خواص نخودچی را دست‌کم نگیرید؛ انقلابی در تغذیه و سلامت شما

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

نخودچی یکی از خشکبارهای پرطرفدار و خوشمزه است که در گذشته به عنوان تنقلات طرفداران زیادی داشت. شاید اگر از خواص نخودچی برای سلامتی بدن بیشتر بدانید، آن را یکی از میان‌وعده‌های اصلی در برنامه غذایی خود قرار دهید. ترکیب نخودچی و کشمش برای افراد زیادی، یادآور روزهای خوش کودکی است. این ترکیب علاوه بر خوشمزگی، به دلیل داشتن مواد مغذی فواید زیادی برای بدن دارد و می‌تواند به عنوان یکی از تنقلات مناسب برای افرادی که به دنبال تغذیه سالم هستند در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود. 

اگر شما هم به خوردن نخودچی علاقه‌مندید، در مقاله پیش‌رو از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا درباره خواص آن بیشتر صحبت کنیم.

روش تهیه و ارزش غذایی نخودچی

نخودچی همان نخود خام تازه است که طی مراحلی مانند آب‌پز کردن نخودها، آبکش کردن، پوست‌گیری، پخت و در نهایت مزه‌دار کردن آماده می‌شود. خوب است بدانید که نخودچی به دلیل داشتن مواد مغذی، خواص متعددی برای بدن دارد. در جدول زیر ارزش غذایی ۱۰۰ گرم نخودچی را آورده‌ایم.

ارزش غذاییمقدار
انرژی۳۸۷ کیلو کالری
کربوهیدرات۵۷.۸۲ گرم
پروتئین۲۲ گرم
چربی۶.۶۹ گرم
آب۱۰.۲۸ گرم
فیبر۱۰.۸ گرم
کلسترول۰ میلی‌گرم
ویتامین A۲ میکروگرم
ویتامین E۲.۵ میلی‌گرم
ویتامین C۵ میلی‌گرم
ویتامین K۹.۱۰ میکروگرم
ویتامین B1۰.۴ میلی‌گرم
ویتامین B3۱.۷۶ میلی‌گرم
فولات۴۳۷ میکروگرم
کلسیم۸۰ میلی‌گرم
منیزیم۱۶۶ میلی‌گرم
فسفر۳۱۸ میلی‌گرم
سلنیوم۸.۳ میکروگرم
پتاسیم۸۴۶ میلی‌گرم
روی۲.۸۱ میلی‌گرم
جدول ارزش غذای نخودچی

خواص نخودچی چیست؟

مهم‌ترین فواید نخودچی برای سلامتی شامل موارد زیر هستند:

۱- خواص نخودچی برای معده

فیبر موجود در نخودچی به هضم راحت‌تر غذا کمک می‌کند و مانع از بروز مشکلات گوارشی مانند یبوست می‌شود. این تنقلات خوشمزه برای تنظیم اسید معده مفید است و می‌تواند از سوزش معده جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: خواص سویا

۲- نخودچی و تنظیم قند خون

 تصویر نخودچی درشت
نخودچی دارای انواع مختلفی مانند خام، نمکی، شیرین و دوآتیشه است.

در ترکیبات نخودچی کربوهیدرات پیچیده‌ای به نام آمیلوز وجود دارد که به آرامی در بدن تجزیه می‌شود و از افزایش ناگهانی قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری می‌کند. همچنین فیبر موجود در نخودچی برای کاهش سرعت جذب قند خون مفید است و منجر به تثبیت سطح گلوکز خون می‌شود. در واقع، می‌توان گفت نخودچی شاخص گلیسمی پایینی دارد و افراد دیابتی می‌توانند در حد اعتدال از آن به عنوان میان‌وعده استفاده کنند.

۳- خواص نخودچی برای کم خونی

یک فنجان نخودچی حاوی چهار میلی‌گرم آهن است. همچنین ویتامین C موجود در نخودچی به جذب بهتر آهن کمک می‌کند. برای این منظور می‌توانید نخودچی را با کشمش میل کنید. در این راستا، می‌توان یکی از خواص نخودچی کشمش را شامل بهبود وضعیت کم‌خونی و افزایش سطح هموگلوبین خون دانست. 

۴- نخودچی و بهبود عملکرد روده

در پوست نخودچی‌های ریز مقداری سلولز وجود دارد که برای بهبود عملکرد روده مفید هستند؛ از همین‌رو می‌توان خواص نخودچی با پوست را شامل پیشگیری و درمان یبوست دانست. همچنین فیبر موجود در نخودچی با تنظیم حرکات روده برای این منظور مفید است. 

حفظ باکتری‌های مفید روده یکی دیگر از فواید نخودچی به‌شمار می‌آید. نخودچی حاوی پری‌بیوتیک‌های مفیدی است که با تغذیه این باکتری‌ها موجب سلامت میکروبیوم روده می‌شوند و از بروز مشکلاتی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر جلوگیری می‌کنند.

بیشتر بخوانید: خواص بادام هندی

۵- خواص نخودچی در لاغری

نخودچی به فرآیند لاغری کمک می‌کند. فیبر موجود در آن می‌تواند موجب ایجاد احساس سیری طولانی‌مدت شود و از پرخوری جلوگیری کند. زمانی که احساس کردید خیلی گرسنه هستید، می‌توانید از یک مشت نخودچی به عنوان میان‌وعده سالم استفاده کنید.

۶- نخودچی و تقویت استخوان‌ها

 تصویر نخودچی نمکی دوآتیشه
نخودچی به دلیل داشتن مواد مغذی یک میان‌وعده سالم به‌شمار می‌آید.

مواد معدنی همچون کلسیم، منیزیم، فیبر و ویتامین K که همگی برای تقویت استخوان‌ها ضروری هستند را می‌توانید در نخودچی بیابید. از همین‌رو می‌توان گفت، مصرف متعادل نخودچی، به‌ویژه در سنین رشد برای تقویت و حفظ استحکام استخوان‌ها مفید است و مانع از بروز بیماری پوکی استخوان می‌شود.

۷- خواص نخودچی کشمش برای اسپرم

تقویت کیفیت و تعداد اسپرم یکی از مهم‌ترین خواص نخودچی برای مردان است. ترکیب نخودچی با کشمش به دلیل داشتن روی (زینک) می‌تواند تولید اسپرم را افزایش دهد و موجب بهبود کیفیت آن شود. از طرفی، این ترکیب حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند پلی‌فنول‌ها است که می‌توانند از ساختار اسپرم در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت کنند.

۸- نخودچی و کاهش خطر ابتلا به سرطان

نخودچی حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی، ویتامین A و E است که اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کنند و موجب پیشگیری از ابتلا به سرطان می‌شوند. همچنین وجود ماده معدنی سلنیوم در نخودچی، وضعیت آنزیم‌های کبدی را بهبود می‌بخشد و با سم‌زدایی بدن، به جلوگیری از سرطان کمک می‌کند.

۹- خواص نخودچی برای کبد چرب

نخودچی به دلیل داشتن فیبر بالا موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کمک به حذف مواد زائد از بدن می‌شود که نتیجه این فرآیند، سم‌زدایی از بدن است. همچنین نخودچی در ترکیبات خود چربی ندارد؛ از همین‌رو مصرف متعادل آن باعث افزایش ذخایر چربی در کبد و بروز بیماری کبد چرب نمی‌شود.

۱۰- نخودچی و تقویت عضلات ورزشکاران

نخودچی حاوی پروتئین گیاهی مفیدی است که به ساخت و ترمیم عضلات بدنسازان کمک می‌کند. کربوهیدرات پیچیده موجود در نخودچی می‌تواند انرژی مورد نیاز برای تمرینات سخت ورزشکاران را تامین کند. همچنین منیزیم و پتاسیم موجود در آن برای کاهش گرفتگی و خستگی عضلات بعد از تمرینات سنگین مفید هستند. 

اگر تمایلی به خوردن نخودچی به عنوان تنقلات ندارید، آن را به شکل آرد نخودچی مورد استفاده قرار دهید. شما می‌توانید برای بهره بردن از خواص ارد نخودچی در بدنسازی آن را هنگام تهیه شیک‌های پروتئین با پودر پروتئین ترکیب کنید. 

بیشتر بخوانید: خواص فندق

۱۱- خواص نخودچی در بارداری و شیردهی

نخودچی منبع غنی از پروتئین، فولات و مواد معدنی است که برای رشد و توسعه سالم نوزاد ضروری هستند. از مهم‌ترین خواص نخودچی برای زنان باردار می‌توان به آهن موجود در آن اشاره کرد که با تشکیل هموگلوبین مورد نیاز بدن مادر از کم‌خونی مرتبط با دوره حاملگی جلوگیری می‌کند. همچنین نخودچی به دلیل داشتن محتوای فیبر بالا مانع از بروز مشکلات شایع گوارشی مانند یبوست در دوران بارداری می‌شود.

از خواص نخودچی در شیردهی هم می‌توان به افزایش شیر مادر اشاره کرد. مصرف روزانه یک مشت نخودچی می‌تواند مواد مغذی مورد نیاز خانم‌ها در دوران شیردهی را تامین کند و موجب حفظ سلامت عمومی بدن آن‌ها شود. با این حال، بهتر است نخودچی را در دوران حاملگی و شیردهی زیر نظر متخصص تغذیه یا پزشک مصرف کنید تا از بروز عوارض جانبی مانند نفخ جلوگیری شود.

۱۲- نخودچی و تقویت سیستم ایمنی

 تصویر نخودچی ریز خام با پوست
برای بهره‌مندی از فواید نخودچی باید آن را حد اعتدال (یک مشت در روز) مصرف کنید.

