میکونازول (Miconazole) یک داروی موثر برای درمان طیف گستردهای از عفونتهای قارچی همچون عفونت واژن، پوست، سر و ریش (مرتبط با قارچ) است. این دارو در حال حاضر به شکل کرم، ژل، قرص و شیاف در داروخانهها عرضه میشود که برای تهیه آن به نسخه پزشک متخصص نیاز دارید. فرم قرص میکونازول با نام تجاری Oravig به طور اختصاصی برای درمان عفونتهای قارچی دهان و گلو مورد استفاده قرار میگیرد و شیوه مصرف آن با سایر داروهای خوراکی متفاوت است.
اگر پزشک به تازگی فرم قرص این دارو را برایتان تجویز کرده، در مقاله پیشرو از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم قرص میکونازول برای چی خوبه و چگونه باید از آن استفاده کرد.
فهرست محتوا
قرص میکونازول چیست؟
فرم قرص این دارو در دستهای از داروها به نام ایمیدازول قرار دارد و به طور اختصاصی برای درمان عفونتهای مخمری (قارچی) دهان، گلو و گاهی سیستمیک تجویز میشود. مصرف این قرص در بزرگسالان و نوجوانان بالای ۱۶ سال مجاز است. قرص میکونازول بیشتر اثرات موضعی در دهان یا گلو دارد؛ زیرا باید روی لثه قرار بگیرد و به آرامی حل شود. جذب سیستمیک معمولا در این فرم از دارو کمتر است، اما در مواردی میتواند وارد جریان خون شود و اثرات سیستمیک داشته باشد.
مکانیسم اثر قرص میکونازول
مکانیسم اثر این قرص بر اساس مهار تولید ارگوسترول عمل میکند. ارگوسترول یک جزء حیاتی در ساختار غشای سلولی قارچها است. میکونازول خوراکی از طریق مهار آنزیمی به نام ۱۴-آلفا-دمتیلاز که در مسیر بیوسنتز ارگوسترول دخالت میکند، به غشای سلولی قارچها آسیب میزند. این آسیب، یکپارچگی غشای سلولی قارچ را مختل میکند و منجر به مرگ سلولهای قارچی میشود.
بیشتر بدانید: قرص کلاریترومایسین
موارد مصرف قرص میکونازول ۱۵۰
میکونازول خوراکی که که به عنوان یک قرص برای استفاده روی لثه عرضه میشود، برای درمان عفونتهای قارچی دهان، گلو، حلق یا مری موثر است. پزشک معمولا برای درمان برفک دهان ناشی از عفونت قارچی، فرم قرص میکونازول را تجویز میکند.
بیشتر بدانید: قرص فلوکونازول
چگونه از میکونازول خوراکی استفاده کنیم؟
این دارو باید کاملا طبق دستورالعمل پزشک استفاده شود. پزشک دوز دارو را متناسب با سن و شدت عفونت قارچی در دهان برای هر فرد مشخص میکند. به طور معمول، توصیه میشود این قرص را یک بار در روز (ترجیحا صبحها) پس از مسواک زدن به مدت ۱۴ روز روی لثه قرار دهید. اگر عکس قرص میکونازول را دیده باشید، حتما میدانید که این قرص پس از قرار گرفتن روی لثه به آرامی درون دهان حل میشود. لازم به ذکر است، غذا خوردن یا نوشیدن آب در حالی که قرص را روی لثه گذاشتهاید، مانعی ندارد.
دیگر نکات مهم حین مصرف این قرص شامل موارد زیر هستند:
- میکونازول خوراکی را نباید قورت دهید. همچنین، از شکستن، خرد کردن یا جویدن آن بپرهیزید.
- حین مصرف این قرص از دندان مصنوعی فک بالا استفاده نکنید.
- پس از گذاشتن قرص روی لثه از فشار دادن یا لمس آن بپرهیزید.
- هنگام شستشوی دهان، آب را به شدت در بین دندانها نچرخانید.
- حواستان باشد، حین مسواک زدن به قرص ضربه وارد نکنید.
- بهتر است در مدت زمانی که قرص روی لثه قرار دارد، آدامس نجوید.
- اگر پزشک ۲ دوز از این قرص را در طول روز تجویز کرده و شما مصرف یک نوبت از آن را فراموش کردید، به محض یادآوری، دوز فراموششده را استفاده کنید. با این حال، اگر نوبت بعدی دارو نزدیک است، میتوانید دوز فراموششده را نادیده بگیرید و مصرف قرص را طبق دستورالعمل پزشک ادامه دهید.
بیشتر بدانید: قرص نیتروفورانتوئین
طریقه مصرف قرص میکونازول
بیشتر بدانید: قرص ایتراکونازول
برای استفاده از این قرص مراحل زیر را دنبال کنید:
- قرص باید روی لثه بالایی، درست بالای دندانهایی که در سمت چپ و راست ۲ دندان جلویی قرار دارند، گذاشته شود.
- ابتدا یک قرص را با دست خشک از قوطی یا ورق آلومینیومی جدا کنید.
- طرف گرد قرص را روی لثه بالایی، بین دندانهای ثنای چپ و راست بمالید.
- به مدت ۳۰ ثانیه قرص را با فشار جزئی به سمت لب بیرونی در جای خود نگه دارید تا قرص به لثه بچسبد.
- اگر قرص به لثه نمیچسبد یا به گونه و لبها چسبیده میشود، مراحل فوق را مجدد تکرار کنید.
- قرص باید در جای خود ثابت بماند تا به آرامی حل شود.
- اگر قرص در ۶ ساعت اول از لثه جدا شد، همان را مجدد استفاده کنید.
- زمانی که در ۶ ساعت اول مصرف قرص، متوجه شدید به طور تصادفی آن را قورت دادهاید، یک لیوان آب بنوشید و از قرص جدیدی استفاده کنید.
- اگر پس از ۶ ساعت، قرص را قورت دادید یا از روی لثه جدا شد، تا نوبت بعدی دارو دیگر از قرص جدیدی استفاده نکنید.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص میکونازول
فرم خوراکی این دارو باید در صورت وجود شرایط و بیماریهای زیر با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است در مواردی منع مصرف داشته باشد:
- حساسیت به ترکیبات دارو
- بیماری کبدی
- دوران بارداری
- دوره اقدام برای بارداری
- شیردهی
بیشتر بدانید: قرص کلیندامایسین
عوارض جانبی میکونازول خوراکی
این قرص ممکن است مانند هر دارویی دیگری یک سری عوارض جانبی به همراه داشته باشد که شامل موارد زیر هستند:
عوارض جانبی رایج
این عوارض معمولا به صورت خفیف بروز پیدا میکنند و پس از گذشت چند روز خودبهخود برطرف میشوند:
- اسهال
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد در قسمت بالای معده
- از دست دادن چشایی
- خشکی دهان
- دندان درد
- سرفه
عوارض جانبی جدی
علائم زیر از عوارض جانبی جدی این قرص بهشمار میآیند که در صورت مشاهده هر یک از آنها باید سریعا مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک اطلاع دهید:
- مشکل در تنفس
- تورم و درد در لثه
- بروز واکنش آلرژیک مانند کهیر، خارش، تورم در صورت، زبان، گلو و لبها
بیشتر بدانید: قرص لووفلوکساسین ۵۰۰ برای چیست؟
تفاوت میکونازول و کلوتریمازول
این ۲ قرص مکانیسم اثر مشابهی دارند، با این حال قرص کلوتریمازول به دلیل ساختار شیمیایی متفاوت ممکن است اثربخشی متفاوتتری داشته باشد. یکی از مهمترین تفاوتهای میکونازول خوراکی و کلوتریمازول را میتوان ناشی از کاربرد آنها دانست. میکونازول خوراکی برای درمان عفونتهای قارچی دهان همچون برفک تجویز میشود. در حالی که کلوتریمازول موضعی یا خوراکی میتواند به درمان عفونتهای قارچی پوست، ناخن و واژن کمک کند.
تداخل دارویی قرص میکونازول
تداخل دارویی میتواند اثربخشی این قرص را کاهش دهد یا باعث افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. داروهایی که ممکن است با میکونازول خوراکی تداخل داشته باشند، عبارتاند از:
- داروهای ضد انعقاد
- داروهای دیابت
- ونلافاکین
- اکسی بوتینین
- تادالافیل
- سیالیس
- تامسولوسین
- ترازودون
- واردنافیل
- آمفوتریسین
- کلرپوپامید
- الیگوستات
بیشتر بدانید: قرص متروماکس
راهنمای مراجعه به پزشک
قرص میکونازول یکی از داروهای موثر برای درمان عفونت قارچی دهان و گلو مانند برفک است. ترکیبات این دارو اثربخشی مطلوبی در توقف رشد قارچهایی دارند که باعث ایجاد عفونت در دهان میشوند. در واقع، میتوان گفت فرم خوراکی میکونازول با حل شدن تدریجی در دهان، اثرات موضعی و گاهی سیستمیک به جا میگذارد.
با وجود اثرات درمانی مطلوب، این دارو را باید حتما زیر نظر پزشک متخصص مصرف کنید تا از بروز عوارض جانبی یا ایجاد مقاومت دارویی جلوگیری شود. ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل درباره فواید، عوارض و روش مصرف میکونازول خوراکی صحبت کردیم. اگر درباره ایمنی و اثربخشی این قرص متناسب با شرایط خاص خود سوالات بیشتری دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص مشورت بگیرید.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر عمومی آنلاین مشورت کنید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر عمومی به دکتر مد نظر خود مراجعه کنید. همچنین میتوانید با دکتر عفونی انلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
این قرص به طور اختصاصی برای درمان عفونتهای قارچی دهان و گلو تجویز میشود. با این حال، ممکن است در برخی مواقع اثر سیستمیک داشته باشد و از طریق ورود به جریان خون به درمان سایر عفونتهای قارچی کمک کند.
فرم خوراکی میکونازول باید با احتیاط در دوران بارداری مصرف شود؛ زیرا در حال حاضر تحقیقات کافی درباره اثرگذاری این قرص بر جنین در دوران بارداری وجود ندارد. بنابراین، اگر حامله هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از مصرف این قرص با متخصص زنان مشورت کنید.
استفاده از این قرص برخلاف پماد میکونازول برای قارچ پوستی اثربخشی مطلوبی ندارد.
منابع: clevelandclinic | medlineplus