قرص ژلوفن سبز و قرمز: دارویی محبوب برای تسکین درد و کاهش التهاب

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

احساس درد یکی از تجربیات ناخوشایند جسمی است که می‌تواند در اشکال مختلف و شدت متفاوت بروز پیدا کند و زندگی انسان را تحت تاثیر قرار دهد. از سردردهای ناگهانی و درد دندان گرفته تا دردهای عضلانی، مفصلی و حتی دردهای قاعدگی، هر کدام به نوعی توانایی فرد را در انجام فعالیت روزمره کاهش می‌دهند. قرص ژلوفن (Gelofen) یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی است که اثربخشی مطلوبی بر کاهش درد دارد. البته این قرص را باید با آگاهی از دوز مناسب و شرایط فردی مصرف کنید. اگر در این زمینه اطلاعات کافی ندارید، در مقاله پیش‌رو از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا فواید، عوارض، تداخل دارویی و روش مصرف قرص ژلوفن را مورد بررسی قرار دهیم.

قرص ژلوفن چیست؟

ژلوفن یکی از داروهای پرکاربرد در دسته داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی است که به طور گسترده برای تسکین درد، کاهش التهاب و پایین آوردن تب استفاده می‌شود. اگر کنجکاوید بدانید قرص ژلوفن از چی درست میشه، باید بگوییم این دارو حاوی ماده موثره ایبوپروفن است و به شکل کپسول ژلاتینی نرم عرضه می‌شود. در واقع، می‌توان گفت ژلوفن نام تجاری داروی ایبوپروفن است که به دلیل فرم ژلاتینی نسبت به سایر قرص‌های معمولی جذب سریع‌تری دارد. این قرص، در حال حاضر با دوزهای ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی‌گرمی تولید می‌شود.

بیشتر بدانید: مورفین چیست؟

مکانیسم اثر ژلوفن

این قرص حاوی ایبوپروفن است و بر اساس مهار تولید مواد شیمیایی خاصی در بدن به نام پروستاگلاندین‌ها عمل می‌کند. پروستاگلاندین‌ها نقش مهمی در ایجاد التهاب، درد و تب دارند. ژلوفن با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز (COX) مانع از تولید پروستاگلاندین‌ها می‌شود. این قرص به دلیل فرم ژلاتینی خود، سریع‌تر (۲۰ تا ۳۰ دقیقه) از قرص‌های معمولی جذب می‌شود و اثر آن حدود چهار تا ۶ ساعت در بدن باقی می‌ماند.

موارد مصرف قرص ژلوفن

اینفوگرافیک موارد مصرف قرص ژلوفن
ژلوفن نوعی داروی ضد التهاب غیر استروئیدی و حاوی ایبوپروفن است.

ژلوفن نوعی مسکن است و برای تسکین درد در شرایط مختلف مانند درد عضلانی، کمر درد، آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت، بیماری‌های التهابی، کاهش تب و دردهای خفیف ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا تجویز می‌شود. دیگر موارد مصرف این قرص به شرح زیر هستند:

۱- قرص ژلوفن برای سردرد

این قرص می‌تواند به تسکین سردردهای معمولی مانند سردرد تنشی و میگرن خفیف کمک کند. ژلوفن با مهار تولید پروستاگلاندین‌ها، التهاب عروق خونی مغز را کاهش می‌دهد و درد را تسکین می‌بخشد. برای این منظور، کافیست یک کپسول ۲۰۰ یا ۴۰۰ میلی‌گرمی مصرف کنید.

بیشتر بدانید: قرص دیکلوفناک

۲- قرص ژلوفن برای دندان درد

ژلوفن برای دندان درد به عنوان یک درمان کوتاه‌مدت در نظر گرفته می‌شود. چرا که این قرص می‌تواند تنها درد ناشی از پوسیدگی، عفونت، آسیب عصبی یا سایر مشکلات را به طور موقت سرکوب کند. در واقع، ژلوفن با کاهش التهاب بافت آسیب‌دیده و حساسیت اعصاب دندان، درد آزاردهنده را کاهش می‌دهد. با این حال، نباید از ژلوفن به طور مکرر و در دوز بالا برای تسکین درد دندان استفاده کنید؛ زیرا می‌تواند باعث ایجاد ناراحتی معده یا خونریزی داخلی شود.

