قرص فنوباربیتال یک داروی پرکاربرد برای کنترل تشنج و تغییر فعالیت سیستم عصبی است. این دارو به دلیل اثرات آرامبخش خود، در شرایط مختلفی تجویز میشود. اما مصرف آن به دقت و رعایت نکات خاصی نیاز دارد. با ما تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه باشید تا درباره کاربرد، نحوه عملکرد و عوارض جانبی فنوباربیتال اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص فنوباربیتال
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | قرص فنوباربیتال یک باربیتورات و ضد تشنج با ماندگاری طولانی است که در درمان انواع تشنج به جزء تشنجهای غایب استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام فنوباربیتال (Phenobarbital) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | این دارو یک مشتق باربیتوریک اسید است که به عنوان مهارکننده غیر انتخابی سیستم عصبی مرکزی عمل میکند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Phenobarbital یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C12H12N2O3 |
داروهای هم گروه | متیل فنوباربیتال، سیکلوباربیتال، آپروباربیتال، بنزوباربیتال و آموباربیتال |
فرمهای موجود دارو | قرص، شربت و آمپول |
کاربردهای قرص فنوباربیتال
قرص Phenobarbital یک باربیتورات است و برای موارد زیر استفاده میشود:
- کنترل تشنج
- تسکین اضطراب
- جلوگیری از علائم ترک در افرادی که به سایر باربیتوراتها وابسته هستند و قصد قطع مصرف دارو را دارند
این دارو ممکن است برای اهداف دیگری هم تجویز شود. به عنوان مثال، گاهیاوقات از قرص فنوباربیتال برای زردی نوزادان استفاده میشود.
بیشتر بدانید: زمان مصرف قرص تری فلوئوپرازین
روش استفاده از قرص فنوباربیتال
بهترین زمان مصرف قرص فنوباربیتال باید توسط پزشک مشخص شود. معمولا توصیه میشود این دارو را یک تا سه بار در روز در فواصل زمانی منظم و همراه با یک لیوان آب بخورید.
اگر قرص Phenobarbital را برای مدت طولانی مصرف کنید، ممکن است مانند ابتدای درمان علائم شما را کنترل نکند. بنابراین لازم است در مورد شرایط خود در طول درمان با پزشک صحبت کنید. این دارو میتواند باعث وابستگی شود. آن را بیشتر از مقدار تجویزشده یا برای مدت طولانیتری از آنچه که پزشکتان توصیه کرده است، مصرف نکنید.
روش قطع قرص فنوباربیتال را از پزشک بپرسید. اگر به طور ناگهانی مصرف دارو را متوقف کنید، ممکن است با علائم ترک مانند اضطراب، انقباض عضلانی، لرزش غیر قابل کنترل بخشی از بدن، ضعف، سرگیجه، تغییر بینایی، حالت تهوع، استفراغ، تشنج، گیجی و اختلال خواب مواجه شوید. برای پیشگیری از بروز این مشکلات، پزشک احتمالا دوز دارو را به تدریج کاهش میدهد.
عوارض جانبی قرص فنوباربیتال
قرص Phenobarbital ممکن است در بعضی از افراد عوارض جانبی زیر را ایجاد کند:
- خوابآلودگی
- سردرد
- سرگیجه
- هیجان یا افزایش فعالیت (بهویژه در کودکان)
- مشکل در مصرف شیر مادر (نوزادان)
- حالت تهوع
- استفراغ
در صورت شدید بودن عوارض فوق، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: قرص دولوکستین ۶۰
بیشتر بدانید: قرص افکسور
عوارض جانبی جدی
بعضی از عوارض Phenobarbital جدی هستند و به درمان فوری نیاز دارند. اگر علائم زیر را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
- کند شدن تنفس یا مشکل در تنفس
- تورم چشمها، لبها یا گونهها
- کهیر
- تاول زدن پوست
- تب
- گیجی
- فکر کردن به خودکشی یا اقدام به آن
بیشتر بدانید: قرص لورازپام
این دارو ممکن است واکنشهای پوستی شدیدی به نام سندرم استیونز-جانسون (SJS) و نکرولیز اپیدرمی سمی (TEN) ایجاد کند که در صورت عدم درمان میتوانند به مرگ منجر شوند. اگر دچار بثورات پوستی شدید، مصرف Phenobarbital را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به دنبال درمان اورژانسی بروید:
- پوست قرمز یا بنفش دردناک که به نظر دچار سوختگی شده است
- بثورات قرمز صاف یا تاول روی پوست، دهان، بینی و اندام تناسلی
- چشمهای قرمز، دردناک و اشکآلود
بیشتر بدانید: قرص لیتیوم
موارد احتیاط یا منع مصرف
با رعایت نکات زیر میتوانید خطر عوارض جانبی قرص فنوباربیتال را به حداقل برسانید:
- اگر به Phenobarbital یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- به پزشک بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. چون ممکن است با Phenobarbital تداخل داشته باشند.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص پورفیری، مشکلات تنفسی، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، بیماری غدد فوق کلیوی، افکار خودکشی و افسردگی با پزشک صحبت کنید. همچنین به پزشک اطلاع دهید که آیا از الکل استفاده میکنید یا خیر.
- اگر سنتان بالای ۶۵ سال است، در مورد خطرات و مزایای مصرف Phenobarbital با پزشک صحبت کنید. سالمندان معمولا نباید از این دارو استفاده کنند. چون به اندازه سایر داروهایی که میتوان تجویز کرد، ایمن یا موثر نیست.
- قبل از هر نوع جراحی از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که Phenobarbital مصرف میکنید.
- این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی شود. تا زمانی که متوجه نشدهاید Phenobarbital چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری نیاز داشته باشد.
- در طول درمان با Phenobarbital از نوشیدن الکل خودداری کنید. الکل میتواند عوارض جانبی دارو را تشدید کند.
بیشتر بدانید: قرص بوسپیرون
بیشتر بدانید: قرص آمی تریپتیلین
تداخلات دارویی قرص فنوباربیتال
قرص Phenobarbital ممکن است اثربخشی داروهای ضد بارداری را کاهش دهد. با پزشک خود در مورد بهترین روش پیشگیری از بارداری صحبت کنید. همچنین اگر فکر میکنید در حین مصرف این دارو باردار شدهاید، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
سایر داروهایی که ممکن است با این قرص تداخل داشته باشند عبارتاند از:
- داروهایی که باعث سرگیجه و خوابآلودگی میشوند، مانند داروهای مسکن تجویزی، داروهای ضد آلرژی، داروهای خوابآور و داروهای ضد اضطراب
- اپیوئیدها مانند اکسیکدون، مورفین، کدئین یا فنتانیل
- کورتیکواستروئیدها که برای بعضی از اختلالات التهابی تجویز میشوند
- وارفارین که رقیقکننده خون است
- گریزئوفولوین که برای عفونت قارچی استفاده میشود
- آنتیبیوتیک داکسیسایکلین
- داروی ضد تشنج فنیتوئین
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI) که معمولا برای افسردگی یا بیماری پارکینسون استفاده میشوند
به طور کلی، بسیاری از داروها یا مکملها ممکن است با قرص Phenobarbital تداخل داشته باشند. بنابراین باید فهرست تمام محصولاتی که استفاده میکنید را در اختیار پزشک قرار دهید.
فعل و انفعالات قرص فنوباربیتال در بدن
این قرص در دسته خاصی از داروها به نام باربیتوراتها قرار دارد. Phenobarbital اثرات درمانی خود را با تقلید از یک ماده شیمیایی طبیعی در مغز به نام GABA و کند کردن فعالیت مغز اعمال میکند. در نتیجه، باعث میشود تشنج کاهش یابد و شما احساس خوابآلودگی کنید.
بیشتر بدانید: قرص دپاکین
افراد آسیبپذیر
شواهد نشان میدهد که ممکن است قرص فنوباربیتال بارداری را تحت تاثیر قرار دهد و به جنین آسیب برساند. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک در مورد اینکه آیا میتوانید از قرص فنوباربیتال در دوران بارداری یا هنگام تلاش برای باردار شدن استفاده کنید یا خیر، تصمیم میگیرد.
در مورد مزایا و خطرات مصرف قرص فنوباربیتال در دوران شیردهی هم باید با پزشک صحبت کنید. چون این دارو ممکن است وارد شیر مادر شود.
بیشتر بدانید: قرص لاموتریژین
بیشتر بدانید: قرص دیازپام
کلام پایانی
در این مقاله سعی کردیم هر آنچه که لازم است در مورد مصرف قرص فنوباربیتال در کودکان و بزرگسالان بدانید را در اختیارتان قرار دهیم. اگر درباره این دارو سوال دارید، با روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانپزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر روانپزشک از روانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید ویزیت آنلاین متخصص مغز و اعصاب بگیرید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
بیشتر بدانید: قرص فلووکسامین 50 برای چیست؟
سوالات متداول
قرص فنوباربیتال۱۰۰ معمولا برای کنترل تشنج استفاده میشود. با این حال، بسته به تشخیص پزشک ممکن است برای موارد دیگری مثل اضطراب و… هم تجویز شود.
در موارد بسیار خاص ممکن است متخصص اطفال قرص فنوباربیتال 15 برای نوزادان مبتلا به زردی تجویز کند. هرگز به طور خودسرانه از این دارو برای درمان فرزندتان استفاده نکنید.
اینکه کیا به بچشون قرص فنوباربیتال دادن یا چرا از این دارو بعد از ختنه استفاده میشود، سوال رایج بسیاری از والدین است. در پاسخ باید بگوییم که Phenobarbital برای ایجاد خواب و تسکین درد تجویز میشود. با این حال، مصرف آن باید بااحتیاط و طبق دستور پزشک باشد. چون در صورت نامناسب بودن دوز میتواند عوارض جدی ایجاد کند.
در مورد این موضوع باید با متخصص زنان و دکتر مغز و اعصاب مشورت کنید. قرص Phenobarbital فقط در صورتی در دوران بارداری تجویز میشود که بدن به داروی دیگری پاسخ ندهد.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd