قرص افلوکساسین، یک آنتیبیوتیک رایج و موثر از خانواده فلوروکینولونها است که در درمان طیف گستردهای از عفونتهای باکتریایی کاربرد دارد. این دارو با مکانیزم خاصی از رشد و تکثیر باکتریها جلوگیری میکند و نقش مهمی در مهار عفونتهایی همچون عفونتهای ادراری، تنفسی، پوستی و مقاربتی دارد. با این حال، استفاده از آن نیازمند رعایت دوز صحیح و تجویز مستقیم پزشک است. چرا که مصرف خودسرانه این دارو میتواند مقاومت باکتریایی ایجاد کند و عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم قرص افلوکساسین برای چی خوبه، چه عوارضی دارد و چگونه باید از آن استفاده کرد.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص افلوکساسین
در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی افلوکساسین را مشاهده کنید:
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | این قرص برای عفونتهای باکتریایی همچون عفونت تنفسی، ادراری، پوستی و گوارشی تجویز میشود و تاثیری در درمان عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا ندارد. |
نام دارو | افلوکساسین (Ofloxacin) با نامهای تجاری Tarivid و Floxin عرضه میشود. |
بکگراند دارو | این قرص در سال ۱۹۸۰ ثبت اختراع شد و از سال ۱۹۸۵ مورد استفاده پزشکان قرار گرفت. در حال حاضر، قرص افلوکساسین در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی جای دارد. |
گروه دارو | نوعی آنتیبیوتیک از مشتقات کینولونها بهشمار میآید. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C18H20FN3O۴ |
داروهای همگروه | سیپروفلوکساسین، موکسیفلوکساسین، جمیفلوکساسین و نورفلوکساسین |
فرمهای موجود دارو | قرص ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرمی |
مکانیسم اثر قرص افلوکساسین
افلوکساسین یک آنتیبیوتیک از دسته فلوروکینولونها است که با مهار تکثیر DNA gyrase باکتریها، از رشد و تقسیم آنها جلوگیری میکند. این دارو روی فرآیند حیاتی باکتریها اثر میگذارد و باعث نابودی آنها میشود.
قرص افلوکساسین برای چیست؟
در جواب افرادی که میپرسند قرص افلوکساسین برای چه بیماری است، باید بگوییم این دارو یک آنتیبیوتیک وسیعالطیف بهشمار میآید و برای درمان بسیاری از عفونتهای باکتریایی همچون موارد زیر تجویز میشود:
- عفونت دستگاه ادراری
- اسهال عفونی
- عفونتهای تنفسی خفیف تا متوسط
- عفونتهای استخوان و مفاصل
- عفونت های پوست و ریه
- پروستات
- بیماریهای التهابی لگن
- عفونتهای ناشی از کلامیدیا، بیماری گنوره و سوزاک
- آفت
- پنومونی
- برونشیت
پزشک ممکن است قرص افلوکساسین ۲۰۰ یا سایر دوزهای آن را برای برخی بیماریهای دیگر در شرایط خاص تجویز کند که شامل موارد زیر هستند:
۱- قرص افلوکساسین برای عفونت واژن
اگر عفونت باکتریایی واژن از نوع باکتریهای هوازی مقاوم باشند، پزشک ممکن است افلوکساسین خوراکی را به صورت تک دوز تجویز کند.
بیشتر بدانید: قرص کلاریترومایسین
۲- قرص افلوکساسین برای عفونت رحم
این قرص ممکن است برای درمان عفونت رحم ناشی از کلامیدیا و بیماری گنوره تجویز شود. پزشک معمولا افلوکساسین را همراه با آنتیبیوتیکهای دیگر مانند مترونیدازول ترکیب میکند تا باکتریها سریعا از بین بروند.
۳- قرص افلوکساسین برای عفونت گوش
این قرص در درمان برخی از عفونتهای گوش مانند گوش میانی و گوش خارجی موثر است. این احتمال وجود دارد که پزشک ابتدا درمان را با قطره گوش افلوکساسین شروع کند. با این حال، اگر عفونت گوش بسیار شدید و گسترده باشد، فرم خوراکی این دارو تجویز میشود.
بیشتر بدانید: قرص لووفلوکساسین ۵۰۰ برای چیست؟
روش مصرف افلوکساسین
قرص افلوکساسین ۳۰۰ و سایر دوزهای آن باید دقیقا طبق دستورالعمل پزشک مصرف شوند. پزشک، مقدار و دوز این دارو را بر اساس سن، وضعیت سلامت بیمار، نحوه پاسخدهی بدن به درمان، نوع و شدت عفونت مشخص میکند.
بیشتر بدانید: قرص کلیندامایسین
افلوکساسین خوراکی برای عفونتهای خفیف تا متوسط، معمولا با دوز ۲۰۰ میلیگرم، ۲ بار در روز و هر ۱۲ ساعت تجویز میشود و در صورت صلاحدید پزشک به ۴۰۰ میلیگرم افزایش مییابد. اما پزشک برای عفونتهای شدید، درمان را با افلوکساسین ۴۰۰ میلیگرمی (هر ۱۲ ساعت) آغاز میکند.
دیگر نکات مهم حین مصرف این دارو شامل موارد زیر هستند:
- بسته به نوع عفونت، طول دوره درمان حدود پنج تا ۱۴ روز است؛ بنابراین دارو را تا اتمام دوره درمان به طور کامل مصرف کنید.
- این قرص را میتوانید همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید.
- قرص افلوکساسین باید همراه با یک لیوان پر از آب بلعیده شود؛ بنابراین از شکستن، جویدین و خرد کردن آن بپرهیزید.
- از مصرف همزمان این دارو با مولتیویتامینها، آنتیاسیدها و مکملهای حاوی آهن و کلسیم خودداری کنید تا جذب دارو کاهش پیدا نکند. (این قرص را ۲ ساعت قبل یا بعد از داروهای مذکور بخورید.)
- پزشک دوز دارو را بر اساس شدت و نوع عفونت مشخص میکند؛ بنابراین از تغییر خودسرانه دوز دارو اجتناب کنید.
- اگر پس از مصرف چند دوز از این قرص، احساس کردید بهتر شدهاید، از قطع خودسرانه دارو بپرهیزید.
- در صورتی که مصرف یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری دوز فراموششده را بخورید. با این حال، اگر نوبت بعدی دارو نزدیک است (کمتر از چهار ساعت)، میتوانید دوز فراموششده را نادیده بگیرید و مصرف دارو را طبق دستورالعمل پزشک ادامه دهید.
بهترین زمان مصرف قرص افلوکساسین
زمان خوردن این قرص به دوز تجویزی توسط پزشک و وضعیت بدن بیمار بستگی دارد. اگر افلوکساسین برای هر ۱۲ ساعت تجویز شده باشد، باید یک دوز را صبح و دوز دیگر را در شب مصرف کنید. یادتان باشد، دارو را حتما هر روز در ساعت مشخصی بخورید تا دوز ثابتی از ترکیبات آن در بدن باقی بماند.
بیشتر بدانید: قرص فنازومکس
موارد احتیاط و منع مصرف افلوکساسین
این قرص در صورت وجود شرایط و بیماریهای زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است در مواردی منع مصرف داشته باشد:
- حساسیت به ترکیبات دارو
- ضربان قلب غیر معمول
- مشکلات عروق مغزی
- بیماریهای قلبی
- مشکلات کلیوی و کبدی
- دیابت
- تشنج و صرع
- سطح پتاسیم بسیار پایین
- کمبود گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز (G۶PD)
- نوروپاتی محیطی
- فشار خون بالا
- مشکلات مفصلی و تاندونی
- اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی
- بیماری ضعف عضلانی مانند میاستنی گراویس
در حال حاضر، مصرف قرص افلوکساسین در کودکان و افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمیشود. چرا که ممکن است بر رشد استخوانها و تاندونها تاثیر منفی بگذارد.
قرص افلوکساسین در بارداری و شیردهی
بیشتر بدانید: قرص سفالکسین ۵۰۰ برای چیست؟
افلوکساسین در دسته داروهای C بارداری جای دارد. بدین معنی که تاکنون درباره اثرگذاری این دارو بر روی جنین انسان مطالعات کافی انجام نشده است. علاوه بر این، فلوروکینولونها ممکن است باعث مشکلات جدی در رشد تاندونها و مفاصل جنین شوند، از آن جایی که افلوکساسین نوی کینولون بهشمار میآید، مصرف آن در دوره بارداری تجویز نمیشود. بنابراین، اگر حامله هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از مصرف این دارو حتما با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
همچنین، مصرف قرص افلوکساسین در شیردهی هم مورد تایید نیست. چرا که ترکیبات این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و ممکن است عوارض جانبی مانند تهوع یا اسهال برای نوزاد ایجاد کند.
فرق قرص سیپروفلوکساسین با افلوکساسین چیست؟
سیپروفلوکساسین و افلوکساسین، هر ۲ از خانواده آنتیبیوتیکهای فلوروکینولون هستند و برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشوند. با این حال، میتوان تفاوتهایی برای آنها در نظر گرفت. مهمترین فرق سیپروفلوکساسین و افلوکساسین در طیف اثر آنهاست. قرص سیپروفلوکساسین طیف اثر وسیعتری دارد و عمدتا برای درمان عفونتهای بسیار جدی و شدید تجویز میشود. در حالی که افلوکساسین دارای طیف اثر محدودتری است و برای عفونتهای خفیف تا متوسط مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، سیپروفلوکساسین با دوزهای ۲۵۰، ۵۰۰ و ۷۵۰ میلیگرم تجویز میشود، اما افلوکساسین شامل دوزهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرمی است.
بیشتر بدانید: قرص داکسی سایکلین
عوارض جانبی قرص افلوکساسین
این قرص ممکن است مانند هر داروی دیگری با یک سری عوارض احتمالی همراه باشد که شامل موارد زیر هستند:
عوارض جانبی رایج
خطرات و عوارض جانبی رایج معمولا پس از گذشت چند روز خودبهخود برطرف میشوند.
- تهوع و استفراغ
- درد یا ناراحتی شکمی
- اسهال یا یبوست
- سرگیجه و سردرد
- افزایش حساسیت به نور خورشید
- آفتابسوختگی
- خستگی مفرط و ضعف بدنی
- مشکل در خواب
- بیاشتهایی
بیشتر بدانید: سفیکسیم ۴۰۰
عوارض جانبی جدی
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید سریعا پزشک معالج را در جریان قرار دهید:
- درد مفاصل
- التهاب تاندونها
- اختلالات عصبی مانند فراموشی موقت
- بیحسی یا سوزش در دستها و پاها
- سرگیجه شدید
- توهم و علائم افسردگی
- آریتمیهای قلبی
- ضربان قلب سریع
- علائم نارسایی کلیوی یا مشکلات کبدی
- واکنش آلرژی مانند بروز کهیر، بثورات پوستی، مشکلات تنفسی، درد و تورم صورت، زبان، گلو و لبها
بیشتر بدانید: قرص کوتریموکسازول
تداخل دارویی افلوکساسین
تداخل دارویی میتواند اثربخشی این قرص را کاهش دهد یا منجر به افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. داروهایی که ممکن است با افلوکساسین تداخل ایجاد کنند؛ عبارتاند از:
- تئوفیلین
- سایمیتیدین
- دوفتیلید
- لووفلوکساسین
- سوتالول
- سوکرالفات
- آمیودارون
- کینیدین
- قرصهای ضد انعقاد خون
- مولتیویتامینها و مکملهای حاوی روی و آهن
- آنتیاسیدهای حاوی آلومینیوم و منیزیم
بیشتر بدانید: قرص آموکسی سیلین
راهنمای مراجعه به پزشک
قرص افلوکساسین نوعی آنتیبیوتیک از مشتقات فلوروکینولونها است که برای درمان عفونت باکتریایی تجویز میشود. این دارو با مهار آنزیمهای ضروری در فرآیند تکثیر DNA باکتریها از رشد آنها جلوگیری میکند. در حال حاضر، پزشکان افلوکساسین را برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری، تنفسی، پوستی و برخی عفونتهای مقاربتی استفاده میکنند. مقدار و روش مصرف این دارو باید حتما توسط پزشک مشخص شود؛ زیرا مصرف خودسرانه آن میتواند عوارض گوارشی، عصبی و مفصلی به دنبال داشته باشد.
ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل بررسی کردیم، قرص افلوکساسین برای چه دردیست و چگونه باید از آن استفاده کرد. شما میتوانید برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی افلوکساسین متناسب با شرایط خاص خود به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر عفونی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
افلوکساسین ۲۰۰ مانند سایر دوزهای آن برای درمان عفونتهای باکتریایی همچون عفونت تنفسی، ادراری، پوستی و برخی عفونتهای مقاربتی تجویز میشود.
این قرص علاوه بر تمام موارد مصرفی که ذکر کردیم، میتواند به طور اختصاصی برای درمان پروستات در مردان تجویز شود.
به طور معمول، این قرص برای عفونت دندان کاربردی ندارد. در برخی موارد بسیار نادر که عفونت باکتریایی در حال گسترش به ریه باشد، ممکن است دندانپزشک افلوکساسین را برای کاهش عفونت باکتریایی تجویز کند.
در حال حاضر، افلوکساسین با دوزهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرمی تولید میشود. اگر نیاز به دوز بیشتری از این دارو باشد، پزشک تعداد دوز مصرفی را افزایش میدهد یا از داروهای همگروه استفاده میکند.