تقویت سیستم ایمنی از خواص نخودچی در طب سنتی به‌شمار می‌آید. نخودچی حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند پلی‌فنول‌ها و فلاونوئیدها است که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و موجب تقویت سیستم ایمنی در برابر عفونت‌ها می‌شوند. همچنین ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در نخودچی با بهبود وضعیت گلبول‌های سفید به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.

۱۳- خواص نخودچی کشمش برای مو

نخودچی و کشمش با تامین مواد مغذی به رشد و تقویت مو کمک می‌کنند. نخودچی منبع خوبی از پروتئین به‌شمار می‌آید که برای تولید کراتین (پروتئین اصلی ساختار مو) ضروری است و کشمش به دلیل داشتن محتوای آهن باعث افزایش گردش خون در پوست سر می‌شود و به تغذیه بهتر فولیکول مو کمک می‌کند. جالب است بدانید، مصرف متعادل نخودچی و کشمش به عنوان یک میان‌وعده سالم می‌تواند باعث افزایش رطوبت، نرمی و درخشندگی مو شود و از سفیدی زودرس جلوگیری کند.

۱۴- نخودچی و حفظ سلامت قلب

نخودچی حاوی مواد مغذی همچون پتاسیم، منیزیم و ویتامین B است که با تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول بد به حفظ سلامت قلب کمک می‌کنند. همچنین فیبر موجود در نخودچی برای سلامت قلب و جلوگیری از بیماری‌های قلبی عروقی مفید است.

۱۵- خواص نخودچی برای کودکان

نخودچی به دلیل داشتن پروتئین گیاهی باکیفیت و کربوهیدرات پیچیده، انرژی لازم برای بازی و فعالیت روزانه کودکان را تامین می‌کند و مانع از خستگی زودهنگام آن‌ها می‌شود. از دیگر فواید نخودچی برای کودکان می‌توان به رشد عضلات و استخوان‌ها، جلوگیری از کم‌خونی، بهبود دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: خواص انجیر خشک

مضرات نخودچی

نخودچی خواص متعددی برای سلامتی بدن دارد، با این حال ممکن است برای برخی افراد با شرایط خاص مناسب نباشد. 

 اینفوگرافیک مضرات نخودچی
اگر بیماری زمینه‌ای مانند دیابت یا فشار خون دارید، درباره میزان مصرف نخودچی با متخصص تغذیه مشورت کنید.

در ادامه به مضرات احتمالی نخودچی که معمولا بر اثر زیاده‌روی در مصرف آن ایجاد می‌شوند، اشاره می‌کنیم:

  • مشکلات گوارشی مانند نفخ، گاز معده و روده
  • یبوست یا اسهال
  • حساسیت و بروز علائم آلرژی مانند خارش، کهیر، قرمزی، مشکلات تنفسی و تورم 
  • افزایش وزن
  • افزایش خطر تشکیل سنگ کلیه

نگاهی کوتاه به خواص نخودچی

نخودچی یکی از تنقلات مغذی و پرخاصیت است که در گذشته به همراه کشمش خورده می‌شد و طرفداران زیادی داشت. نخودچی پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان و مواد معدنی فراوانی دارد؛ از همین‌رو بهتر است آن را به عنوان یک میان‌وعده سالم در رژیم غذایی خود بگنجانید. البته لازم به ذکر است، با وجود فواید بی‌شمار نخودچی باید آن را در حد اعتدال مصرف کنید تا از بروز عوارض جانبی مانند نفخ، حساسیت یا افزایش وزن جلوگیری شود. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با مهم‌ترین خواص نخودچی آشنا کردیم و برخی از مضرات آن را برشمردیم. اگر درباره مقدار مصرف نخودچی متناسب با شرایط خاص خود سوالات بیشتری دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص این مجموعه همچون از بهترین دکتر فوق تخصص تغذیه نوبت و یا با دکتر تغذیه آنلاین مشورت بگیرید. همچنین درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.

سوالات متداول

خواص نخودچی برای پوست چیست؟

نخودچی حاوی آنتی‌اکسیبدان‌های قوی‌ای است که می‌توانند اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد را خنثی کنند و مانع از بروز چین و چروک در پوست و پیری زودرس آن شوند.

چه افرادی نباید نخودچی بخورند؟

نخودچی یکی از تنقلات سالم است، اما برخی افراد با شرایط خاص مانند مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر، دیابت کنترل‌نشده، مشکلات کلیوی و چاقی مفرط یا آن‌هایی که به نخود حساسیت دارند، باید در خوردن آن احتیاط کنند.

خواص نخودچی کشمش برای مردان چیست؟

نخودچی کشمش برای تقویت تعداد و کیفیت اسپرم مردان مفید است.

مصرف نخودچی برای کاهش وزن مفید است؟

بله. نخودچی به دلیل داشتن محتوای فیبر شما را برای مدت طولانی سیر نگه می‌دارد و از پرخوری جلوگیری می‌کند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای‌ها 7

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها