ما معمولا از دو اصطلاح نگرانی و اضطراب به جای هم استفاده میکنیم اما این دو وضعیت روانی بسیار با یکدیگر فرق دارند. اگرچه هر دو به طور کلی با احساس دلشوره و بیقراری همراهند، تجربهی ما از این دو وضعیت و پیامد آن روی سلامت عاطفی و روانی ما نیز بسیار متفاوت است.
در این مطلب از درمانکده قصد داریم 10 مورد از مهمترین تفاوت های نگرانی و اضطراب را بررسی کنیم تا با شناخت هرکدام بتوانیم روش درمان مناسب را انتخاب کنیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بدانید: اضطراب چیست؟
10 تفاوت نگرانی و اضطراب
همه ما در زندگی خود نگرانی و اضطراب را تجربه میکنیم. این احساسات بشری به شرطی که در حد تعادل باشند، کاملا طبیعی به شمار میروند. اما گاهی اوقات میزان نگرانی و اضطراب از حالت عادی آن خارج میشود و ما نیاز داریم که تحت درمان قرار بگیریم زیرا در صورتی که اضطراب یا نگرانی ما درمان نشود، تاثیرات جدی بر زندگی ما و اطرافیان ما خواهد داشت. برای اینکه بدانید صرفا نگران هستید یا دچار اختلال اضطراب هستید، تست سنجش اضطراب به شما می تواند کمک کند.
برای آن که بتوانیم درمان درست را انتخاب کنیم، باید تفاوت های نگرانی و اضطراب را بشناسیم و آنها را به جای هم به کار نبریم. هرچند تفاوت نگرانی و اضطراب بسیار ظریف است اما با بررسی 10 مورد زیر میتوانیم تفاوت نگرانی و اضطراب را به راحتی تشخیص داده و برای رفع هر کدام اقدام کنیم.
بیشتر بدانید: رابطه مذهب و سلامت روان
1. نگرانی معمولا ذهنی و اضطراب فیزیکی است.
یکی از مهمترین تفاوت های نگرانی و اضطراب آن است که نگرانی بیشتر روی افکار ذهنی متمرکز است اما اضطراب تمام بدنمان را درگیر میکند.
2. ما معمولا درمورد یک چیز خاص نگران میشویم ولی اضطراب پراکنده است.
ما بابت به موقع رسیدن به فرودگاه (که یک تهدید خاص است) نگران میشویم اما به خاطر سفر (که نگرانی مبهم و کلیتری است) مضطرب خواهیم شد.
3. نگرانی کلامی است ولی اضطراب شامل افکار شفاهی و تصاویر ذهنی است.
این تفاوت از آنجا اهمیت دارد که تصاویر ذهنی عاطفی که در اثر اضطراب ظاهر میشود، بیشتر از افکار شفاهی عاطفی (مانند افکاری که به نگرانی مربوط است) واکنش قلبی-عروقی ایجاد میکند. به همین دلیل است که اضطراب در تمام بدن احساس میشود.
بیشتر بخوانید: استرس چیست و چگونه ایجاد میشود؟
4. تفاوت نگرانی و اضطراب در حل مسئله
نگرانی اغلب با بیدار شدن توانایی حل مسئله همراه است ولی اضطراب اینطور نیست. نگرانی باعث میشود برای روبه رو شدن با مشکل پیش رو به فکر راه چاره بیفتیم. اضطراب مثل چرخ همستر ما را دور خود میچرخاند ولی راه حل موثر پیش رویمان نمیگذارد. در واقع، ذات پراکندهی اضطراب باعث میشود کمتر دربرابر حل مشکل پاسخگو باشد.
5. میزان پریشانی عاطفی؛ یکی از مهمترین تفاوت های نگرانی و اضطراب
درصورت نگرانی، کمی دچار پریشانی عاطفی میشویم اما پریشانی عاطفی هنگام اضطراب شدید است. اضطراب بسیاری قویتر است بنابراین، بیشتر از نگرانی مخرب و دردسرساز خواهد بود.
6. دلایل بروز نگرانی از اضطراب منطقیتر است.
اگر از اخراج شدن میترسید چون عملکردتان حین اجرای پروژه ضعیف بوده، شما نگران هستید. اگر از اخراج شدن میترسید چون رئیستان جویای تمرین تکنوازی پیانو توسط فرزندتان نشده، شما مضطرب هستید.
7. میزان کنترلپذیری یکی از تفاوت های نگرانی و اضطراب است
نگرانی قابل کنترل بوده ولی کنترل کردن اضطراب دشوار است. ما میتوانیم با حل مشکل و فکر به راهی برای کنار آمدن با علت بروز نگرانی، آن را کاملا برطرف کنیم. کنترل ما روی اضطراب بسیار کمتر است چون دشوارتر میتوانیم «خودمان را قانع کنیم» که اضطراب قابل کنترل است.
بیشتر بدانید: روش مقابله با فوبیای خاص چیست؟
8. نگرانی موقتی است اما اضطراب طولانی
به محض حل مشکلی که ما را نگران کرده، نگرانی رفع میشود. اضطراب تا مدتها باقی میماند و از موضوعی به موضوع دیگر میرود مثلا، یک هفته بابت شغلمان مضطربیم، بعد بابت سلامتی، بچهها و غیره
9. نگرانی روی عملکرد شخصی و حرفهای ما تاثیر نمیگذارد ولی اضطراب چنین است
هیچکس یک روز کامل مرخصی نمیگیرد تا بنشیند و غصهی امتحان فرزندش را بگیرد. اما اضطراب آنقدر فرد را بیقرار و ناراحت میکند و تمرکز را از او میگیرد که به معنی واقعی کلمه از پریشانی زیاد نمیتواند کار کند.
10. نگرانی یکی از وضعیتهای عادی روانی است اما اضطراب خیر.
اگر شدت و مدت زمان اضطراب به حد خاصی برسد، نوعی اختلال روانی تلقی میشود که به درمان از طریق رواندرمانی یا مصرف دارو احتیاج دارد.
بیشتر بدانید: سطح بندی انواع اختلالات روانی و موضوعات اساسی درباره آن
سخن پایانی
در این مقاله از درمانکده، 10 مورد از اصلیترین تفاوت های نگرانی و اضطراب را برای شما توضیح دادیم. چنانچه این نشانهها را در خود یا اطرافیانتان مشاهده میکنید و یا هنوز در تشخیص تفاوت نگرانی و اضطراب دچار تردید هستید، بهترین راه مراجعه به متخصص این حوزه است.
شما از طریق سایت درمانکده میتوانید از لیست متخصصان روانشناس و لیست متخصصان روانپزشک تهران، به صورت آنلاین نوبت بگیرید. با ما در تماس باشید.
منبع: psychologytoday
تفاوت استرس اضطراب ونگرانی چیست
تفاوت استرس اضطراب ونگرانی