۳- قرص ژلوفن برای پریودی

ژلوفن برای کاهش دردهای شکمی و گرفتگی‌های عضلانی ناشی از قاعدگی و سندرم پیش از قاعدگی خوب است. این قرص با مهار پروستاگلاندین‌هایی که در دیواره رحم تولید می‌شوند و عامل انقباضات دردناک هستند به کاهش درد کمک می‌کند. در چنین شرایطی، می‌توانید دوز ۴۰۰ میلی‌گرمی این دارو را هر ۶ تا هشت ساعت در صورت نیاز مصرف کنید. با این حال، مصرف مداوم ژلوفن در دوره پریودی می‌تواند عوارضی مانند مشکلات گوارشی، تهوع و نفخ ایجاد کند؛ بنابراین در خوردن آن زیاده‌روی نکنید.

بیشتر بدانید: قرص آلفن ایکس ال ۱۰۰

۴- قرص ژلوفن بعد از عمل بینی

خوردن قرص ژلوفن بعد از عمل بینی به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی به کاهش درد کمک می‌کند. این قرص با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز که باعث تولید ماده‌ای به نام پروستاگلاندین می‌شود، نقش موثری در کاهش درد، التهاب، تورم و تب پس از جراحی دارد. با این حال، بهتر است این دارو را بعد از عمل بینی تنها در صورتی مصرف کنید که پزشک آن را تجویز کرده باشد.

انواع قرص ژلوفن

احتمالا هنگام خرید این دارو به اسم قرص ژلوفن کامپاند برخورده‌اید. ژلوفن و نوع کامپاند آن، هر ۲ از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) هستند و برای تسکین درد خفیف تا متوسط تجویز می‌شوند. با این حال تفاوت‌هایی در ترکیبات تشکیل‌دهنده دارند. قرص ژلوفن حاوی یک ماده موثره ایبوپروفن است، اما ژلوفن کامپاند از سه ماده موثره ایبوپروفن، استامینوفن و کافئین تشکیل می‌شود و مکانیسم اثر متفاوت‌تری دارد. 

در ادامه می‌توانید عکس ژلوفن کامپاند را مشاهده کنید:

تصویری از جعبه ژلوفن کامپاند 
قبل از مصرف ژلوفن سبز یا قرمز بهتر است با پزشک مشورت کنید.

اغلب افراد وقتی اسم ژلوفن را می‌شوند، به یاد قرص‌های ژلاتینی قرمز می‌افتند. در حالی که این دارو با فرم کپسول ژلاتینی نرم به رنگ سبز هم تولید می‌شود. تفاوت ژلوفن سبز و قرمز، تنها در میزان ایبوپروفن موجود در ترکیبات آن‌هاست. قرص ژلوفن سبز رنگ از ۲۰۰ میلی‌گرم ایبوپروفن تشکیل شده، اما ژلوفن قرمز، ۴۰۰ میلی‌گرم ایبوپروفن دارد.

تفاوت قرص ژلوفن با ایبوپروفن چیست؟

این ۲ قرص به طور کلی از نظر ساختاری با یکدیگر تفاوتی ندارند. تنها می‌توان گفت ژلوفن به دلیل فرم ژلاتینی نرم، نسبت به ایبوپروفن اثربخشی سریع‌تری دارد و عوارض گوارشی آن کمتر است. با این حال، قرص ایبوپروفن در معده باز می‌شود؛ به همین دلیل اثربخشی بیشتری در تسکین دردهای شدید همچون روماتیسم مفصلی، نقرس، دردهای قاعدگی، سردرد، کمردرد، درد دندان، کرامپ‌های عضلانی، درد ناشی از کشیدگی رباط‌ها و پیچ خوردن مفاصل دارد.

بیشتر بدانید: شربت ایبوپروفن کودکان برای چیست؟

روش مصرف ژلوفن

این دارو را بهتر است با تجویز پزشک مصرف کنید؛ زیرا پزشک مقدار و دوز دارو را بر اساس سن، سابقه پزشکی، نحوه پاسخ‌دهی بدن به دارو، نوع و شدت درد تجویز می‌کند. با این حال، اگر ژلوفن را بدون نسخه پزشک تهیه کردید، حتما دستورالعمل مصرف روی جعبه را مطالعه کنید یا از داروساز داروخانه مشاوره دارویی بگیرید تا از عوارض، تداخل دارویی و نحوه مصرف آن مطلع شوید. به طور معمول، دوز ۴۰۰ این قرص برای هر ۶ تا هشت ساعت و دوز ۲۰۰ برای هر چهار تا ۶ ساعت تجویز می‌شود که باید حتما آن را با یک لیوان پر از آب میل کنید. 

دیگر نکات مهم حین مصرف ژلوفن شامل موارد زیر هستند:

  • بعد از مصرف این قرص حدود ۱۰ دقیقه دراز نکشید.
  • اگر پس از مصرف آن دچار ناراحتی معده شدید، حتما قرص را همراه با غذا بخورید.
  • از زیاده‌روی در مصرف این قرص بپرهیزید؛ زیرا باعث ایجاد ناراحتی معده یا خونریزی داخلی می‌شود.
  • اگر پزشک این قرص را برای دردها و التهابات شدید تجویز کرده، حتما آن را بر اساس دستورالعمل مشخص‌شده مصرف کنید.
  • این قرص را باید همراه با آب قورت دهید؛ بنابراین از شکستن، خرد کردن یا جویدن آن بپرهیزید.
  • ژلوفن برای کودکان در دوزهای خاص تولید می‌شود؛ بنابراین به صورت خودسرانه از دوزهای معمول به کودکان ندهید.
  • در صورت فراموشی یک نوبت از دارو به محض یادآوری دوز فراموش‌شده را مصرف کنید. با این حال، اگر نوبت بعدی دارو نزدیک است (کمتر از چهار ساعت)، می‌توانید دوز فراموش‌شده را نادیده بگیرید و مصرف قرص را طبق دستورالعمل پزشک ادامه دهید.

بهترین زمان مصرف قرص ژلوفن

تصویری از کپسول ژلاتینی ژلوفن قرمز
این قرص باید حتما همراه با یک لیوان پر از آب مصرف شود.

مصرف این قرص در ابتدای شروع درد اثربخشی بهتری دارد. از همین‌رو پزشکان توصیه می‌کنند، ژلوفن را هنگام شروع درد استفاده کنید و در صورتی که درد شما همچنان ادامه داشت، مصرف آن هر ۶ ساعت یک بار تکرار شود.

بیشتر بدانید: قرص سوماتریپتان

موارد احتیاط و منع مصرف ژلوفن

این قرص در صورت وجود شرایط و بیماری‌های زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است در برخی موارد منع مصرف داشته باشد:

  • حساسیت به ترکیبات دارو
  • کودکان زیر ۶ سال
  • سابقه حمله قلبی
  • سابقه خونریزی معده
  • ابتلا به زخم دستگاه گوارش
  • فشار خون و دیابت بالا
  • سابقه ابتلا به آسم و کهیر پس از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی

بیشتر بدانید: قرص پیروکسیکام

قرص ژلوفن در بارداری و شیردهی

مصرف این قرص در دوران بارداری توصیه نمی‌شود؛ زیرا ممکن است ترکیبات ژلوفن بر کلیه و قلب جنین تاثیر منفی بگذارند و احتمال بروز نارسایی در این اندام‌ها را افزایش دهند. همچنین، مصرف قرص ژلوفن در شیردهی هم مورد تایید نیست. چرا که در حال حاضر، مطالعات کافی درباره انتقال ترکیبات این قرص از طریق شیر مادر به نوزاد و عوارض احتمالی آن وجود ندارد.

عوارض قرص ژلوفن

خطرات و عوارض این دارو مشابه قرص ایبوپروفن است. از جمله عوارض شایع و جدی آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض جانبی شایع

این عوارض معمولا به صورت خفیف بروز پیدا می‌کنند و پس از گذشت چند روز خودبه‌خود برطرف می‌شوند:

  • نفخ
  • یبوست
  • سردرد
  • عصبی شدن
  • ناراحتی معده
  • سرگیجه
  • وزوز گوش
  • سوزش سردل

عوارض جانبی جدی

 اینفوگرافیک عوارض جدی ژلوفن
اگر پس از مصرف ژلوفن با عوارض جدی این قرص مواجه شدید، حتما بیمار را به اورژانس بیمارستان برسانید.

علائم زیر جزء عوارض جانبی جدی به‌شمار می‌آیند که باید پس از مشاهده آن‌ها سریعا مصرف قرص را قطع کنید و به پزشک اطلاع دهید:

  • تب بالا
  • ضربان قلب نامنظم
  • افزایش وزن غیر قابل توضیح
  • تنگی نفس
  • تورم شکم و پاها
  • اسهال
  • زرد شدن پوست
  • گرفتگی صدا
  • خارش پوست

بیشتر بدانید: قرص باکلوفن

تداخل دارویی ژلوفن

تداخل دارویی می‌تواند اثربخشی این قرص را کاهش دهد یا موجب افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. داروهایی که ممکن است با ژلوفن تداخل ایجاد کنند، عبارت‌اند از:

  • لوزارتان
  • لیتیوم
  • دیورتیک‌ها
  • سلکوکسیب
  • ناپروکسن
  • متوترکسات
  • آسپرین
  • وارفارین

علاوه بر داروهای فوق، تداخل قرص ژلوفن با الکل جدی است. مصرف همزمان الکل با ایبوپروفن که ماده اصلی تشکیل‌دهنده ژلوفن به‌شمار می‌آید، باعث بروز مشکلات گوارشی مانند زخم معده و خونریزی می‌شود. همچنین، ترکیب مواد سازنده این ۲ قرص، احتمال ایجاد آسیب کبدی را افزایش می‌دهند.

راهنمای مراجعه به پزشک

قرص ژلوفن یکی از داروهای پرکاربرد در دسته داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی است. این مسکن به دلیل اثربخشی سریع و قدرت تسکین‌دهی بالا می‌تواند به کاهش طیف وسیعی از دردها مانند دردهای عضلانی، استخوانی، دندان درد، سردرد، کمر درد و دردهای قاعدگی کمک کند. با توجه به اثربخشی بالای این دارو، بهتر است قبل از مصرف، درباره مقدار و دوز آن با پزشک مشورت کنید تا از بروز عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی جلوگیری شود. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با کاربرد، عوارض و نحوه مصرف مسکن ژلوفن آشنا کردیم. اگر درباره ایمنی و اثربخشی قرص ژلوفن متناسب با شرایط خاص خود سوالات بیشتری دارید، می‌توانید از طریق وب‌سایت درمانکده ویزیت آنلاین پزشک عمومی بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر عمومی به دکتر مد نظر خود مراجعه کنید.

سوالات متداول

ژلوفن کامپاند برای چی خوبه؟

قرص ژلوفن کامپاند سبز برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط ​​مانند سردرد، دندان درد، درد قاعدگی و تب موثر است.

قرص ژلوفن بهتره یا نوافن؟

این ۲ دارو ترکیبات مشابه هم دارند، اما برخی تحقیقات نشان داده‌اند که قرص نوافن شدت درد را سریع‌تر از ژلوفن کاهش می‌دهد.

مایع داخل ژلوفن چیست؟

مایع داخل کپسول ژلوفن حاوی ایبوپروفن حل‌شده است.

آیا مصرف قرص ژلوفن قبل از عمل بینی خوب است؟

خیر. این قرص می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و در لیست داروهای ممنوعه قبل از جراحی همچون عمل بینی قرار دارد.

قرص ژلوفن برای بارداری ضرر دارد؟

بله. مصرف این قرص در سه ماه اول بارداری خطر سقط جنین را افزایش می‌دهد و در ماه‌های بالاتر ممکن است موجب نارسایی قلب و کلیه جنین شود.

فرق قرص بروفن با ژلوفن چیست؟

قرص بروفن یا همان ایبوپروفن با ژلوفن هم خانواده هستند و ظاهرشان با یکدیگر فرق دارد. ایبوپروفن به صورت قرص حجیم و صورتی تولید می‌شود، اما ژلوفن یک کپسول ژله‌ای و نرم با رنگ قرمز است.

منابع: drugs | webmd

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها