پماد آداپالن (Adapalene) چیست و چه فوایدی برای پوست دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

پماد آداپالن (Adapalene) یک داروی موضعی اثربخش در دنیای مشکلات پوستی، به‌ویژه آکنه است. این پماد با تاثیرگذاری قوی بر لایه‌های سطحی و عمقی پوست و ایجاد تعادل در فرآیند بازسازی سلولی می‌تواند به عنوان یک ناجی برای مشکلات پوستی ظاهر شود. آداپالن با ترکیبات ضد التهابی و مشابه ویتامین A به رفع سمج‌ترین آکنه‌ها کمک می‌کند و بهبود پوست را تسریع می‌بخشد.

اگر شما هم درگیر جوش و آکنه‌های مقاوم هستید، شاید زمان آن رسیده که با این محصول شگفت‌انگیز بیشتر آشنا شوید. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم پماد آداپالن برای چی خوبه و چگونه باید از آن استفاده کرد.

پماد آداپالن چیست؟

پماد آداپالن یک درصد نوعی داروی موضعی از خانواده رتینوئیدها است که به طور خاص برای کاهش التهاب و بهبود کیفیت پوست تجویز می‌شود. این پماد با خاصیت ضد التهابی خود به درمان مشکلات پوستی، به‌ویژه آکنه کمک می‌کند. آداپالن با کاهش تولید چربی پوست، باز کردن منافذ و رفع التهاب برای بهبود ظاهر جوش‌ها موثر است. رتینوئیدها اولین داروهایی هستند که پزشک متخصص پوست برای آکنه و ترمیم جای جوش توصیه می‌کند. همان‌طور که گفتیم آداپالن نوعی رتینوئید به‌شمار می‌آید و از نظر ساختار مشابه ویتامین A است، به همین دلیل متخصصان آن را به عنوان خط اول درمان آکنه، سلول‌سازی مجدد پوست و ترمیم جای جوش در نظر می‌گیرند.

مکانیسم اثر پماد آداپالن

تصویر یک خانم در حال زدن پماد آداپالن به صورت دارای جوش
استفاده منظم و صحیح از آداپالن موضعی به رفع جوش و آکنه کمک می‌کند.

این پماد در دسته داروهای رتینوئید جای دارد و مکانیسم اثر آن بر پایه تاثیر بر روند رشد سلول‌های پوست و کاهش التهاب عمل می‌کند. در واقع، آداپالن با اثرگذاری بر گیرنده‌های خاصی در پوست که به نام گیرنده‌های هسته‌ای رتینوئید معروف هستند، فرآیندهای زیر را تنظیم می‌کند:

  • کاهش تولید چربی پوست: این پماد میزان تولید چربی در غدد مرتبط را تنظیم می‌کند تا محیط مناسب برای رشد باکتری‌های مولد از بین برود.
  • تنظیم فرآیند ریزش سلول‌های پوستی: آداپالن می‌تواند به لایه‌برداری پوست کمک کند تا سلول‌های مرده در منافذ باز جمع نشوند. این فرآیند از بسته شدن منافذ و ایجاد جوش‌های سر سیاه یا سفید جلوگیری می‌کند.
  • کاهش التهاب: این پماد خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند قرمزی یا التهاب ناشی از آکنه را بهبود ببخشد.

پماد آداپالن برای چیست؟

درمان آکنه را می‌توان معجزه آداپالن دانست. این پماد در کاهش تعداد و شدت جوش‌های پوستی موثر است. با این حال ممکن است پزشک، آداپالن را به دلیل اینکه از خانواده رتینوئیدها به‌شمار می‌آید، برای ترمیم پوست پس از سوختگی یا ایجاد زخم مورد استفاده قرار دهد. به طور کلی می‌توان کاربردهای این پماد را شامل موارد زیر دانست:

۱- پماد آداپالن برای جوش صورت

درمان آکنه و جوش صورت از مهم‌ترین کاربردهای این پماد است. آداپالن با کاهش التهاب در زیر پوست به بهبود آکنه کمک می‌کند. در واقع، این پماد با باز کردن منافذ بسته‌شده پوست، جلوگیری از تجمع چربی و سلول‌های مرده در زیر پوست باعث کاهش جوش‌ها می‌شود و نقش موثری در پیشگیری از بروز آکنه‌های جدید دارد.

بیشتر بدانید: پماد هیدروکینون

۲- پماد آداپالن برای ترک پوستی

ترک‌های پوستی به دلیل کشش سریع پوست هنگام افزایش وزن یا بارداری ایجاد می‌شوند. این ترک‌ها اغلب به شکل خطوط سفید تا قرمز بر روی نواحی مختلف بدن مانند شکم، ران‌ها، باسن و سینه به وجود می‌آیند. آداپالن عمدتا برای درمان آکنه و جای جوش مورد استفاده قرار می‌گیرد، با این حال به دلیل اینکه نقش موثری در سلول‌سازی مجدد و تحریک کلاژن دارد، می‌تواند در بهبود ترک پوستی یا استرچ مارک موثر باشد. 

۳- پماد آداپالن برای جای جوش

تصویر صورت یک فرد دارای جای جوش عمیق
آداپالن موضعی با اثرگذاری بر لایه‌های عمیق پوست باعث بهبود جای جوش می‌شود.

آداپالن می‌تواند به بازسازی سلولی کمک کند. این پماد نقش موثری در لایه‌برداری پوست دارد؛ از همین‌رو ممکن است به مرور زمان جای جوش و آکنه را بهبود ببخشد. اگر اسکار ناشی از آکنه بسیار عمیق باشد، اثربخشی آداپالن محدود می‌شود که معمولا در چنین شرایطی، برای درمان موثرتر از ترکیب این پماد با روش‌های دیگر مانند میکرونیدلینگ یا لیزر استفاده می‌کنند.

۴- پماد آداپالن برای جوش زیر پوستی

یکی از مهم‌ترین کاربردهای این پماد، درمان جوش‌های زیر پوستی است. آداپالن با باز کردن منافذ، جلوگیری از تجمع سلول‌های مرده و چربی در زیر پوست به کاهش التهاب و عمق جوش‌های زیر پوستی کمک می‌کند.

بیشتر بدانید: پماد سیلور سولفادیازین

۵- پماد آداپالن برای منافذ باز

این پماد با تنظیم تولید چربی و جلوگیری از انسداد منافذ به کوچک‌تر شدن آن‌ها کمک می‌کند. در واقع، باید گفت آداپالن درمان‌کننده منافذ باز پوست نیست، اما می‌تواند با تمیز نگه داشتن آن‌ها و کاهش تولید چربی پوست، ظاهر منافذ باز را بهبود ببخشد.

بیشتر بدانید: پماد زینک اکساید

۶- پماد آداپالن برای جوش سرسیاه

متخصصان معتقدند، استفاده صحیح و منظم از این پماد برای بهبود وضعیت پوست و رفع جوش‌های سرسیاه موثر است. آداپالن به چرخه طبیعی رشد سلول‌های پوستی کمک می‌کند و نقش موثری در کاهش تجمع کراتین و سبوم در منافذ دارد. نتیجه این فرآیند، پیشگیری از انسداد منافذ و کاهش ایجاد جوش‌های سرسیاه است.

۷- پماد آداپالن برای لک‌های پوستی

لک‌های پوستی ناشی از آکنه را می‌توان به کمک این پماد برطرف کرد. آداپالن با کمک به سلول‌سازی مجدد پوست، تیرگی و لک‌های پوستی را از بین می‌برد و باعث روشن‌تر شدن پوست می‌شود. معمولا درمان لک‌های پوستی زمان‌بر است؛ بنابراین هنگام استفاده از این پماد برای رفع لک‌ها کمی صبور باشید و حتما قبل از استفاده با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.

۸- پماد آداپالن برای ترک بارداری

تصویری از ترک بارداری
از این پماد برای رفع ترک‌های بارداری باید پس از اتمام حاملگی و دوره شیردهی استفاده کنید.

آداپالن یکی از گزینه‌های درمانی برای رفع ترک‌های پوستی شکم ناشی از بارداری است. این پماد خاصیت لایه‌برداری دارد و می‌تواند با سلول‌سازی مجدد به بهبود ظاهر ترک‌ها کمک کند. با این حال، رفع کامل ترک‌های بارداری به عمق و مدت زمان ایجاد آن‌ها بستگی دارد. از همین‌رو بهتر است قبل از استفاده از پماد آداپالن برای بهبود ترک‌های پوستی ناشی از بارداری حتما با متخصص پوست مشورت کنید.

بیشتر بدانید: پماد تریامسینولون ان ان

روش مصرف پماد آداپالن

این پماد باید کاملا مطابق دستورالعمل پزشک و به صورت موضعی استفاده شود. به طور معمول، پزشک آداپالن را برای درمان مشکلات پوستی خفیف، یک بار در روز توصیه می‌کند. برای استفاده از آن باید لایه نازکی از پماد را روی ناحیه آسیب‌دیده اعمال کنید. البته بهتر است قبل از مصرف آداپالن، ابتدا پوست خود را با شوینده ملایم و آب ولرم بشویید و خوب خشک کنید تا چربی‌ها و آلودگی‌های سطحی پاک شوند. 

نکات مهم حین استفاده از پماد آداپالن شامل موارد مهم زیر هستند:

  • مقدار استفاده از این پماد بسته به نوع مشکل پوستی مشخص می‌شود و ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد؛ بنابراین آن را به دیگران توصیه نکنید.
  • از تماس پماد با چشم‌ها، داخل دهان و گوش خودداری کنید. اگر به طور اتفاقی پماد با نواحی مذکور برخورد کرد سریعا با آب بشویید.
  • هنگام استفاده دقت کنید پماد باید موضع مورد نظر را به طور کامل بپوشاند.
  • آداپالن، پوست را نسبت به نور خورشید حساس‌تر می‌کند؛ بنابراین در طول روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • این پماد را بیش از مقدار توصیه‌شده توسط پزشک استفاده نکنید؛ زیرا باعث تحریک و خشکی پوست می‌شود.
  • در مورد اینکه پماد باید کاملا جذب پوست شود یا پس از گذشت چند ساعت می‌توان آن را شست، با پزشک معالج مشورت کنید.
  • پس از مصرف آداپالن ممکن است هشت تا ۱۲ هفته طول بکشد تا نتیجه مطلوب ظاهر شود؛ از همین‌رو باید پماد را اتمام دوره مصرف به طور کامل استفاده کنید.

بهترین زمان استفاده از آداپالن موضعی

استفاده از این محصول در هر ساعتی از روز امکان‌پذیر است. با این حال، متخصصان معتقدند اگر پماد آداپالن را شب‌ها پس از شستن صورت و قبل از خواب استفاده کنید، اثربخشی بهتری دارد.

بیشتر بدانید: پماد برای خوب شدن سریع زخم

موارد احتیاط و منع مصرف آداپالن

این پماد در شرایط زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است منع مصرف داشته باشد:

  • حساسیت به ترکیبات آداپالن و سایر داروهای مشابه
  • استفاده از حمام آفتاب و اتاق‌های سولاریوم
  • در صورت داشتن تاول و آثار آفتاب‌سوختگی
  • استفاده از اپیلاسیون و موبرهای شیمیایی برای رفع موهای زائد در نواحی تحت درمان
  • در صورت وجود اگزمای پوستی
  • در دوران لیزر درمانی برای لایه‌برداری پوست

پماد آداپالن در بارداری و شیردهی

ترکیبات آداپالن از طریق پوست جذب می‌شود؛ از همین‌رو استفاده از آن در دوران بارداری ایمن نیست. متخصصان معتقدند، این پماد می‌تواند در دوران بارداری بر جنین تاثیر منفی بگذارد و باعث بروز نقایص مادرزادی شود. بنابراین، اگر حامله هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از استفاده از آداپالن حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. 

در حال حاضر، تحقیقات کافی در مورد اثرگذاری پماد آداپالن در دوران شیردهی وجود ندارد. دانشمندان بر این باورند که ترکیبات آداپالن ممکن ست از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود؛ به همین دلیل استفاده از آن را در دوران شیردهی توصیه نمی‌کنند.

عوارض جانبی آداپالن موضعی

این پماد ممکن است مانند هر داروی موضعی دیگری با برخی عوارض جانبی همراه باشد. معمولا پوست پس از مدت ۲ الی چهار هفته به ترکیبات آداپالن عادت می‌کند و عوارض جانبی برطرف می‌شوند. با این حال، در صورت عدم بهبود عوارض یا شدت گرفتن آن‌ها، حتما به پزشک معالج اطلاع دهید. 

اینفوگرافیک عوارض احتمالی پماد آداپالن موضعی
برای اثربخشی بهتر آداپالن موضعی باید آن را زیر نظر پزشک متخصص استفاده کنید.

از عوارض رایج این پماد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خشکی پوست
  • قرمزی پوست
  • پوسته‌ریزی پوست
  • خارش پوست
  • احساس گزش یا سوزش در ناحیه پوست تحت درمان
  • ورم ملتحمه
  • شعله‌ورشدن آکنه
  • اریتم
  • اگزما و درماتیت تماسی
  • ادم پلک
  • آفتاب‌سوختگی
  • تغییر رنگ پوست و ایجاد کهیر

بیشتر بدانید: پماد فلوئوسینولون

تداخل دارویی پماد آداپالن

تداخل دارویی می‌تواند اثربخشی پماد را از بین ببرد یا باعث افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. داروهایی که ممکن است با پماد آداپالن تداخل ایجاد کنند، عبار‌ت‌اند از:

  • محلول‌های حاوی الکل
  • تونرها، لوسیون و قابض‌کننده‌های منافذ پوستی حاوی آهک و منتول
  • صابون و پاک‌کننده‌های دارویی با قابلیت لایه‌برداری
  • صابون و محصولات آرایشی با قابلیت خشک‌کنندگی قوی مانند آلفا هیدروکسی اسید و اسید گلیکولیک

نگاهی کوتاه به پماد آداپالن

پماد آداپالن به عنوان یک داروی موثر و کاربردی در درمان آکنه و بهبود وضعیت پوست، جایگاه ویژه‌ای در بین محصولات پوستی دارد. این پماد با تنظیم تولید چربی، لایه‌برداری ملایم، کمک به سلول‌سازی مجدد و کاهش التهاب، نه تنها در درمان آکنه مناسب است؛ بلکه به داشتن پوستی شفاف و صاف کمک می‌کند.

ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل درباره فواید و روش مصرف پماد آداپالن صحبت کردیم. شما می‌توانید برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی آن متناسب با شرایط خاص خود به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

آیا پماد آداپالن برای لایه‌برداری پوست مناسب است؟

پزشک ممکن است در برخی شرایط خاص، آداپالن را برای لایه‌برداری و شفافیت پوست تجویز کند.

آیا پماد آداپالن برای رفع جای جوش خوب است؟

بله. این پماد از خانواده رتینوئیدهای موضعی است و با تسریع سلول‌سازی مجدد به رفع اسکار ناشی از آکنه کمک می‌کند.

آیا ایجاد خشکی و قرمزی پوست پس از مصرف پماد آداپالن طبیعی است؟

در چند روز اول استفاده از این پماد، ممکن است پوست دچار خشکی و قرمزی خفیف شود، اما این علائم پس از گذشت ۲ تا چهار هفته برطرف می‌شوند. اگر خشکی و قرمزی پوست همچنان ادامه داشتند یا شدیدتر شدند، حتما به پزشک اطلاع دهید.

منابع: medscape | webmd

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد رای‌ها 10

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
Asal
Asal
17 روز قبل

سلام چند روزی هست که این پماد را فقط روی چند تا از نقطه صورتم استفاده کردم که جوش داره اما دیدم که اون نقطه ها رنگشون تغیر کرده و قرمز شده چکار کنم

شهر
تهران