خواص خولنجان؛ از تقویت نعوظ تا کاهش وزن و سلامت معده

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

خولنجان یک گیاه پرخاصیت چند ساله از خانواده زنجبیلیان است که منشا کاشت آن به گیاه گالانگال در چین می‌رسد. این گیاه عطر و طعم شگفت‌انگیزی دارد و یکی از ترکیبات اصلی در غذاهای تایلندی، مالزیایی، چینی و اندونزیایی به‌شمار می‌آید. همچنین خولنجان به دلیل داشتن ترکیبات فعال و خواص دارویی به سلامت بدن کمک می‌کند. تقویت سیستم ایمنی، سلامت قلب و مغز، بهبود دستگاه گوارش، زیبایی پوست و مو بخشی از مهم‌ترین خواص خولنجان هستند. این گیاه در طب سنتی به دلیل طبع گرم و کمی تند جایگاه ویژه‌ای برای پیشگیری و درمان برخی بیماری‌ها دارد. 

در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با خواص خولنجان بیشتر آشنا کنیم.

ترکیبات ارزشمند خولنجان

خولنجان با نام علمی Alpinia Officinarum گیاهی از خانواده زنجبیلیان است که از ریشه‌های زیرزمینی آن در طب سنتی و آشپزی استفاده می‌کنند. این گیاه با عطر تند و طعم تیز معمولا به صورت خشک‌شده یا پودری در دمنو‌ش‌ها، غذاها و حتی مکمل‌های گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ریشه غده‌ای شکل خولنجان را معمولا می‌توانید به شکل زرد و کرمی رنگ یا قرمز تیره پیدا کنید. 

تصویر ریشه غده‌ای شکل خولنجان که از وسط نصف‌ شده به همراه پودر آن
خولنجان به عنوان یک درمان طبیعی به پیشگیری و بهبود بیماری‌های زیادی کمک می‌کند.

قبل از بررسی خواص خولنجان، خوب است با ترکیبات مفید آن آشنا شوید. این گیاه یک منبع غنی از فیبر و مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم، آهن و سدیم است. همچنین ریشه خولنجان از ویتامین‌های A و C تشکیل شده؛ به همین دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌ای دارد. از دیگر ترکیبات گیاهی مفید خولنجان می‌توان به فلاونوئیدها و فیتونوتریت‌ها اشاره کرد که به دلیل داشتن بتاسیتوسترول، گالانجین و کوئرستین به سلامت بدن کمک می‌کنند.

خواص خولنجان چیست؟

مهم‌ترین فواید خولنجان برای سلامتی شامل موارد زیر هستند:

۱- خولنجان و کاهش التهاب بدن

خولنجان دارای خاصیت ضد التهابی است و می‌تواند دردهای ناشی از التهاب بدن را کاهش دهد. در طب سنتی از ریشه این گیاه به صورت خوراکی یا موضعی برای کاهش درد مفاصل مانند درد زانو استفاده می‌کنند. شما می‌توانید از خواص خولنجان با روغن زیتون برای کاهش دردهای مفصلی بهره ببرید. برای این منظور کافیست پودر ریشه خولنجان را با روغن زیتون گرم‌شده مخلوط کنید و مفصل‌تان را با آن ماساژ دهید.

۲- خواص خولنجان برای نعوظ

برخی تحقیقات نشان می‌دهند، ریشه خولنجان با بهبود گردش خون در اندام تناسلی مردانه می‌تواند به تقویت نعوظ کمک کند و موجب افزایش قدرت باروری مردان شود. شما می‌توانید از خواص خولنجان با عسل و شیر برای درمان مشکلات نعوظ استفاده کنید.

بیشتر بدانید: خواص جینسینگ برای مردان

۳- خولنجان و پیشگیری از سرطان

این گیاه خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌ای دارد و به عنوان یک ضد سرطان طبیعی شناخته می‌شود. گالانگین از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی خولنجان است که سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد و از تکثیر آن‌ها جلوگیری می‌کند. اطباء طب سنتی مصرف متعادل این گیاه را برای جلوگیری از سرطان‌هایی مانند روده بزرگ، پستان، مجرای صفراوی، پوست و کبد مفید می‌دانند.

۴- خواص خولنجان برای لاغری

مصرف متعادل خولنجان همراه با رعایت یک رژیم غذایی اصولی می‌تواند به روند کاهش وزن کمک کند. این گیاه متابولیسم بدن را افزایش می‌دهد و با بالا بردن سوخت‌وساز بدن، نتایجی همچون چربی‌سوزی در پی دارد. همچنین ترکیبات مفید خولنجان می‌توانند اشتها را کنترل کند که این امر خود به مرور زمان موجب کاهش وزن می‌شود.

۵- خولنجان و تقویت سیستم ایمنی

تصویر یک فنجان دمنوش و تکه از ریشه غده‌ای شکل خولنجان کرمی رنگ
برای بهره بردن از مزایای ریشه خولنجان باید آن را در حد اعتدال مصرف کنید.

خولنجان سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی‌فنول‌ها است که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند و مانع از آسیب سلول‌ها بر اثر استرس اکسیداتیو می‌شوند. همچنین این گیاه خاصیت ضد عفونی‌کنندگی و ضد ویروسی دارد که برای محافظت از بدن در برابر عفونت‌ها مفید هستند.

۶- خواص خولنجان برای معده

بهبود هضم و کاهش مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه از مهم‌ترین فواید خولنجان به‌شمار می‌آیند. مصرف متعادل دمنوش یا اضافه کردن پودر خولنجان به غذاها می‌تواند از ترشح بیش از حد اسید معده جلوگیری کند و مانع از ریفلاکس معده شود. همچنین این گیاه به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک می‌کند و به دلیل بهبود حرکات منظم روده برای پیشگیری از یبوست مفید است.

۷- خولنجان و سلامت قلب

خولنجان با بهبود گردش خون و کاهش فشار خون به حفظ سلامت قلب و عروق کمک می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌های این گیاه دارویی کلسترول بد (LDL) را کاهش می‌دهند و مانع از ایجاد بیماری‌های قلبی می‌شوند. همچنین خاصیت ضد التهابی خولنجان از آسیب به عروق خونی و تصلب شرایین جلوگیری می‌کند و سلامت قلب را بهبود می‌بخشد.

۸- خواص خولنجان برای رحم

کاهش التهابات رحمی و درد ناشی از آن را می‌توان مهم‌ترین خواص خولنجان برای زنان دانست. این گیاه می‌تواند جریان خون به رحم را افزایش دهد و موجب بهبود سلامت بافت‌های رحم شود. همچنین خاصیت ضد التهابی آن به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش دردهای مرتبط با پریودی و PMS (سندرم پیش از قاعدگی) کمک می‌کند.

بیشتر بدانید: ریشه ماکا

۹- خولنجان و تقویت مغز

این گیاه می‌تواند با بهبود جریان خون به مغز، تمرکز و حافظه را تقویت کند. آنتی‌اکسیدان‌های خولنجان از آسیب سلول‌های مغزی در برابر استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌کنند و احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند آلزایمر را کاهش می‌دهند.

۱۰- خواص خولنجان برای زود انزالی

از خواص خولنجان برای مردان می‌توان به تقویت قوای جنسی و درمان زود انزالی اشاره کرد. در طب سنتی از ریشه این گیاه پس از ترکیب با عسل برای رفع زود انزالی، بهبود استقامت و افزایش سطح انرژی جنسی مردان استفاده می‌کنند.

۱۱- خولنجان و تنظیم قند خون

تصویر ریشه غده‌ای شکل خولنجان همراه با ساقه و برگ آن
ریشه خولنجان تازه یا خشک را می‌توان به شکل دمنوش و پودر آن را به عنوان ادویه درون غذاها استفاده کرد.

برخی تحقیقات نشان می‌دهند، این گیاه می‌تواند به طور طبیعی سطح قند خون را کاهش دهد. در واقع، ترکیبات خولنجان با بهبود حساسیت به انسولین بدن به تنظیم سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می‌کنند. شما می‌توانید برای این منظور روزانه یک فنجان دمنوش خولنجان مصرف کنید یا مقدار کمی از پودر آن را به عنوان ادویه در غذاها بریزید.

بیشتر بدانید: خواص شیرین بیان

۱۲- خواص خولنجان برای حالت تهوع

خولنجان همچون زنجبیل می‌تواند با بهبود هضم و آرام کردن عضلات گوارشی به کاهش حالت تهوع کمک کند. شما می‌توانید برای این منظور، دم‌کرده ریشه خولنجان را با مقداری عسل میل کنید. همچنین خانم‌های باردار می‌توانند پس از مشورت با پزشک و اطمینان از بی‌خطر بودن ترکیبات خولنجان، مقداری از ریشه تازه آن را برای کاهش حالت تهوع صبحگاهی بجوند.

۱۳- خولنجان و سلامت پوست و مو

خولنجان به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌های قوی از پوست در برابر پیری زودرس و چین‌وچروک مراقبت می‌کند. همچنین ترکیبات ضد التهابی و ضد عفونی‌کنندگی خولنجان در کاهش آکنه و التهابات پوستی مفید هستند. جالب است بدانید، این گیاه به دلیل داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی از ریزش مو جلوگیری می‌کند و موجب تقویت ریشه‌های مو شود. اگر درگیر التهاب پوست سر یا شوره سر هستید، می‌توانید شامپوهای حاوی عصاره خولنجان استفاده کنید. همچنین استفاده از ماسک موی این گیاه می‌تواند به درخشندگی بیشتر تارهای مو و کاهش ریزش آن‌ها کمک کند.

۱۴- خواص خولنجان برای اسپرم

یکی دیگر از فواید خولنجان در طب سنتی، افزایش تحرک اسپرم مردان است. اطباء طب سنتی معتقدند، مصرف روزی یک فنجان دمنوش ریشه خولنجان همراه با مقدار کمی زنجبیل به سلامت اسپرم مردان کمک می‌کند و موجب افزایش قدرت باروری آن‌ها می‌شود.

مضرات خولنجان

اینفوگرافیک مهم‌ترین مضرات خولنجان
اگر بیماری زمینه‌ای دارید، باردار هستید یا داروی شیمیایی می‌خورید، قبل از مصرف خولنجان با پزشک مشورت کنید.

با وجود خواص فراوان خولنجان برای سلامتی بدن، مصرف بیش از حد آن می‌تواند موجب بروز عوارض جانبی همچون موارد زیر شود:

  • تحریک معده
  • کاهش اشتها
  • افت انرژی
  • واکنش آلرژیک و حساسیت
  • افزایش حرارت بدن
  • افزایش حجم ادرار
  • تکرر ادرار
  • اسهال
  • سردرد در افراد گرم مزاج
  • افت شدید قند خون
  • سنگ کلیه یا نارسایی کلیه
  • افزایش ضربان قلب
  • ایجاد حساسیت به نور خورشید
  • افزایش احتمال سقط جنین در بارداری (در صورت مصرف بیش از حد)
  • تداخل دارویی با داروهای رقیق‌کننده خون مانند وارفارین و داروهای آرام‌بخش

بیشتر بدانید: خواص میخک

نگاهی کوتاه به خواص خولنجان

خولنجان یک گیاه مفید از خانواده زنجبیلیان است که به دلیل ترکیبات فعال و خواص دارویی به حفظ و ارتقای سلامت بدن کمک می‌کند. ریشه این گیاه حاوی آنتی‎اکسیدان‌های قوی، ترکیبات مغذی و مواد ضد التهابی است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت قلب و مغز، کاهش وزن، بهبود عملکرد معده، تقویت قوای جنسی مردان، سلامت رحم و رفع حالت تهوع مفید هستند. 

با وجود مزایای فراوان خولنجان برای سلامت بدن، نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنید. چرا که خوردن بیش از حد این گیاه به صورت دمنوش یا ادویه موجب بروز عوارض جانبی همچون تحریک معده می‌شود. ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با مهم‌ترین خواص خولنجان و برخی از مضرات آن آشنا کردیم. 

اگر درباره مقدار مجاز مصرف این گیاه متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

خواص خولنجان برای بارداری چیست؟

اگرچه خولنجان برای اغلب افراد مفید است، اما زنان باردار نباید بدون مشورت با پزشک از آن استفاده کنند. چرا که ریشه خولنجان می‌تواند موجب تحریک انقباضات رحم شود و احتمال سقط جنین را افزایش دهد.

چه کسانی نباید خولنجان بخورند؟

مصرف ریشه این گیاه برای زنان باردار، افرادی که سابقه حساسیت به زردچوبه یا زنجبیل دارند، مبتلایان به مشکلات حاد کلیوی، مشکلات گوارشی مانند زخم معده، دیابت نوع ۲ کنترل‌نشده، بیماری‌های مجاری ادراری و مثانه بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌شود.

خواص خولنجان با شیر چیست؟

خولنجان باعث تقویت نعوظ می‌شود و ترکیب آن با شیر برای افزایش میل جنسی مردان مفید است.

منابع: planetayurveda | athayurdhamah

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها