نمک صورتی که اغلب آن را با نام نمک هیمالیا میشناسند، یکی از طبیعیترین نمکهای معدنی است. این نمک به دلیل فرآوری حداقلی، بیش از ۸۰ نوع مواد معدنی ضروری بدن را در خود حفظ کرده و علاوه بر طعمدهی طبیعی به غذا، خواص درمانی متعددی دارد. از مهمترین خواص نمک صورتی میتوان به تنظیم فشار خون، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، سلامت مو و پوست، مبارزه با آکنه، بهداشت دهان و دندان اشاره کرد. در حال حاضر، از این نوع نمک معدنی به دلیل کاربردهای گسترده در آشپزی، تولید محصولات آرایشی بهداشتی و درمانهای سنتی استفاده میکنند.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را خواص نمک صورتی هیمالیا و ایرانی بیشتر آشنا کنیم.
فهرست محتوا
- محل پیدایش نمک صورتی
- خواص نمک صورتی چیست؟
- ۱- نمک صورتی و تقویت سیستم تنفسی
- ۲- خواص نمک صورتی برای پوست
- ۳- نمک صورتی و بهبود وضعیت مفاصل
- ۴- خواص نمک صورتی برای میگرن
- ۵- نمک صورتی و تقویت هورمونهای مردانه
- ۶- خواص نمک صورتی برای دندان
- ۷- نمک صورتی و کاهش وزن
- ۸- خواص نمک صورتی برای رحم
- ۹- نمک صورتی و تنظیم فشار خون
- ۱۰- خواص نمک صورتی برای مو
- ۱۱- نمک صورتی و تقویت عضلات
- ۱۲- خواص نمک صورتی برای معده
- کاربردهای نمک صورتی
- روش تشخیص نمک صورتی اصل
- مضرات نمک صورتی
- نگاهی کوتاه به خواص نمک صورتی
- سوالات متداول
محل پیدایش نمک صورتی
نمک صورتی که به طور طبیعی دارای رنگ صورتی است و به دلیل داشتن اکسید آهن بالا به این رنگ در میآید، از کوههای هیمالیا در شهر پنجاب پاکستان استخراج میشود. این نمک مواد معدنی زیادی دارد؛ به همین دلیل میتواند بر روی سلامت بدن تاثیرات مثبتی بگذارد.
نمک صورتی هیمالیا را به صورت دستی استخراج میکنند و از آن جایی که فرآوری و افزودنی حداقلی دارد، بسیار پرطرفدار است. نمک صورتی در ایران هم از معادن نمک گرمسار و سمنان استخراج میشود. خواص نمک صورتی ایران چیزی کمتر از هیمالیا ندارد و حاوی مقادیر زیاد مواد معدنی مفید از جمله پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن برای سلامتی بدن است.
خواص نمک صورتی چیست؟
مهمترین فواید نمک صورتی برای سلامتی بدن شامل موارد زیر هستند:
۱- نمک صورتی و تقویت سیستم تنفسی
نمک صورتی هیمالیا خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی دارد؛ از همینرو میتواند به سلامت سیستم تنفسی و کاهش خلط گلو کمک کند. برخی اطباء طب سنتی معتقدند، استنشاق بخار نمک هیمالیا برای پاکسازی ریهها و درمان برونشیت موثر است.
بیشتر بدانید: خواص کندر
۲- خواص نمک صورتی برای پوست
یکی از فواید نمک صورتی هیمالیا یا ایرانی، لایهبرداری از پوست است. این نوع نمک به عنوان اسکراب طبیعی عمل میکند و سلولهای مرده پوست را از بین میبرد تا پوست صورت نرم و روشن شود. خاصیت ضد التهابی و آنتیباکتریال این نمک برای کاهش التهاب و پاکسازی منافذ پوست مفید است. همچنین حمام با نمک صورت باعث سمزدایی، تسکین خارش و بهبود بیماریهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس میشود.
۳- نمک صورتی و بهبود وضعیت مفاصل
کاهش درد مفاصل یکی از خواص نمک صورتی گرمسار (ایرانی) است. این نمک به دلیل خاصیت ضد التهابی، التهاب مفاصل را کاهش میدهد و به تسکین سفتی و درد مفاصل ناشی از آرتروز یا روماتیسم کمک میکند.
۴- خواص نمک صورتی برای میگرن
این نمک به دلیل داشتن مواد معدنی ارزشمند به تعادل الکترولیتهای بدن کمک میکند و در کاهش سردردهای میگرنی مفید است. همچنین حمام با نمک صورتی موجب کاهش استرس و تنش بدن میشود و از این جهت به بهبود میگرن کمک میکند.
۵- نمک صورتی و تقویت هورمونهای مردانه
از خواص نمک صورتی برای مردان میتوان به افزایش قدرت باروری آنها اشاره کرد. مصرف متعادل این نمک به تنظیم سطح تستوسترون کمک میکند و قدرت باروری مردان را بهبود میبخشد. همچنین وجود مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم در نمک صورتی برای افزایش انرژی و تقویت ماهیچههای مردان مفید هستند.
۶- خواص نمک صورتی برای دندان
دیگر خواص نمک صورتی سمنان (ایرانی) یا هیمالیا سلامت دهان و دندان است. این نمک خاصیت ضد باکتری دارد و میتواند ضمن جلوگیری از پوسیدگی دندان به رفع بوی بدن دهان کمک کند. شما میتوانید از ترکیب نمک صورتی و آب به عنوان دهانشویه استفاده کنید و تیرگی لکههای دندانی خود را تا حدودی کاهش دهید.
۷- نمک صورتی و کاهش وزن
شاید عجیب به نظر برسد، اما کاهش وزن یکی از خواص نمک صورتی در طب سنتی است. اطباء طب سنتی معتقدند این نمک از آن جایی که به صورت طبیعی استخراج میشود و طبع گرم و خشکی دارد، میتواند موجب افزایش متابولیسم بدن و کمک به روند کاهش وزن شود.
در واقع، مصرف متعادل این نمک به متعادلسازی مایعات بدن و دفع سموم کمک میکند و بدین شکل میتواند موجب تسریع روند لاغری شود. همچنین برخلاف نمک تصفیهشده، نمک صورتی تعادل سدیم و پتاسیم را حفظ میکند و مانع از احتباس آب در بدن میشود.
بیشتر بدانید: خواص اسپند
۸- خواص نمک صورتی برای رحم
این نوع نمک به دلیل داشتن مواد معدنی به تعادل هورمونی بدن زنان کمک میکند و سلامت رحم را بهبود میبخشد. همچنین مصرف متعادل نمک صورتی برای بهبود گردش خون و سمزدایی رحم موثر است. با این حال، افرادی که به بیماریهای خاص رحمی مبتلا هستند، نباید بدون مشورت با پزشک متخصص از نمک صورتی استفاده کنند.
۹- نمک صورتی و تنظیم فشار خون
از خواص نمک صورتی برای فشار خون میتوان به بهبود گردش خون در بدن اشاره کرد که موجب کاهش فشار خون و جلوگیری از بروز سکته قلبی میشود. این نوع نمک به دلیل داشتن مواد معدنی و مغذی به عملکرد بهتر سلولهای بدن کمک میکند و موجب بهبود وضعیت فشار خون میشود. با این حال، لازم به ذکر است که میزان سدیم نمک صورتی از نمک تصفیهشده کمتر نیست؛ بنابراین افراد دارای فشار خون یا مستعد ابتلا به این عارضه نباید در مصرف آن زیادهروی کنند.
۱۰- خواص نمک صورتی برای مو
مواد معدنی موجود در نمک صورتی مانند منیزیم و پتاسیم به تقویت فولیکولهای مو کمک میکنند. همچنین این نوع نمک با خاصیت ضد باکتری میتواند در درمان شوره سر و خارش پوست کف سر موثر باشد. برای این منظور میتوانید ۲ قاشق غذاخوری نمک صورتی را به مقدار کمی شامپو اضافه کنید و آن را روی موهای خود بگذارید و به مدت چند دقیقه ماساژ دهید، سپس با آب ولرم بشویید.
۱۱- نمک صورتی و تقویت عضلات
یکی از مهمترین خواص نمک صورتی در بدنسازی، از بین بردن گرفتگی عضلات و کمک به تقویت آنهاست. این نمک منیزیم بالایی دارد که به جلوگیری یا برطرف کردن اسپاسم عضلانی و ماهیچههای ورزشکاران پس از تمرینات سخت کمک میکند. همچنین نمک صورتی به دلیل داشتن بیش از ۸۰ نوع مواد معدنی و الکترولیتهای دیگر برای جبران آب از دست رفته بدن ورزشکاران، تنظیم خواب و تقویت سلولهای دستگاه عصبی آنها مفید است.
۱۲- خواص نمک صورتی برای معده
نمک صورتی ایرانی و هیمالیا به تنظیم سطح اسیدیته معده کمک میکند و با تولید آنزیمهای گوارشی موجب هضم راحتتر غذا میشوند. همچنین مصرف متعادل این نوع نمک میتواند موجب پاکسازی دستگاه گوارش شود و از کاهش نفخ یا گاز معده جلوگیری کند.
بیشتر بدانید: خواص سنجد
کاربردهای نمک صورتی
برای بهرهمندی از خواص نمک صورتی میتوانید آن را به روشهای زیر مورد استفاده قرار دهید:
- آشپزی: رایجترین نوع مصرف نمک صورتی، استفاده از آن در پختوپز است. این نوع نمک تحمل حرارت بالایی دارد و به عنوان چاشنی برای غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. برای بهرهمندی از خواص نمک صورتی در غذا میتوانید آن را مانند نمک تصفیهشده در مراحل پخت به مواد غذایی اضافه کنید.
- حمام نمک: استفاده از نمک صورتی در حمام میتواند به کاهش استرس و از بین بردن لکهای پوستی کمک کند. برای این منظور ۲ قاشق غذاخوری نمک صورتی را درون وان آب ولرم بریزید و درون آن بنشینید. همچنین میتوانید مقدار کمی نمک صورتی را به شامپوی سر و بدن خود اضافه کرده و با آن حمام کنید.
- لامپهای نمک صورتی: در حال حاضر، برخی لامپهای تزیینی از سنگ نمک ساخته شدهاند، که ضمن افزایش زیبایی دکوراسیون منزل، آلودگی و مواد زائد درون هوا را جذب میکنند و موجب تصفیه هوا میشوند.
- نگهداری گوشت: برخی آشپزها برای نگهداری و مزهدارکردن گوشت از نمک صورتی هیمالیا استفاده میکنند.
- زیبایی و مراقبت از پوست: امروزه برخی تولیدکنندگان محصولات آرایشی بهداشتی از نمک صورتی به عنوان اسکراب و لایهبردار طبیعی پوست استفاده میکنند.
روش تشخیص نمک صورتی اصل
تشخیص نمک صورتی اصل از تقلبی بسیار مهم است؛ زیرا نمونههای تقلبی معمولا رنگ مصنوعی دارند و فاقد خواص نمک صورتی اصل هستند. برای تشخیص بهتر این محصول هنگام خرید به طعم آن توجه کنید. نمک صورتی فقط مزه شور دارد و هر طعم غیر طبیعی دیگری نشاندهنده مواد افزودنی و رنگی شیمیایی است.
قابلیت جذب رطوبت یکی دیگر از راههای تشخیص نمک صورتی اصل بهشمار میآید. بدین معنی که وقتی سنگ نمک صورتی را در فضای آزاد میگذارید، باید سطح آن خیس شود. همچنین رنگ نمک صورتی ملایم و طبیعی است. اگر متوجه رنگ غیر طبیعی این نوع نمک شدید، احتمالا با محصول تقلبی مواجه هستید. برای اطمینان بیشتر میتوانید مقداری نمک صورتی را در یک لیوان آب بریزید. نمک صورتی اصل نباید تغییر رنگی در شفافیت آب ایجاد کند.
مضرات نمک صورتی
این نوع نمک هم مانند سایر نمکها میتواند در صورت مصرف بیش از حد، ضررهایی برای سلامتی داشته باشد که شامل موارد زیر هستند:
- اختلال در عملکرد کلیه و افزایش فشار خون به دلیل بالا بردن سطح سدیم در بدن
- افزایش خطر پوکی استخوان ناشی از دفع کلسیم از طریق ادرار
- کمبود ید در بدن به دلیل عدم وجود این ماده معدنی در ترکیبات نمک صورتی
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان، بهویژه سرطان معده به دلیل بالا رفتن سطح سدیم بدن
- ایجاد حساسیتهای گوارشی در برخی افراد مانند نفخ و ناراحتی معده
- تداخل دارویی با برخی داروها مانند داروهای فشار خون، دیورتیکها و داروهای تنظیمکننده پتاسیم بدن
نگاهی کوتاه به خواص نمک صورتی
نمک صورتی یکی از نمکهای طبیعی است که به دلیل داشتن مواد معدنی و فرآوری حداقلی به سلامت بدن کمک میکند. این نوع نمک امروزه جایگاه ویژهای در آشپزی، سلامت پوست و درمان برخی بیماریها به روش سنتی دارد. با این حال، در مصرف نمک صورتی نباید زیادهروی کنید؛ زیرا مصرف بیش از حد آن میتواند موجب بروز عوارض جانبی مانند افزایش سطح سدیم و کمبود ید در بدن شود. همچنین در انتخاب نمک صورتی اصل دقت کنید تا از فواید واقعی آن بهرهمند شوید.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با مهمترین خواص نمک صورتی آشنا کردیم و مضرات احتمالی آن را برشمردیم. اگر درباره میزان مصرف مجاز آن متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
مصرف نمک صورتی در دوران بارداری باید با احتیاط و زیر نظر پزشک متخصص انجام شود. چرا که برخی پزشکان معتقدند ترکیبات این نوع نمک برای دوره حساس بارداری ایمن نیست و ممکن است حاملگی را به خطر بیاندازند.
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی، کبدی، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و آنهایی که به دلایل مختلف در مصرف سدیم محدودیت دارند، باید قبل از خوردن نمک صورتی حتما با پزشک مشورت کنند.
نمک صورتی استخراجشده از دریاچه ارومیه برای سفیدی و سلامت دهان و دندان مفید است. این نمک به ضد عفونی کردن دهان و جلوگیری از پوسیدگی دندانها کمک میکند.
یک قاشق غذاخوری نمک صورتی را با مقدار کمی ماست یا عسل مخلوط کنید و یک لایه نازک از آن را روی پوست صورتتان بگذارید. پس از گذشت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صورتتان را با آب ولرم بشویید و خشک کنید. یک یا ۲ بار استفاده از این ماسک طبیعی در طول هفته به سلامت پوست صورتتان کمک میکند.
منابع: webmd | healthline