قرص آملودیپین؛ دارویی مهم برای حفظ سلامت قلب و عروق

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

قرص آملودیپین یکی از داروهایی است که بسیاری از مردم در سراسر جهان از آن استفاده می‌کنند. اما احتمالا تعداد کمی از بیماران با نحوه عملکرد آن یا تاثیراتی که بر بدن دارد، آشنا هستند. از این‌رو در این مقاله از مجله سلامت درمانکده تصمیم داریم شما را با نحوه مصرف آملودیپین، عوارض جانبی احتمالی و تداخلات دارویی آن آشنا کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

اطلاعات شناسنامه‌ای قرص آملودیپین

عناوین مرتبط با شناسنامه داروتوضیحات
چکیده راهگشای داروآملودیپین یک مسدودکننده کانال کلسیم است که برای درمان فشار خون بالا و آنژین استفاده می‌شود.
نام دارواین دارو با نام آملودیپین (Amlodipine) شناخته می‌شود.
بک‌گراند داروقرص Amlodipine که در سال ۱۹۸۷ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید شد، یک داروی پرطرفدار ضد فشار خون است. این قرص خواص آنتی‌اکسیدانی دارد و می‌تواند تولید نیتریک اکساید (NO) که یک گشادکننده عروق است و باعث کاهش فشار خون می‌شود را افزایش دهد. یکی از ویژگی‌های جذاب Amlodipine این است که می‌توان آن را یک بار در روز مصرف کرد.
نوع دارواین دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است.
گروه داروقرص Amlodipine یک داروی تایید شده است.
ساختار داروقرص آملودیپین 
فرمول شیمیاییC20H25ClN2O5
داروهای هم گروهنیمودیپین، فلودیپین و نیفدیپین
فرم‌های موجود داروقرص

نام برندهای قرص آملودیپین

این قرص با نام‌های تجاری مختلف به فروش می‌رسد. در ادامه می‌توانید با تعدادی از این نام‌ها آشنا شوید:

  • آملوتد
  • آملوتیدی
  • آملوپرس
  • آملوبر
  • نوروین
  • کاردیواسک

بیشتر بدانید: قرص والسارتان

قرص آملودیپین برای چی خوبه؟

این قرص در بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. همچنین در درمان انواع خاصی از آنژین (درد قفسه سینه) و بیماری عروق کرونر (تنگ شدن عروق خونی که به قلب خون‌رسانی می‌کنند) کاربرد دارد.

اینفوگرافی درباره موارد مصرف قرص آملودیپین
قرص Amlodipine برای کنترل مشکلات قلبی و عروقی تجویز می‌شود.

بیشتر بدانید: قرص لیزینوپریل

دوز و بهترین زمان مصرف قرص آملودیپین

قرص Amlodipine در دوزهای مختلف از جمله ۲/۵، پنج و ۱۰ میلی‌گرم تولید می‌شود. نحوه مصرف قرص آملودیپین 5 و سایر اشکال این دارو به این صورت است که باید آن‌ها را یک بار در روز همراه با غذا یا با معده خالی بخورید. از دارو هر روز در یک ساعت مشخص استفاده کنید و دوز یا مدت زمان مصرف آن را خودسرانه تغییر ندهید.

اگر استفاده Amlodipine را فراموش کردید، آن را به محض یادآوری مصرف کنید. اما اگر کمتر از ۱۲ ساعت تا نوبت بعدی دارو باقی مانده است، از دوز فراموش‌شده صرف‌نظر کنید و دوز بعدی را در ساعت مقرر بخورید. هرگز دوز دارو را برای جبران ۲ برابر نکنید.

گاهی‌اوقات Amlodipine با دوز کم شروع می‌شود و به تدریج میزان مصرف آن افزایش می‌یابد. به یاد داشته باشید که این قرص بیماری شما را کنترل می‌کند، اما نمی‌تواند آن را به طور کامل درمان کند. حتی اگر احساس خوبی دارید، به مصرف Amlodipine ادامه دهید و استفاده از آن را بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید. چون ممکن است دچار مشکل شوید. از عوارض قطع قرص آملودیپین می‌توان به تشدید درد قفسه سینه یا افزایش فشار خون اشاره کرد.

عوارض جانبی قرص آملودیپین

گاهی‌اوقات مصرف قرص آملودیپین ورم پا یا دست را به همراه دارد. همچنین ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کند:

  • حالت تهوع
  • درد معده
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • خواب‌آلودگی
  • خستگی مفرط
  • احساس گرما در صورت (گرگرفتگی)
  • سفتی یا لرزش عضلات

اگر عوارض فوق باعث آزار شما شدند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، با پزشک معالج خود تماس بگیرید.

بیشتر بدانید: قرص آملوپرس

عوارض جانبی جدی

در موارد نادر، مصرف قرص آملودیپین به عوارض جانبی جدی منجر می‌شود. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فورا نزد پزشک بروید:

  • درد قفسه سینه مکرر یا شدید
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • غش

هنگامی که برای اولین بار مصرف Amlodipine را شروع می‌کنید یا دوز آن را افزایش می‌دهید، ممکن است درد قفسه سینه شما بدتر شود یا حتی دچار حمله قلبی شوید. این خطر در افرادی که به بیماری انسدادی شدید عروق کرونر مبتلا هستند، بیشتر است. در این بیماری، عروقی که وظیفه تامین خون، اکسیژن و مواد مغذی قلب را بر عهده دارند، مسدود می‌شوند. از علائم حمله قلبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد شدید قفسه سینه
  • احساس ناراحتی که به شانه، بازو، پشت، گردن یا فک گسترش می‌یابد
  • عرق سرد
  • خستگی غیر عادی
  • سوزش سر دل یا سوء هاضمه
  • احساس سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
یک مرد جوان که دچار حمله قلبی شده است
اگر در حین مصرف Amlodipine با علائم حمله قلبی مواجه شدید، فورا به دنبال کمک پزشکی بروید.

بیشتر بدانید: قرص ال کارنیتین

موارد احتیاط یا منع مصرف

با رعایت نکات زیر می‌توانید تا حد زیادی از خود در برابر عوارض جانبی قرص آملودیپین محافظت کنید:

  • پزشک معالج خود را از سابقه حساسیت به Amlodipine یا هر داروی دیگری مطلع کنید.
  • به پزشک بگویید که از کدام داروها، مکمل‌های غذایی یا محصولات گیاهی استفاده می‌کنید یا تصمیم دارید در آینده مصرف آن‌ها را شروع کنید. چون ممکن است لازم باشد پزشک دوز داروهایتان را تغییر دهد یا شما را به دقت از نظر بروز عوارض جانبی تحت نظر بگیرد.
  • در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری به‌خصوص نارسایی قلبی و بیماری کبدی با پزشک صحبت کنید.
  • قرص Amlodipine ممکن است بر عملکرد اسپرم تاثیر بگذارد. اگر برای بچه‌دار شدن مشکل دارید، با پزشک خود صحبت کنید. چون ممکن است به شما توصیه کند مصرف Amlodipine را قطع کنید.
  • هرگز داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • قرص Amlodipine را دور از دسترس کودکان نگه دارید.

بیشتر بدانید: قرص ال آرژنین

تداخلات دارویی قرص آملودیپین

قبل از تجویز Amlodipine حتما فهرست تمام داروها و مکمل‌های مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. به‌خصوص توصیه می‌شود پزشک را از مصرف داروهای زیر آگاه کنید:

  • دیلتیازم (معمولا برای مشکلات قلبی استفاده می‌شود.)
  • سیمواستاتین (به کاهش کلسترول خون و پیشگیری از بیماری‌ قلبی کمک می‌کند.)
  • داروهای مهارکننده فسفودی‌استراز-۵ (PDE-5) مانند سیلدنافیل (در درمان اختلال نعوظ و پرفشاری خون شریان ریوی کاربرد دارند.)
  • سیکلوسپورین و تاکرولیموس (داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی هستند.)

فعل و انفعالات قرص آملودیپین در بدن

قرص Amlodipine در دسته‌ای از داروها به نام مسدودکننده‌های کانال کلسیم قرار دارد. این دارو فشار خون را با شل کردن رگ‌های خونی کاهش می‌دهد و به قلب کمک می‌کند که برای پمپاژ خون کار کمتری انجام دهد. همچنین با افزایش خون‌رسانی به قلب باعث تسکین درد قفسه سینه می‌شود. اگر Amlodipine به‌ طور منظم مصرف شود، می‌تواند درد قفسه سینه را کنترل کند؛ اما قادر به توقف درد پس از شروع آن نیست. پزشک ممکن است داروی دیگری برای مصرف در هنگام درد قفسه سینه تجویز کند.

یک جعبه قرص آملودیپین
قرص Amlodipine اثرات درمانی خود را با شل کردن عروق خونی و افزایش خون‌رسانی به قلب اعمال می‌کند.

افراد آسیب‌پذیر

در حال حاضر، اطلاعات زیادی در مورد بی‌خطر بودن مصرف قرص آملودیپین در بارداری وجود ندارد. اما تصور نمی‌شود که برای جنین مضر باشد. بنابراین می‌توانید از این دارو تحت نظر پزشک استفاده کنید.

اگر پزشک تایید کند که نوزادتان سالم است، مصرف قرص آملودیپین در شیردهی مشکلی ندارد. با این حال، بهتر است با پزشک درباره مزایا و عوارض احتمالی این قرص صحبت کنید. چون ممکن است داروی دیگری برایتان تجویز کند که اطلاعات بیشتری درباره آن وجود دارد. به عنوان مثال، احتمال دارد نیفدیپین را به عنوان جایگزین قرص آملودیپین پیشنهاد دهد.

قرص Amlodipine به مقدار کم وارد شیر مادر می‌شود. اما تا‌کنون مشاهده نشده است که در شیرخواران عوارض جانبی ایجاد کند. اگر متوجه شدید که فرزندتان مثل همیشه خوب غذا نمی‌خورد، بیش از حد خواب‌آلوده است یا رنگ‌پریده ‌به نظر می‌رسد، در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید.

بیشتر بدانید: قرص رزوواستاتین ۲۰ برای چیست؟

کلام پایانی

قرص Amlodipine یک داروی موثر برای کنترل بعضی از اختلالات قلبی و عروقی است. اگر در مورد عوارض مصرف طولانی مدت قرص آملودیپین یا نحوه استفاده از آن به راهنمایی نیاز دارید، با متخصص قلب و عروق مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق وب‌سایت درمانکده ویزیت آنلاین متخصص قلب و عروق بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر قلب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

قرص آملودیپین چیست؟

در پاسخ به این سوال که قرص آملودیپین برای چه بیماری است، باید بگوییم که برای درمان پرفشاری خون و بعضی از مشکلات قلبی تجویز می‌شود.

قرص آملودیپین ۵ برای چیست؟

قرص آملودیپین آریا ۵ به درمان فشار خون بالا، آنژین و بیماری عروق کرونر کمک می‌کند.

قرص آملودیپین والسارتان چیست؟

یک داروی ترکیبی است که از ۲ ماده فعال Amlodipine و والسارتان تشکیل شده است. این محصول برای کسانی مفید است که نمی‌توانند فشار خون خود را با مصرف یک دارو به تنهایی کنترل کنند.

عوارض جانبی قرص آملودیپین 5 چیست؟

شایع‌ترین عوارض این دارو عبارت‌اند از: حالت تهوع، معده‌درد، ورم دست و پا، سرگیجه، گرگرفتگی، سفتی یا لرزش عضلات، خستگی و خواب‌آلودگی.

فرق قرص آملودیپین با لوزارتان چیست؟

قرص Amlodipine مهارکننده کانال کلسیم است؛ در حالی که لوزارتان جزء مهارکننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II طبقه‌بندی می‌شود. هر ۲ دارو در درمان پرفشاری خون کاربرد دارند. اما لوزارتان ممکن است در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و نفروپاتی به منظور حفظ سلامت کلیه‌ها هم تجویز شود.

منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd, nhs

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
فاطمه زارع
فاطمه زارع
11 روز قبل

صدا وگرفتگی گوش چگونه از بین میرود

شهر
تهران