ورزش کردن به طور مستقیم بر سلامت مغز تاثیر میگذارد و موجب بهبود قوای ذهنی و رشد مغز میشود. بررسی مطالعات نشان میدهد که فعالیت بدنی موجب افزایش سطح پروتئینهای خاصی در مغز میشود که به تقویت نورونهای مغز کمک میکند و در بهبود حافظه نیز موثر است. اما کدام فعالیتهای بدنی برای مغز مفیدتر هستند؟ در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بهترین ورزش برای مغز اشاره شده است.
چرا باید برای بهبود عملکرد مغز ورزش کنیم؟
ورزش کردن یک راهکار موثر برای جلوگیری از آلزایمر، بهبود حافظه و تقویت قدرت یادگیری است که برای رشد و تقویت مغز بسیار مفید است. بزرگسالانی که حداقل ۳ ساعت در روز مینشینند، در معرض نازک شدن لوب گیجگاهی میانی مغز قرار دارند. این بخش از مغز مسئول ایجاد خاطرات جدید است و آسیب به آن در طولانیمدت، خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد.
سعی کنید روزانه به هر شکلی که میتوانید فعالیت بدنی داشته باشید. جالب است بدانید که حتی ایستادن، راه رفتن و حرکت کردن به هر شکلی نیز برای تقویت مغز مفید است و بدترین وضعیت ممکن برای سلامت مغز، نشستن و تکان نخوردن است.
ورزش کردن به خصوص ورزشهای هوازی، موجب افزایش تعداد رگهای خونی و سیناپسهای عصبی در مغز میشود و به افزایش حجم مغز کمک میکند. فعالیت بدنی موجب افزایش تعداد سلولهای عصبی جدید و همچنین افزایش پروتئینهای مرتبط با بقا و رشد نورونهای مغز میشود. مطالعات نشان میدهد که همه انواع ورزش از جمله ورزشهای ذهنی با شدت کم و همچنین ورزشهای مقاومتی، بر بهبود عملکرد شناختی و تقویت حافظه موثر هستند. اگر اهل ورزش کردن نیستید، بهتر است فعالیت خود را با تمرینهای ملایم شروع کنید و بعد از مدتی شدت تمرینات را افزایش دهید؛ با این راهکار هم بدن و هم مغز سالمی خواهید داشت.
بیشتر بدانید: تاثیر ورزش بر سلامت روان
۸ ورزش تقویتکننده مغز
قبل از هر چیز باید بدانید که فعالیت بدنی به هر شکلی که باشد، برای تقویت مغز و بهبود حافظه مفید است. پیادهروی، رقص، یوگا، ایروبیک و همه ورزشهای دیگر برای بهبود عملکرد مغز مفید هستند. در این میان برخی از ورزشها فواید بیشتری برای مغز دارند و در مدت زمان کوتاهتری به عملکرد مغز کمک میکنند. در ادامه این بخش به لیست بهترین ورزشها برای مغز اشاره شده است.
۱- ایروبیک، بهترین ورزش برای مغز
ایروبیک یکی از بهترین ورزشها برای افزایش جریان خون به مغز است که میتواند به افزایش اندازه هیپوکامپ مغز نیز کمک کند. هیپوکامپ بخشی از مغز است که در حافظه کلامی و یادگیری نقش مهمی دارد. بررسی مغز بیشتر از ۲۰۰۰ فرد ۶۰ ساله در یک مطالعه، نشان داد که هر چقدر فعالیت بدنی افراد مسن بیشتر باشد، هیپوکامپ مغز آنها بزرگتر میشود و این تغییرات در افراد بالای ۷۵ سال نیز به وضوح قابلمشاهده بود. بنابراین بهتر است بدانید که هیچوقت برای شروع ورزش و فعالیت بدنی دیر نیست.
افراد مسن باید برای بهبود عملکرد مغز، در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشند.
۲- بدنسازی، از بهترین ورزشها برای بهبود حافظه
بدنسازی و کار با وزنه یکی دیگر از ورزشهای مفید برای مغز است که اثرات آن بعد از ۶ ماه به طور واضح قابل مشاهده خواهد بود. بررسیها نشان میدهد که کار با وزنه میتواند بهتر از تمرینات تعادلی بر بهبود حافظه و عملکرد شناختی اثر بگذارد و موجب پمپاژ بیشتر خون به مغز شود.
۳- یوگا، از ورزشهای مفید برای مغز
نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۱۶ روی افراد ۵۵ سال به بالا انجام شد، نشان داد که یک بار یوگا در هفته به مدت ۱۲ هفته میتواند به بهبود حافظه کلامی و حافظه دیداری این افراد کمک زیادی کند و با ایجاد مسیرهای عصبی جدید در مغز موجب بهبود حافظه و قدرت یادگیری شود.
۴- رقصیدن، بهترین فعالیت بدنی برای بهبود عملکرد شناختی
بررسی یک مطالعه ۲۰ ساله روی سالمندان نشان میدهد که رقصیدن میتوان خطر ابتلا به زوال عقل را تا ۷۶ درصد کاهش دهد. جالب است که اثربخشی رقص بر جلوگیری از زوال عقل تا ۲ برابر بیشتر از مطالعه کردن روزانه است. از طرف دیگر رقصیدن موجب بهبود عملکرد شناختی و بهبود حافظه نیز میشود.
۵- تای چی، بهترین ورزش برای مغز
بررسیها نشان میدهد افرادی که به مدت ۱۲ هفته تای چی تمرین میکنند، پس از مدتی با فعالیت بیشتر قشر جلوی مغز مواجه میشوند و کمتر در معرض مشکلات شناختی و حافظه قرار میگیرند. ورزش تای چی به بهبود سطح تفکر، استدلال، برنامهریزی بهتر و حل مسئله کمک میکند و یکی از بهترین ورزشها برای بهبود عملکرد مغز محسوب میشود.
بیشتر بدانید: کدام ورزش کالری بیشتری میسوزاند؟
۶- دوچرخهسواری
دوچرخهسواری بهترین ورزش برای مغز و بهبود عملکرد شناختی در افراد بالای ۵۰ سال است. مطالعات نشان میدهد افرادی که ۳ بار در هفته و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه دوچرخهسواری میکنند، کمتر به بیماریهای مربوط به حافظه دچار میشوند. دوچرخهسواری به بهبود سلامت مغز و جلوگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر کمک میکند و موجب کاهش التهاب در مغز میشود.
۷- پیادهروی سریع، بهترین ورزش برای مغز
یکی دیگر از ورزشهای مفید برای مغز، پیادهروی سریع است. بررسیها نشان میدهد که پیادهروی بیشتر از ۴۰۰۰ قدم در روز میتواند تاثیرات مثبتی بر حافظه افراد مسن داشته باشد. اگر اهل ورزش کردن نیستید، بهتر است برای داشتن مغز سالم و بهبود قدرت حافظه، هر روز پیادهروی کنید.
۸- ژیمناستیک
ژیمناستیک یک ورزش فوقالعاده برای افزایش هماهنگی بین حافظه و قدرت بدنی و تمرکز است. این ورزش به دقت و تمرکز ذهنی زیادی نیاز دارد. انجام دادن حرکات ژیمناستیک به بهبود ارتباط بین مغز و بدن کمک میکند و موجب بهبود حافظه و افزایش توان یادگیری مهارتها و همچنین افزایش هوش میشود.
سخن نهایی
ورزش کردن یکی از بهترین راهکارها برای تقویت مغز و بهبود حافظه است. اگر در مورد روشهای موثر برای بهبود عملکرد مغز سوال دارید، میتوانید از طریق وبسایت درمانکده ویزیت آنلاین متخصص مغز و اعصاب بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
برای سلامت مغز و بهبود عملکرد شناختی بهتر است در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه با شدت متوسط ورزش کنید. انجام تمرینات هوازی متناوب با هر شدتی به مدت ۶ تا ۱۰ دقیقه در روز نیز میتواند تغییرات شگفتانگیزی در بهبود عملکرد مغز و سلامت بدن شما ایجاد کند.
پیادهروی سریع یکی از بهترین ورزشها برای بهبود حافظه است که به بهبود خونرسانی مغز کمک میکند و موجب افزایش تمرکز و جلوگیری از آلزایمر میشود.
منابع: aarp، harvard، realsimple
سلام.من ۸ماه هست که شب خوابیدم صبح که بیدار شدم پاراستم از کار افتاد.۳۰جلسه هم فیزیوتراپی رفتم کمی بهتر شدم ولی تورا رفتن اذیتم دوتاپزشک مغز رفتم قرص لخته اسپرین۸۰ فشاروچربی داده آیا باید برای همیشه اینارا بخورم با تشکر
بابت ارائه مطلب جدیدتون ممنون