را بین ۲ گروه مقایسه کرد: یک گروه فقط به پزشک و گروه دیگر هم به پزشک و هم به کایروپراکتور مراجعه کرده بودند. نتایج بهدستآمده از این تحقیق نشان داد که گروه دوم کمتر از سایرین به دریافت نسخه برای تهیه داروی مسکن نیاز داشتند.
۱۰. بهبود پوسچر بدن
درمان دستی ستون فقرات به اصلاح پوسچر بدن، بهخصوص زمانی که این مشکل به دلیل نشستن زیاد ایجاد شده باشد، کمک میکند. در یک مطالعه موردی روی یک زنان ۲۷ ساله که از کمردرد، گردندرد و سردرد ناشی از هایپرکیفوز (گوژپشتی) رنج میبرد، ۳۰ جلسه کایروپراکتیک طی ۶ ماه به بهبود پوسچر بدن و تسکین درد در ناحیه گردن و سر کمک کرد.
۱۱. بهبود عملکرد ورزشی
درمان دستی ستون فقرات با افزایش تحرک مفاصل و کاهش درد به بهبود عملکرد ورزشی کمک میکند. با این حال، این سوال مطرح است که آیا برای افراد بدون علامت هم مفید است یا خیر. در یک مطالعه مشاهده شد که کایروپراکتیک نمیتواند عملکرد ورزشی کسانی که درد یا علامت دیگری ندارند را بهبود بخشد.
چگونه برای درمان کایروپراکتیکی آماده شویم؟
در اولین ویزیت، کایروپراکتور درباره سابقه پزشکی شما سوال میپرسد و معاینه بدنی انجام میدهد. همچنین در صورت نیاز ممکن است برای درک بهتر وضعیت سیستم اسکلتی-عضلانی شما تستهای تصویربرداری زیر را درخواست کند:
- تصویربرداری با اشعه ایکس
- سیتی اسکن
- امآرآی (MRI)
پس از بررسی علائم و شناسایی علل احتمالی ناراحتی شما، کایروپراکتور یک برنامه درمانی اختصاصی برایتان مشخص میکند.

نحوه انجام کایروپراکتیک
درمان دستی ستون فقرات برای هر بیمار منحصربهفرد است و متناسب با نیازهای او طراحی میشود. در طول جلسه درمان، شما روی یک تخت مخصوص دراز میکشید. این تخت به بخشهای مختلفی تقسیم شده است که بعضی از قسمتهای بدن را کمی بالاتر از سایر نواحی قرار میدهد تا کایروپراکتور بتواند فشار دقیقی روی ناحیه مورد نظر اعمال کند.
کایروپراکتور با استفاده از دستهای خود یا ابزارهای کوچک، یک نیروی سریع و کنترلشده را به مفاصل اعمال میکند یا آنها را به آرامی تا نقطهای فراتر از دامنه حرکتی طبیعیشان میکشد. این کار به همتراز شدن مهرههای ستون فقرات کمک میکند و باعث آزاد شدن گازهای محبوسشده در مفاصل میشود.
در حین درمان ممکن است صدای تقتق بشنوید. این صداها از آزاد شدن گازهایی مانند اکسیژن، نیتروژن و دیاکسید کربن از مفاصل ناشی میشوند. این گازها هنگام حرکت یا کشش بدن در حفرههای کوچک مفاصل به دام میافتند و با اعمال فشار آزاد میشوند.
مراقبتهای بعد از درمان
پس از درمان ممکن است در نواحی خاصی که کایروپراکتور روی آنها کار کرده است، درد خفیف یا کوفتگی جزئی احساس کنید. این احساس معمولا طی ۲۴ ساعت برطرف میشود و به ندرت افرادی را که به طور منظم به کایروپراکتور مراجعه میکنند، تحت تاثیر قرار میدهد.
کایروپراکتور ممکن است توصیههایی برای ادامه روند درمان در خانه به شما ارائه دهد. این توصیهها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تمرینات و حرکات کششی
- نکاتی درباره بهبود پوسچر بدن
- استفاده از یخ، گرما یا مسکنهای موضعی
- مشاوره درباره رژیم غذایی، وزن و سلامت عمومی
- مدیریت استرس و شل کردن عضلات
- تحریک الکتریکی عضلات با استفاده از دستگاه TENS
عوارض کایروپراکتیک چیست؟
پس از درمان دستی ستون فقرات ممکن است احساس خستگی یا درد داشته باشید. بعضی از افراد هم به سردرد خفیف مبتلا میشوند. این عوارض موقتی هستند و معمولا پس از مدتی برطرف میشوند.
در موارد نادر، درمان دستی استخوانها و مفاصل به مشکلات جدی منجر میشود. از مهمترین عوارض کایروپراکتیک گردن و کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فتق دیسک
- فشردگی اعصاب در ستون فقرات (سندرم کودا اکوینا)
- سکته مغزی
اگر بعد از درمان با علائم غیر عادی مانند ضعف، بیحسی یا بدتر شدن درد مواجه شدید، فورا برای ارزیابی با پزشک تماس بگیرید. در صورتی که به افراد غیر مجاز یا بیتجربه مراجعه کنید، خطر بروز عوارض جانبی افزایش مییابد. درمان دستی باید حتما توسط یک کایروپراکتور حرفهای انجام شود.

کلام پایانی
اگر از درد رنج میبرید و به دنبال یک روش غیر تهاجمی برای بهبود وضعیت خود هستید، درمان دستی ستون فقرات ممکن است برای شما گزینه مناسبی باشد. برای اینکه با مزایا و عوارض این روش بیشتر آشنا شوید، با متخصص کایروپراکتیک مشورت کنید.
برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر ارتوپد آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر ارتوپد از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید با متخصص طب فیزیکی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص طب فیزیکی از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
بله. بسته به شرایط ممکن است از دستگاههای خاصی برای گرمادرمانی، سرمادرمانی یا کاهش التهاب استفاده شود. بعضی از دستگاهها هم حاوی صدها برنامه برای درمان دیسک کمر، دیسک گردن یا تنگی کانال نخاعی هستند.
این روش معمولا درد ندارد یا فقط ناراحتی خفیف ایجاد میکند؛ مشابه احساسی که ممکن است بعد از یک تمرین ورزشی داشته باشید.
این روش برای درمان آرتریت، سردرد مکرر، کمردرد، گردندرد، درد سیاتیک و درد عضلانی مفید است.
این روش یک گزینه درمانی موثر برای کودکان و بزرگسالان است. با این حال، زنان بیشتر از مردان به کایروپراکتور مراجعه میکنند. رایجترین بازه سنی هم ۴۵ تا ۶۴ سال است.
منابع: healthline, my.clevelandclinic